ΚΟΣΜΟΣ

Ανακαλύφθηκαν απολιθωμένα οστά φάλαινας: Ζούσε πριν από 41 εκατ. χρόνια στην Αίγυπτο

falaina
Photo: twitter

Παλαιοντολόγοι εκτιμούν πως το κήτος είχε μήκος 2,5 μέτρων και ζύγιζε 187 κιλά

Απολιθωμένα οστά φάλαινας ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το τεράστιο θηλαστικό, το οποίο πήρε το όνομα «Τουταγχαμών», έζησε πριν από 41 εκατομμύρια χρόνια, ανακοίνωσε το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο στο Κάιρο (AUC).

Η προϊστορική φάλαινα που βρέθηκε στην Αίγυπτο βαφτίστηκε «Tutcetus Rayanensis» – από το όνομα του φαραώ Τουταγχαμών, τη λέξη cetus (που σημαίνει κήτος στα ελληνικά) και την προστατευόμενη περιοχή Ουάντι ελ Ραγιάν όπου βρέθηκαν τα απολιθωμένα οστά.

«Πρόκειται για τον μικρότερο βασιλόσαυρο (προϊστορικό είδος φάλαινας, το οποίο έχει εξαφανιστεί) που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα και είναι ένα από τα αρχαιότερα δείγματα του συγκεκριμένου είδους στην Αφρική», αναφέρει το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Καΐρου (AUC) σε σχετική ανακοίνωση.

Παλαιοντολόγοι εκτιμούν πως το κήτος είχε μήκος 2,5 μέτρων και ζύγιζε 187 κιλά.

Τα απολιθώματα βρέθηκαν σε μια περιοχή της Αιγύπτου που κάποτε καλυπτόταν από τα νερά της θάλασσας. Η περιοχή είναι ευρέως γνωστή ως «Κοιλάδα των Φαλαινών» και περιέχει «ανεκτίμητα» απολιθώματα, σύμφωνα με την UNESCO.

Τον Αύγουστο του 2021, Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι είχαν ανακαλύψει σε κοντινή περιοχή το απολίθωμα ενός αμφίβιου είδους φάλαινας που χρονολογείται πριν από 43 εκατομμύρια χρόνια. Η «Phiomicetus Anubis», που εκτιμάται πως είχε μήκος άνω των τριών μέτρων και ζύγισε περίπου 600 κιλά, παρουσιάστηκε τότε ως η «αρχαιότερη και πιο άγρια φάλαινα (που έζησε) στην Αφρική».

Το 2018 ερευνητές ανακάλυψαν τον αρχαιότερο σκελετό δεινοσαύρου στην Αφρική, ο οποίος εκτιμάται πως έζησε πριν από 75 εκατομμύρια χρόνια.