ΚΟΣΜΟΣ

Χαβάη: Τουλάχιστον 55 νεκροί, χιλιάδες χωρίς ρεύμα - Αγώνας για τον εντοπισμό αγνοουμένων

Στάχτη και καταστροφή στην πόλη Λαχάινα της Χαβάης
Στάχτη και καταστροφή στην πόλη Λαχάινα της Χαβάης
ΑΡ

Η Χαβάη μετράει τις πληγές της από τις φονικές πυρκαγιές που ισοπέδωσαν την ιστορική πόλη Λαχάινα. «Είναι σαν να εξερράγη βόμβα» λένε συντετριμμένοι οι κάτοικοι

Οι τοπικές αρχές «ανέβασαν» τον αριθμό των νεκρών από τις πυρκαγιές σε τουλάχιστον 55, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για τον εντοπισμό αγνοουμένων μέσα στα αποκαϊδια. Υπολογίζεται ότι 12.000 άνθρωποι παραμένουν χωρίς ρεύμα στις πυρόπληκτες περιοχές, με τους αξιωματούχους να λένε ότι οι διακοπές μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες λόγω των συνθηκών.

Η δυτική πλευρά του νησιού, όπου βρίσκεται η πληγείσα πόλη Λάχαινα, στερείται ρεύματος και νερού σύμφωνα με τον δήμαρχο, ενώ αυξάνονται τα ερωτήματα για το αν οι τοπικοί αξιωματούχοι ενήργησαν αρκετά γρήγορα για να προειδοποιήσουν τους κατοίκους και τους τουρίστες στο νησί για τον κίνδυνο που αντιμετώπιζαν

O επικεφαλής της ένωσης πυροσβεστών της Χαβάης, Μπόμπι Λι, δήλωσε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι τουλάχιστον 14 πυροσβέστες έχασαν τα σπίτια τους στις φλόγες. Το KHON2 της Χονολουλού ανέφερε «Δεκατέσσερα μέλη μας έχει επιβεβαιωθεί οτι έχασαν τις κατοικίες τους. Όλοι είναι καλά σωματικά, δεν ξέρουμε πώς είναι συναισθηματικά. Δεν είναι μόνο πυροσβέστες, είναι επίσης μέλη της κοινότητας».

Οι καταστροφικές πυρκαγιές στη Χαβάη, επιδεινώθηκαν από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής κρίσης, δήλωσαν επιστήμονες. Η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας και η ξηρασία βοήθησαν να μετατραπούν τμήματα της Χαβάης σε πυριτιδαποθήκη πριν από μια από τις πιο θανατηφόρες πυρκαγιές στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ, με τις συνθήκες να επιδεινώνονται από τους ισχυρούς ανέμους από έναν κοντινό κυκλώνα.

Η Kάθριν Χέιχο επικεφαλής επιστήμονας στο Nature Conservancy, είπε ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση ξηραίνει τη βλάστηση, μετατρέποντάς την σε εύφλεκτο υλικό που ευνοεί τις πυρκαγιές. «Η κλιματική αλλαγή συνήθως δεν προκαλεί τις πυρκαγιές, αλλά τις εντείνει, αυξάνοντας την περιοχή που καίνε και καθιστώντας τις πολύ πιο επικίνδυνες», έγραψε στο Twitter.

Σχεδόν το ένα πέμπτο του νησιού Μάουι της Χαβάης όπου εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές, βρίσκεται σε έντονη ξηρασία, σύμφωνα με την αμερικανική υπηρεσία παρακολούθησης ξηρασίας. Το νησί έχει βιώσει άλλες σοβαρές πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια, με τις πυρκαγιές το 2018 και το 2021 να κατεδαφίζουν εκατοντάδες σπίτια και να έχουν προκαλέσει την απομάκρυνση χιλιάδων κατοίκων και τουριστών.

Ο επικεφαλής ανταποκριτής του CNN για το κλίμα, Bill Weir που επισκέφτηκε την πληγωμένη Λαχάινα είπε: «Φαίνεται σαν να εξερράγη βόμβα στην πόλη. Όλα τα εμβληματικά κτίρια είναι είτε ισοπεδωμένα είτε απλώς απανθρακωμένοι σκελετοί του πρώην εαυτού τους. Οι φλόγες ήρθαν τόσο γρήγορα, ολόκληρες κατασκευές κάηκαν σε λίγα λεπτά. Τα πάντα στο κέντρο της πόλης είναι εντελώς κατεστραμμένα.».