ΚΟΣΜΟΣ

Αιθιοπία: Τουλάχιστον 26 νεκροί σε αεροπορικό βομβαρδισμό στην Αμχάρα

Αιθιοπία: Τουλάχιστον 26 νεκροί σε αεροπορικό βομβαρδισμό στην Αμχάρα
AP Photo

Τουλάχιστον 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή σε αεροπορικό πλήγμα στη Φινότε Σαλάμ, στην αιθιοπική πολιτεία Αμχάρα, όπου μαίνονται μάχες, δήλωσαν τη Δευτέρα στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος σε νοσοκομείο και κάτοικος.

Στο νοσοκομείο «διακομίστηκαν 22 πτώματα», ενώ «άλλοι τέσσερις άνθρωποι που ήταν σοβαρά τραυματισμένοι υπέκυψαν λίγη ώρα μετά την άφιξή τους», είπε ο αξιωματούχος της δομής υγείας σε αυτή την κοινότητα στο νότιο τμήμα της πολιτείας, περίπου 170 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Μπαχίρ Νταρ.

«Μέχρι στιγμής, έχουμε εισαγάγει 55 τραυματίες, εκ των οποίων πάνω από 40 ασθενείς είναι σε σοβαρή κατάσταση», διευκρίνισε ο αξιωματούχος, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί για την ασφάλειά του.

Κάτοικος, που επίσης μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, τόνισε πως «βοήθησε προσωπικά στην ταφή 30 θυμάτων» και «στη διακομιδή πολλών τραυματιών» στο νοσοκομείο.

Πρόκειται για τη φονικότερη καταγεγραμμένη αεροπορική επιδρομή στην Αμχάρα αφότου ξέσπασαν στις αρχές του Ιουλίου μάχες ανάμεσα στον ομοσπονδιακό στρατό και μαχητές της φυλής των Αμχάρα, συμπεριλαμβανομένης της εθνικιστικής πολιτοφυλακής FANO, στη δεύτερη πολυπληθέστερη αιθιοπική πολιτεία.

Η αιθιοπική ομοσπονδιακή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Άμπι Άχμεντ κήρυξε την 4η Αυγούστου κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της αναζωπύρωσης της βίας, που απειλεί να βάλει ξανά φωτιά στη βόρεια Αιθιοπία μόλις εννιά μήνες μετά το τέλος της πολυαίμακτης σύρραξης στη γειτονική πολιτεία Τιγκράι.

Το μέτρο επικυρώθηκε χθες Δευτέρα από το ομοσπονδιακό κοινοβούλιο.

Όταν έφθασε, «περίπου 15 λεπτά μετά το αεροπορικό πλήγμα», ο κάτοικος που μίλησε στο AFP αφηγήθηκε πως είδε «όχημα μεταφοράς εμπορευμάτων μεσαίου μεγέθους κατεστραμμένο» και «πτώματα σκορπισμένα παντού».

Η επίθεση, το πρωί της Κυριακής, έπληξε «το κέντρο της πόλης», σύμφωνα με τον ίδιο. «Άκουσα δυνατό ήχο αεροσκάφους πριν από την επίθεση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο στο νοσοκομείο, που είπε πως «άκουσε τον κρότο ισχυρής έκρηξης στις 09:30 με 10:00», κάποια θύματα αναφέρθηκαν σε «επίθεση με drone».

«Όλοι οι νεκροί και οι τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο φόραγαν άνετα, πολιτικά ρούχα, παραδοσιακές κυριακάτικες φορεσιές» κι ανάμεσά τους είναι «από παιδί 13 ετών ως ηλικιωμένοι», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Τη Δευτέρα η Αιθιοπική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΑΕΑΔ), δημόσια αρχή, ανεξάρτητη από νομική σκοπιά, εξέφρασε τη «σοβαρή ανησυχία» της για την κατάσταση στην Αμχάρα.

Υπογράμμισε πως «έλαβε αξιόπιστες πληροφορίες που κάνουν λόγο για πλήγματα και βομβαρδισμούς με πολυάριθμα θύματα μεταξύ των αμάχων» σε τρεις πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Φινότε Σαλάμ.

Ο απολογισμός των μαχών είναι άγνωστος στην πολιτεία, όπου η πρόσβαση είναι περιορισμένη, καθιστώντας πρακτικά αδύνατη οποιαδήποτε προσπάθεια επαλήθευσης με ανεξάρτητο τρόπο στο πεδίο.