ΚΟΣΜΟΣ

Ο ELN διαψεύδει πως σχεδίαζε να δολοφονήσει τον γενικό εισαγγελέα της Κολομβίας

eln
Photo: AP

η εισαγγελία ανακοίνωσε πως συγκέντρωσε πληροφορίες ότι αντάρτες εκπαιδεύονταν στη Βενεζουέλα ενόψει επιχείρησης με στόχο τη δολοφονία του

Η οργάνωση ανταρτών Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN, γκεβαριστές) διέψευσε χθες Τετάρτη πως κατάστρωνε σχέδιο δολοφονίας του γενικού εισαγγελέα της Κολομβίας, του Φρανσίσκο Μπαρμπόσα Ντελγάδο, όπως κατήγγειλαν οι υπηρεσίες του, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ειρηνευτική διαδικασία στο κράτος της Λατινικής Αμερικής.

«Οι ειδήσεις που ανακοινώθηκαν από τον εισαγγελέα Μπαρμπόσα είναι ψευδείς. Αποπειράται με αυτές να σαμποτάρει τη διαδικασία του διαλόγου ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ELN», τόνισε μέσω X (του πρώην Twitter) η αντιπροσωπεία των ανταρτών στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Προχθές Τρίτη, η εισαγγελία ανακοίνωνε πως συγκέντρωσε πληροφορίες ότι αντάρτες εκπαιδεύονταν στη Βενεζουέλα ενόψει επιχείρησης με στόχο τη δολοφονία του κ. Μπαρμπόσα.

Ο ELN συνόδευσε την ανάρτηση με εικόνα της ανακοίνωσης της εισαγγελίας πάνω στην οποία γράφτηκε η λέξη «ψευδής» με κεφαλαία κόκκινα γράμματα.

Σύμφωνα με τη γενική εισαγγελία, διενεργείται έρευνα για το «σχέδιο» δολοφονίας, πληροφορίες για το οποίο έλαβαν οι υπηρεσίες πληροφοριών και η διεύθυνσή της που είναι αρμόδια για τις εγκληματικές οργανώσεις. Κατά την ίδια πηγή, η επιχείρηση καταστρωνόταν στο έδαφος της Βενεζουέλας.

Σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία του για τις σκανδαλώδεις πληροφορίες (...) με σκοπό να υπονομευθεί η διαδικασία ειρήνης» στην Κολομβία και διαβεβαίωσε πως οι αρχές θα διενεργήσουν «εξαντλητική και διαφανή έρευνα» για τη φερόμενη χρήση της επικράτειας της χώρας για «τρομοκρατικούς» σκοπούς.

Από την Μπελέμ της Βραζιλίας, όπου συμμετέχει σε σύνοδο για τη σωτηρία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, ο κολομβιανός υπουργός Εξωτερικών Άλβαρο Λέιβα έκρινε πως χρειάζεται να έρθει στο φως «η αλήθεια» για την υπόθεση: «Πρέπει να την ερευνήσουμε σε βάθος, καθώς μπορεί πράγματι να πρόκειται για βόμβα κατά της ειρηνευτικής διαδικασίας».

Η κατηγορία της γενικής εισαγγελίας δημοσιοποιηήθηκε προτού συμπληρωθεί μια εβδομάδα αφού ο ELN, που πολεμά εναντίον του κράτους από το 1964, και η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Γουστάβο Πέτρο, του πρώτου προέδρου στην ιστορία της Κολομβίας που ανήκει στην αριστερά, έθεσαν σε εφαρμογή 6μηνη αμοιβαία κατάπαυση του πυρός, καρπό των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που διεξάγουν από τον περασμένο Νοέμβριο στο Μεξικό, στην Κούβα και στη Βενεζουέλα.

Ο κ. Μπαρμπόσα έχει εναντιωθεί δημόσια σε αρκετές από τις προτάσεις του αρχηγού του κράτους στο πλαίσιο του φιλόδοξου σχεδίου του με σκοπό να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος στην Κολομβία, που διαρκεί έξι δεκαετίες.

Ο τέταρτος κύκλος των διαπραγματεύσεων είναι προγραμματισμένο να αρχίσει τη 14η Αυγούστου στο Καράκας, την πρωτεύουσα της Βενεζουέλας. Η κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο είναι εγγυήτρια της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Ο κολομβιανός πρώην πρόεδρος Ιβάν Ντούκε (2018-2022), που είχε συνεργαστεί στενά με τον εισαγγελέα Μπαρμπόσα, είχε καταγγείλει επανειλημμένα πως η κυβέρνηση της Βενεζουέλας παρείχε ασφαλές καταφύγιο και υποστήριζε τους αντάρτες.

Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τον ELN έχουν προχωρήσει πολύ περισσότερο από άλλες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης του κ. Πέτρο. Η ηγεσία της οργάνωσης έχει διαβεβαιώσει πως στις τάξεις της επικρατεί ενότητα ως προς τον στόχο να υπογραφτεί ειρηνευτική συμφωνία.

Εγχειρήματα προηγούμενων κυβερνήσεων προς την ίδια κατεύθυνση απέτυχαν ανεξαιρέτως, εν μέρει διότι η οργάνωση της άκρας αριστεράς είναι αποκεντρωμένη, με ανεξάρτητα «μέτωπα», κι όχι σπάνια ενσκήπτουν διχογνωμίες στις τάξεις της.

Η αμέσως προηγούμενη ειρηνευτική διαδικασία είχε ξεκινήσει επί των ημερών του κεντροδεξιού προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος (2010-2018), όμως ανεστάλη το 2019, έπειτα από βομβιστική επίθεση με πάνω από είκοσι νεκρούς σε σχολή της αστυνομίας. Ο τότε πρόεδρος Ντούκε την ενταφίασε. Αλλά ο κ. Πέτρο, που εξελέγη το καλοκαίρι του 2022, ξανάρχισε τον διάλογο τον Νοέμβριο του 2022.