ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Το φονικό γεύμα με τα τοξικά μανιτάρια, ο πρώην σύζυγος και η «διαβολική» νοικοκυρά

Συγκλονίζει την Αυστραλία υπόθεση δηλητηρίασης
Συγκλονίζει την Αυστραλία υπόθεση δηλητηρίασης

Αυστραλία: Ο πρώην σύζυγος γυναίκας που κατηγορείται ότι σκότωσε τρία άτομα με δηλητηριώδη μανιτάρια, ισχυρίζεται ότι είχε  προσπαθήσει να τον δηλητηριάσει και στο παρελθόν

Ο πρώην σύζυγος μιας γυναίκας που σέρβιρε ένα μεσημεριανό γεύμα που αποδείχθηκε μοιραίο για τρία άτομα, ισχυρίστηκε ότι προσπάθησε να τον δηλητηριάσει. Η 48χρονη Έριν Πάτερσον ήταν η μόνη που δεν αρρώστησε, αφότου σέρβιρε μεσημεριανό σε τέσσερα μέλη της οικογένειάς της, με τρία από αυτά να είναι ήδη νεκρά και ένα τέταρτο να παλεύει για τη ζωή του στο νοσοκομείο.

Το μοιραίο γεύμα έγινε στο σπίτι της στη Λεονγκάθα στη Βικτώρια της νοτιοανατολικής Αυστραλίας, το Σάββατο 29 Ιουλίου. Ο πρώην σύζυγός της, Σάιμον Πάτερσον, ο οποίος παραλίγο να πεθάνει από μια άγνωστη εντερική ασθένεια πέρυσι, αποκάλυψε τώρα ότι «υποψιάζεται» ότι προσπαθούσε να τον δηλητηριάσει.

«Ο Σάιμον υποψιαζόταν ότι είχε δηλητηριαστεί από την Έριν», είπε στην Herald Sun πηγή από το περιβάλλον της οικογένειας. «Υπήρχαν στιγμές που ένιωθε… χάλια και συχνά αυτό συνέβαινε όταν περνούσε χρόνο μαζί της».

Η Έριν Πάτερσον και ο πρώην σύζυγός της

Σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από πέρυσι, ο Πάτερσον έγραψε: «Κατέρρευσα στο σπίτι, μετά ήμουν σε κώμα για 16 ημέρες και έκανα τρεις επείγουσες επεμβάσεις κυρίως στο λεπτό έντερο, συν μια επιπλέον προγραμματισμένη επέμβαση», έγραψε.

«Ζητήθηκε από την οικογένειά μου να έρθει να με αποχαιρετήσει δύο φορές, καθώς δεν περίμεναν να ζήσω». Το πρώην ζευγάρι είναι πλέον χωρισμένο, αλλά ο χωρισμός τους χαρακτηρίστηκε «φιλικός».

Οι πρώην πεθεροί της Πάτερσον, Ντον και Γκέιλ και οι δύο 70 ετων ήταν μεταξύ εκείνων που έφαγαν το γεύμα που φέρεται ότι περιείχε τους δηλητηριώδεις μύκητες. Στο τραπέζι ήταν επίσης η αδερφή της Γκέιλ Πάτερσον, Χέδερ Γουίλκινσον, 66 ετών και ο σύζυγός της, αιδεσιμότατος Ίαν, 68 ετών.

Και οι τέσσερις ένιωσαν αδιαθεσία μέχρι τα μεσάνυχτα εκείνης της νύχτας, πριν πεθάνουν η κυρία Πάτερσον και η κυρία Γουίλκινσον σχεδόν μια εβδομάδα αργότερα, την Παρασκευή 4 Αυγούστου. Ο Ντον Πάτερσον πέθανε την επόμενη μέρα.

Ο αιδεσιμότατος Γουίλκινσον, πάστορας στην εκκλησία βαπτιστών Korumburra, εξακολουθεί να παλεύει για τη ζωή του στο νοσοκομείο. Τα δύο παιδιά της Έριν Πάτερσον ήταν επίσης στο μεσημεριανό γεύμα αλλά τους έδωσε διαφορετικό γεύμα από τους υπόλοιπους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ληφθεί υπό κρατική φροντίδα ως "προληπτικό μέτρο". Η υπόθεση έχει συγκλονίσει την Αυστραλία αφού η αστυνομία ξεκίνησε έρευνα για ανθρωποκτονία και επιβεβαίωσε ότι η κυρία Πάτερσον είναι ύποπτη.

Υποπτεύεται ότι στους τέσσερις ανθρώπους σέρβιρε «μανιτάρια θανάτου» γνωστα ως death caps, τα οποία ευθύνονται για το 90% όλων των θανάτων που σχετίζονται με τοξικά μανιτάρια.

Μιλώντας έξω από το σπίτι της τη Δευτέρα, η κυρία Πάτερσον ξέσπασε σε κλάματα για την απώλεια «μερικών από τους καλύτερους ανθρώπους που έχω γνωρίσει ποτέ». «Η απώλεια για την κοινότητα και τις οικογένειες και τα δικά μου παιδιά που έχασαν τη γιαγιά τους... Απλώς δεν μπορώ να καταλάβω τι έχει συμβεί. Λυπάμαι πολύ που έχασαν τη ζωή τους. Απλώς δεν μπορώ να το πιστέψω» είπε

Δεν απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το γεύμα που μαγείρεψε ή από πού προέρχονται τα μανιτάρια. Ωστόσο, αρνήθηκε οποιαδήποτε αδικοπραγία όταν της υπενθύμισαν ότι ήταν ύποπτη στις έρευνες. «Δεν έκανα τίποτα, τους αγαπώ και είμαι συντετριμμένη που έχουν φύγει», είπε.

Η αστυνομία είπε ότι το γεγονός ότι η κυρία Πάτερσον ερευνάται δεν σημαίνει ότι οι θάνατοι δεν ήταν τραγικό ατύχημα. Ο ντετέκτιβ επιθεωρητής Ντιν Τόμας είπε: «Δεν γνωρίζω μια έρευνα όπου είχαμε τρεις ανθρώπους να πεθαίνουν ως αποτέλεσμα μιας προφανούς τροφικής δηλητηρίασης, είτε από μανιτάρι είτε από κάτι άλλο - οπότε ναι, είναι πολύ μοναδικό.

(Η κυρία Patterson) δεν παρουσίασε κανένα σύμπτωμα. Έτσι και πάλι, αυτό αποτελεί μέρος της έρευνάς μας εάν έφαγε ή δεν έφαγε κάποιο από τα μανιτάρια ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να είχε φάει τη συγκεκριμένη ημέρα»