ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Το «σκοτεινό» σχέδιο για να παραδώσει τα ηνία στο γιο του - Ποιος είναι ο 42χρονος Μπιλάλ

O γιος του Ερντογάν Μπιλάλ
O γιος του Ερντογάν Μπιλάλ
ΑΡ

Σχέδιο για να τον διαδεχθεί στην εξουσία ο μικρότερος γιος του Μπιλάλ φέρεται να έχει καταστρώσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με δημοσίευμα του Nordic Monitor. O «σουλτάνος» θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία μιας οικογενειακής δυναστείας με φόντο τη διάλυση των δημοκρατικών θεσμών στην Τουρκία.

Προβληματισμένος από τα αυξανόμενα προβλήματα υγείας του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φέρεται να προετοιμάζει ήδη τη διαδοχή του, παραδίδοντας τη σκυτάλη στο γιο του Μπιλάλ. Θέτει έτσι τις βάσεις για τη δημιουργία μιας οικογενειακής δυναστείας με φόντο τη διάλυση των δημοκρατικών θεσμών στην Τουρκία, την κατακερματισμένη αντιπολίτευση και τη συσσώρευση τεράστιου οικογενειακού πλούτου που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Νετζμετίν Μπιλάλ Ερντογάν, ο 42χρονος μικρότερος γιος της οικογένειας, δεν έχει αναλάβει κανένα δημόσιο αξίωμα, θεωρείται όμως ένα από τα πρόσωπα με τη μεγαλύτερη επιρροή στην κυβέρνηση της Τουρκίας. Λειτουργεί στη σκιά του πατέρα του, ενώ δέχεται βοήθεια και υποκίνηση από ένα εκτεταμένο δίκτυο «ημετέρων» που έχουν τοποθετηθεί στρατηγικά σε κυβερνητικές θέσεις.

Τα σημάδια μιας τέτοιας προοπτικής ήταν ήδη ορατά στους διορισμούς που έκανε ο πρόεδρος Ερντογάν μετά τις εκλογές του Μαΐου και τον ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου. Αν και δεν είναι σαφές εάν ο Ερντογάν σκοπεύει να αποχωρήσει οικειοθελώς από την πολιτική, η επιδείνωση της υγείας του, που περιλαμβάνει θεραπεία για καρκίνο, επαναλαμβανόμενα επιληπτικά επεισόδια και περιστασιακά κενά μνήμης, μπορεί να απαιτήσει σχεδιασμό για ομαλή διαδοχή σε περίπτωση μελλοντικών προκλήσεων για την ηγεσία του, γράφει ο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ στη Nordic Monitor.

Ο νεότερος γιος του Μπιλάλ θεωρείται ως ο αδήλωτος διάδοχός του στην Τουρκία και ο πρόεδρος φαίνεται να βασίζεται σε αυτόν για να εξασφαλίσει την επόμενη ημέρα και να προστατεύσει την οικογένεια από πιθανά νομικά προβλήματα σε περίπτωση αποχώρησής του. «Το όραμα μιας δυναστείας Ερντογάν, εμπνευσμένη από τους Οθωμανούς, φαίνεται να υποδηλώνει μια επιθυμία για μακροχρόνια διακυβέρνηση στην οποία η οικογένεια αντιμετωπίζει 82 εκατομμύρια πολίτες ως υπηκόους της και τα περιουσιακά στοιχεία μιας ολόκληρης χώρας ως δικό της πλούτο» σημειώνει.

O γιος του Ερντογάν και η κόρη του ΣουμεγιέΑΡ

Έχοντας λάβει εκπαίδευση στη θρησκευτική σχολή Kartal İmam Hatip στην Κωνσταντινούπολη και με σπουδές στις ΗΠΑ, ο Μπιλάλ θεωρείται το πιο έμπιστο μέλος της οικογένειας και είναι αφοσιωμένος στην ιδεολογία του πολιτικού Ισλάμ.

Οι δεσμοί του με το ακραίο Ισλάμ

Διατηρεί στενούς δεσμούς με διάφορες θρησκευτικές αιρέσεις και δίκτυα που υποστηρίζουν την κυριαρχία του πατέρα του και την πολιτική του ατζέντα. Επιπλέον διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο συντονισμό των προσπαθειών προσέγγισης με σημαντικούς κληρικούς και διευκολύνει τις δεσμεύσεις με παγκόσμια θρησκευτικά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Είχε συνεργαστεί κάποτε ακόμη και με τον πρώην χρηματοδότη της Αλ Κάιντα, «Γιασίν αλ-Κάντι» όπως είχε οριστεί τόσο από τον ΟΗΕ όσο και από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εκείνη την εποχή, έλαβε εκατομμύρια από αυτόν και ίδρυσε μια εταιρεία κέλυφος για λογαριασμό του στην Τουρκία. Σε έρευνες για δωροδοκία το 2013, τόσο ο Καντί όσο και ο Μπιλάλ κατονομάστηκαν ως ύποπτοι από τους δημόσιους εισαγγελείς για παραβίαση πολλών τουρκικών νόμων.

Χρειάστηκε η παράνομη παρέμβαση του πατέρα του στην έρευνα για να τον σώσει από σοβαρές ποινικές διώξεις και σίγουρα τη φυλάκιση για παράβαση του νόμου. Είναι προφανές ότι ο Μπιλάλ έχει φιλοδοξίες να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του και να συνεχίσει το αντιδυτικό αφήγημα εντός της χώρας. Υπάρχουν ανησυχίες ότι μπορεί να επιδιώξει να εκπληρώσει το όραμα της οικογένειας για τη μετατροπή της Τουρκίας σε μια μορφή χαλιφάτου, όπου τόσο η επιρροή της οικογένειας όσο και η θρησκευτική κατήχηση παίζουν κεντρικούς ρόλους στη διακυβέρνηση και την κοινωνία.

Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει εμπιστευτεί στον Μπιλάλ την ευθύνη της στελέχωσης βασικών κυβερνητικών θέσεων και ο ίδιος φαίνεται να χρησιμοποιεί διάφορα κορυφαία ιδρύματα, όπως το Ίδρυμα Νεολαίας της Τουρκίας (TÜGVA για την πλήρωση κυβερνητικών θέσεων. Η κύρια ιδεολογία της TÜGVA βασίζεται στο πολιτικό Ισλάμ, το οποίο κατά καιρούς έχει συνδεθεί με ακραία τζιχαντιστικά στοιχεία.

Το ίδρυμα οργανώνει καλοκαιρινές κατασκηνώσεις στις οποίες συμμετέχουν ριζοσπάστες κληρικοί και προσφέρει υποτροφίες και μαθήματα σε διάφορα θέματα, με στόχο να προετοιμάσει νέους ιδεολόγους για να αναλάβουν κυβερνητικές θέσεις. Αυτές οι ενέργειες έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με τον πιθανό αντίκτυπο στη διακυβέρνηση της χώρας και την επιρροή του πολιτικού Ισλάμ εντός της διοίκησης.

Ο Μπιλάλ επιβλέπει επίσης το Ίδρυμα Νεολαίας και Εκπαίδευσης στην Τουρκία (TÜRGEV) που λαμβάνει σημαντικές δωρεές τόσο από εγχώριες όσο και από εξωτερικές πηγές. Το ίδρυμα συμμετέχει στην εκπαίδευση περισσότερων από 32.000 φοιτητών στα σχολεία και τις φοιτητικές εστίες του σε όλη την Τουρκία. Επιπλέον, είναι ιδιοκτήτης του Πανεπιστημίου Ibn Haldun, το οποίο βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη. Αυτές οι πρακτικές έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο ευνοιοκρατίας και νεποτισμού σε κυβερνητικούς διορισμούς και προαγωγές, ενισχύοντας περαιτέρω την επιρροή της οικογένειας Ερντογάν στο πολιτικό τοπίο της Τουρκίας.

Οι παρεμβάσεις Ερντογάν για να προστατευσει τον Μπιλάλ

Η TÜRGEV έχει κατηγορηθεί για αποδοχή παράνομων δωρεών τόσο από ξένες όσο και από εγχώριες πηγές. Το ίδρυμα βρέθηκε στο επίκεντρο μιας έρευνας για διαφθορά τον Δεκέμβριο του 2013 που αφορούσε σοβαρές κατηγορίες για δωροδοκία και παρατυπίες. Ο ίδιος ο Πρόεδρος Ερντογάν παρενέβη στην έρευνα για να προστατεύσει τον γιο του από πιθανές ποινικές κατηγορίες. Απομάκρυνε τους αστυνομικούς, τους εισαγγελείς και τους δικαστές που συμμετείχαν στη δίωξη της υπόθεσης, τερματίζοντας ουσιαστικά την έρευνα για το ίδρυμα. Αυτές οι ενέργειες έχουν εγείρει σημαντικές ανησυχίες σχετικά με τη διαφάνεια και τη λογοδοσία της κυβέρνησης και την πιθανή κατάχρηση δημόσιων πόρων για προσωπικό όφελος.

Οι υπερπόντιες επιχειρήσεις του Μπιλάλ διεξήχθησαν μέσω διαφόρων οντοτήτων που συνδέονται με τουρκικά ιδρύματα, με στόχο να εμπλακούν με Τούρκους και μη Τούρκους μουσουλμάνους στις κοινότητες της διασποράς. Μια τέτοια οντότητα είναι το Turken Foundation, που ιδρύθηκε το 2014 και έχει εγγραφεί ως μη κερδοσκοπικός εκπαιδευτικός οργανισμός από την Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων των ΗΠΑ. Το ίδρυμα φέρεται να χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Ensar, ένα θρησκευτικό δίκτυο που κέρδισε τη φήμη λόγω πολλών υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης στην Τουρκία, και το TÜRGEV.

Το Ίδρυμα Turken λειτουργεί μια φοιτητική εστία στο Μανχάταν, γεγονός που δείχνει την ενεργό παρουσία του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτές οι δραστηριότητες στο εξωτερικό έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με την πιθανή εμβέλεια και την επιρροή της οικογένειας Ερντογάν και των συνδεδεμένων ιδρυμάτων της πέρα από τα σύνορα της Τουρκίας και τον πιθανό ρόλο τους στην προώθηση του πολιτικού Ισλάμ στις κοινότητες της διασποράς.

Απομακρύνσεις και διορισμοί με νόημα

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, ο πρόεδρος Ερντογάν έλαβε μέτρα για την απομάκρυνση προσωπικοτήτων με επιρροή στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) με στόχο να δημιουργήσει έναν δρόμο για να τον διαδεχθεί ο γιος του μέσα στο κόμμα. Οι εκπρόσωποι του κόμματος και τα κοινοβουλευτικά μέλη του ΑΚΡ αποτελούνται πλέον κυρίως από πιστούς και υποστηρικτές που είναι απίθανο να αμφισβητήσουν τις αποφάσεις του Ερντογάν ή την επιλογή του διαδόχου. Αυτή η εδραίωση της εξουσίας μέσα στο κόμμα δείχνει την περαιτέρω εδραίωση της επιρροής της οικογένειας Ερντογάν στην τουρκική πολιτική.

Ο διορισμός του Αμπντουλάχ Γκιουλέρ, βουλευτή από την επαρχία Σίβας, ως επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του AKP τον Ιούνιο φαίνεται να ευθυγραμμίζεται με το σχέδιο του προέδρου για πιθανή διαδοχή. Η προηγούμενη συμμετοχή του Γκιουλέρ ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Okçular Vakfı (Ίδρυμα Τοξοβολίας) μεταξύ 2016 και 2018 είναι σημαντική, καθώς το ίδρυμα είναι γνωστό ότι είναι ένα έργο του υιού Ερντογάν. Ο Μπιλάλ χρησιμοποίησε αυτό το ίδρυμα για να προωθήσει την ιδέα της αναβίωσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας με το πρόσχημα της ενθάρρυνσης των νέων να ασχοληθούν με παραδοσιακά αθλήματα όπως η τοξοβολία.

Η επιλογή του Γκιουλέρ για μια τόσο καίρια θέση στο ΑΚΡ υποδηλώνει μια στρατηγική κίνηση του Προέδρου Ερντογάν να τοποθετήσει άτομα με στενούς δεσμούς με τον γιο του σε ρόλους επιρροής μέσα στο κόμμα. Αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια σκόπιμη προσπάθεια για να διασφαλιστεί ότι το σχέδιο διαδοχής, στο οποίο εμπλέκεται ο Μπιλάλ, θα εκτελεστεί αποτελεσματικά εντός του AKP.

Ο Μπιλάλ ΕρντογάνΑΡ

Πράγματι, η ενεργή συμμετοχή του ιδρύματος στην ίδρυση της Ομοσπονδίας Τοξοβολίας, με τον Αμπντουλάχ Γκιουλέρ ως αντιπρόεδρο, υπογραμμίζει τις ισχυρές διασυνδέσεις του με προσωπικότητες με επιρροή εντός του AKP. Αυτές οι εξελίξεις υποδηλώνουν ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θέτει προσεκτικά τις βάσεις για ένα πιθανό σχέδιο διαδοχής, με τον γιο του να διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο στη διοίκηση του κόμματος.

Η απομάκρυνση των μακροχρόνιων μελών του υπουργικού συμβουλίου Χουλουσί Ακάρ πρώην υπουργού Άμυνας, και Σουλεϊμάν Σοιλού, πρώην υπουργού Εσωτερικών, από την κυβέρνηση μπορεί να θεωρηθεί ως άλλη μια στρατηγική κίνηση του Προέδρου Ερντογάν για να ανοίξει έναν πιο ομαλό δρόμο για τον γιο του, Μπιλάλ, να εισέλθει στην κυβέρνηση. στο μέλλον. Τόσο ο Ακάρ όσο και ο Σοϊλού είναι γνωστό ότι έχουν πολιτικές φιλοδοξίες και θεωρήθηκαν πιθανοί διάδοχοι του Ερντογάν.

Με την απομάκρυνσή τους, ο Πρόεδρος Ερντογάν μπορεί να έχει μειώσει την άμεση ικανότητά τους να αμφισβητήσουν την πιθανή διαδοχή του Μπιλάλ εντός της κυβέρνησης. Αυτή η κίνηση εδραιώνει τον έλεγχο του Ερντογάν επί του κόμματος και της κυβερνητικής διοίκησης και ενισχύει την αντίληψη ότι ανοίγει ενεργά το δρόμο στο γιο του για να αναλάβει πιο σημαντικό ρόλο στο πολιτικό τοπίο στο μέλλον.

Ο διορισμός του Ιμπραήμ Καλίν, πρώην βοηθού του προέδρου Ερντογάν, ως νέου επικεφαλής της Εθνικής Οργάνωσης Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT), είναι μια ακόμη κρίσιμη κίνηση για την υποστήριξη της πιθανής διαδοχής του Μπιλάλ. Το MIT είναι ένας ζωτικός θεσμός για τη διατήρηση του τρέχοντος καθεστώτος και ασκεί σημαντική επιρροή στο δικαστικό σώμα, την αστυνομία και τον στρατό. Συμμετέχει στη διεξαγωγή επιχειρήσεων επιρροής μέσω των μέσων ενημέρωσης για την υποστήριξη του προέδρου Ερντογάν και επίσης εμπλέκεται σε πράξεις βίας και εκφοβισμού εναντίον επικριτών, αντιπάλων και αντιφρονούντων.

Ο διορισμός του Καλίν είναι αξιοσημείωτος λόγω της πίστης του στον Πρόεδρο Ερντογάν και του γεγονότος ότι είναι μακρινός οικογενειακός συγγενής από την πλευρά της μητέρας του Μπιλάλ. Αυτή η οικογενειακή σύνδεση, μαζί με την αδιαμφισβήτητη πίστη του, υποδηλώνει ότι ο Καλίν είναι πιθανό να διευθύνει την υπηρεσία σύμφωνα με τις επιθυμίες του προέδρου Ερντογάν, κάτι που μπορεί να περιλαμβάνει τη διευκόλυνση της διαδοχής του Μπιλάλ εντός της κυβέρνησης.

Το ζήτημα του πλούτου και του οικονομικού ελέγχου είναι ένας σημαντικός παράγοντας στις προσπάθειες του Προέδρου Ερντογάν να εξασφαλίσει πίστη και υποστήριξη στον πιθανό διάδοχό του, Μπιλάλ. Στον μικρότερο γιο έχει ανατεθεί η διαχείριση ενός σημαντικού χρηματικού ποσού, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου έχει αποκτηθεί με παράνομους τρόπους, όπως μίζες και δωροδοκίες. Η συσσώρευση εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από την οικογένεια, διασκορπισμένα μέσω πολλών εταιρειών, απαιτεί ένα αξιόπιστο δίκτυο για να χειριστεί τέτοια τεράστια ποσά.

Η σύνδεση του Μπιλάλ με διάφορους ριζοσπάστες κληρικούς και θρησκευτικά δίκτυα παίζει ρόλο στη διαχείριση αυτών των χρημάτων. Αυτά τα παράνομα κεφάλαια δικαιολογούνταν μεταξύ θρησκευτικών δικτύων και πολιτικών φίλων ως «πολεμικό σεντούκι» που χρειαζόταν για την υποστήριξη του παγκόσμιου τζιχαντιστικού κινήματος και την υποστήριξη ισλαμιστικών καθεστώτων. Τα απαραίτητα θρησκευτικά διατάγματα (fatwas) εξασφαλίστηκαν από έναν κληρικό που ευλογεί δωροδοκίες και μίζες ως συνεισφορές απαραίτητες για την επιδίωξη μιας παγκόσμιας ισλαμιστικής ατζέντας.

Τον συνοδεύει στα ταξίδια

Πράγματι, παρά το γεγονός ότι δεν κατέχει επίσημη θέση στην κυβέρνηση, ο Μπιλάλ περιλαμβάνεται ολοένα και περισσότερο στο επίσημο περιβάλλον του Προέδρου Ερντογάν και έχει πρόσβαση σε σημαντικές κυβερνητικές συναντήσεις. Συνόδευε τον πατέρα του σε επίσημες επισκέψεις, μια τάση που έχει παρατηρηθεί τον τελευταίο καιρό, συμπεριλαμβανομένης της περιοδείας του Ερντογάν στην περιοχή του Κόλπου στις αρχές του μήνα. Κατά τη διάρκεια τέτοιων επισκέψεων, ο Μπιλάλ έχει εξέχοντα ρόλο, καθώς κάθεται ακριβώς πίσω από τον πατέρα του σε συναντήσεις υψηλού επιπέδου.

Ο διορισμός του Aλι Γερλικαγιά ως υπουργού Εσωτερικών και του Γιλμάζ Τουντς ως υπουργού Δικαιοσύνης στο νέο υπουργικό συμβούλιο δείχνει μια άλλη αξιοσημείωτη κίνηση του προέδρου Ερντογάν να τοποθετήσει πιστούς που είναι πιθανό να υποστηρίξουν τα συμφέροντα του γιου του Μπιλάλ, Ως επικεφαλής των υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, ασκούν σημαντική εξουσία και επιρροή στο δικαστικό σώμα και την αστυνομία, καθιστώντας τους κρίσιμες προσωπικότητες στη διοίκηση.

Λόγω του γεγονότος ότι αυτοί οι υπουργοί είναι πιστοί στον Μπιλάλ, οι ανησυχίες για πιθανή παρέμβαση στο δικαστικό σύστημα και την αστυνομία, που θέτει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία και την αμεροληψία τους, δεν θα εξαφανιστούν σύντομα. Η πολιτική επιρροή σε νομικά θέματα, στην απονομή της δικαιοσύνης και στις αστυνομικές έρευνες θα συνεχιστεί στην Τουρκία προς όφελος της οικογένειας Ερντογάν.

Εάν ο Μπιλάλ αναλάμβανε τον έλεγχο του κυβερνώντος ΑΚΡ και ενδεχομένως της χώρας, που του παρέδωσε σε....ασημένιο πιάτο ο πατέρας του, το εκτεταμένο δίκτυο που έχει δημιουργήσει μέσα στη γραφειοκρατία θα μπορούσε πράγματι να παίξει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της ηγεσίας του. Έχοντας μάθει από την προσέγγιση του πατέρα του στο χειρισμό πολιτικών αντιπάλων με ψεύτικες έρευνες και ψεύτικες δίκες, ο Μπιλάλ αναμφίβολα θα διατηρούσε το κλίμα φόβου και καταστολής στην Τουρκία ενώ προκαλούσε τους συμμάχους και τους εταίρους της Τουρκίας με κάθε ευκαιρία.

Ως εκ τούτου, η διατήρηση μιας επαγρύπνησης, η άσκηση πίεσης και η λογοδοσία της τουρκικής κυβέρνησης στην παγκόσμια τάξη πραγμάτων που βασίζεται σε κανόνες θα είναι ουσιαστικής σημασίας για τον περιορισμό της δυναστείας Ερντογάν και την ανατροπή των επικίνδυνων φιλοδοξιών του νέου διαδόχου της Τουρκίας.

Πηγή: Nordic Monitor