ΚΟΣΜΟΣ

Ισημερινός: Πυροβόλησαν στο κεφάλι υποψήφιο προέδρο, παραμονές των εκλογών - Βίντεο

Ισημερινός: Πυροβόλησαν στο κεφάλι υποψήφιο προέδρο, παραμονές των εκλογών - Βίντεο

Υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της 20ής Αυγούστου στον Ισημερινό, ο Φερνάντο Βιγιαβισένσιο, έπεσε νεκρός από πυρά αγνώστου στη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην πρωτεύουσα Κίτο. Είχε δεχθεί απειλές από «βαρόνο» ναρκωτικών

Ένας υποψήφιος στις επικείμενες προεδρικές εκλογές του Ισημερινού δέχθηκε θανάσιμα πυρά σε προεκλογική συγκέντρωση, ανακοίνωσε ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας Γκιγιέρμο Λάσο. Ο Φερνάντο Βιγιαβισένσιο, μέλος της εθνοσυνέλευσης της χώρας, δέχτηκε επίθεση καθώς έφευγε από την εκδήλωση στην πόλη Κίτο στο βόρειο τμήμα της χώρας την Τετάρτη.

Ο Φερνάντο Βιγιαβισένσιο, κεντρώος πολιτικός, 59 ετών, συγκαταλεγόταν στους οκτώ υποψήφιους στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, κατατασσόταν στη δεύτερη θέση ως προς την πρόθεση ψήφου, συγκέντρωνε από 7,5 ως 13%, πίσω από τη δικηγόρο Λουίσα Γκονσάλες, την υποψήφια της παράταξης του σοσιαλιστή πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα.

Ο Βιγιαβισένσιο δολοφονήθηκε ενώ εγκατέλειπε αίθουσα στο βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας όπου είχε μόλις ολοκληρωθεί προεκλογική συγκέντρωσή του, περί τις 18:20 (τοπική ώρα), σύμφωνα με Μέσα Ενημέρωσης του Ισημερινού.

Άλλοι εννιά άνθρωποι, ανάμεσά τους υποψήφια για το κοινοβούλιο και δύο αστυνομικοί, τραυματίστηκαν στην επίθεση, πρόσθεσε η εισαγγελία. Η στιγμή που ο υποψήφιος πρόεδρος Βιγιαβισένσιο μπαίνει στο αυτοκίνητό του μετά από προεκλογική συγκέντρωση και ακολουθεί καταιγισμός πυρών καταγράφηκε σε βίντεο.

Ο ύποπτος δέχθηκε επίσης πυρά από άνδρες της ασφάλειας και αργότερα κατέληξε στα τραύματά του, ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας της χώρας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο σημερινός πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο υποσχέθηκε ότι «το έγκλημα δεν θα μείνει ατιμώρητο». Μάρτυρες είπαν ότι ο Βιγιαβισένσιο πυροβολήθηκε τρεις φορές.

Η άνοδος της εγκληματικότητας, που τροφοδοτείται από την αυξανόμενη παρουσία καρτέλ ναρκωτικών στον Ισημερινό, ήταν κεντρικό θέμα στη φετινή προεδρική εκστρατεία. Τον περασμένο μήνα, ο Λάσο κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε τρεις επαρχίες μετά από σειρά δολοφονιών που συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα.

Εκτός από την ασφάλεια, η εκστρατεία του Βιγιαβισένσιο είχε επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, ένα θέμα που είχε καλύψει σε προηγούμενη καριέρα του ως δημοσιογράφος, και στην προστασία του περιβάλλοντος. Την περασμένη εβδομάδα, είπε ότι ο ίδιος και η ομάδα του είχαν δεχθεί απειλές από τον αρχηγό μιας συμμορίας που συνδέεται με τη διακίνηση ναρκωτικών.

Η δολοφονία του ακολουθεί εκείνη του Aγουστίν Ιντριάγο, δημάρχου της πόλης Mάντα, τον Ιούλιο και του Oμαρ Μενέντες, υποψήφιου δήμαρχου στην πόλη Πουέρτο Λόπες, τον Φεβρουάριο. Αποτίοντας φόρο τιμής, ο πρώην αντιπρόεδρος και συνυποψήφιος Ότο Σονενχόλσνερ εξέφρασε τα «θερμά του συλλυπητήρια και τη βαθιά του αλληλεγγύη» στην οικογένεια του Βιγιαβισένσιο, ο οποίος ήταν παντρεμένος και είχε πέντε παιδιά.

«Είθε ο Θεός να τον κρατήσει στη δόξα του», έγραψε. «Η χώρα μας έχει ξεφύγει από τον έλεγχο». Η Λουίσα Γκονσάλες εξέφρασε επίσης την «αλληλεγγύη» της στην οικογένειά του, προσθέτοντας οτι «Αυτή η άθλια πράξη δεν θα μείνει ατιμώρητη».