ΚΟΣΜΟΣ

Η Μελόνι κάνει πίσω για την φορολόγηση των τραπεζών - Την «τρόμαξαν» οι αγορές

meloni

Με βάση την αρχική απόφαση της κυβέρνησης Μελόνι η επιβολή φόρου θα ήταν της τάξης του 40% επί των «ουρανοκατέβατων» κερδών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων

Έκανε πίσω η ιταλική κυβέρνηση σχετικά με την έκτακτη φορολόγηση στα κέρδη των τραπεζών, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους επενδυτές.

Σημειώνεται πως τη Δευτέρα ανακοινώθηκε η απόφαση επιβολής έκτακτης φορολόγησης στα υπερκέρδη των τραπεζών -μια κίνηση, η οποία έσβησε σε λίγες ώρες 10 δισ. ευρώ από τη χρηματιστηριακή αξία των τραπεζικών μετοχών. Σε διευκρινιστικές δηλώσεις, αργά το βράδυ της Τρίτης, η Ρώμη γνωστοποίησε ότι ο έκτακτος φόρος δεν θα υπερβαίνει το 0,1% των συνολικών περιουσιακών στοιχείων (assets) του εκάστοτε χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι όσες τράπεζες έχουν ήδη προβεί σε αυξήσεις επιτοκίων προς τους καταθέτες «δεν θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο» από την εφαρμογή του νέου κανονισμού.

Με βάση την αρχική απόφαση της κυβέρνησης Μελόνι η επιβολή φόρου θα ήταν της τάξης του 40% επί των «ουρανοκατέβατων» κερδών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, με στόχο τη χρηματοδότηση φορολοελαφρύνσεων και μέτρων στήριξης των δανειοληπτών. Το σχέδιο προέβλεπε ότι η φορολογία για το 2023 θα επιβαλλόταν σε περιπτώσεις υπέρβασης των εσόδων από τόκους (ΝΙΙ) κατά τουλάχιστον +10%.

Αναδρομικός φόρος θα εφαρμοζόταν και για το 2022, σε περίπτωσης υπέρβασης των εσόδων από τόκους κατά τουλάχιστον 5%. Στόχος της ιταλικής κυβέρνησης, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ήταν η άντληση έως και 2 δισ. ευρώ, δεδομένων των μεγάλων κερδών του κλάδου από τις διαδοχικές αυξήσεις στα επιτόκια της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας (στο 4,25% το βασικό επιτόκιο).