ΚΟΣΜΟΣ

Έφοδος Ρώσων στρατιωτών σε φορτηγό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα (video)

Έφοδος Ρώσων στρατιωτών σε φορτηγό πλοίο στη Μαύρη Θάλασσα (video)

Τα πλάνα από κάμερα σώματος από τη μονάδα του ναυτικού, δείχνει Ρώσους στρατιώτες με αυτόματα όπλα να ελέγχουν το πλοίο και να μπαίνουν στη γέφυρα

Ρωσία δημοσίευσε την Τρίτη βίντεο που δείχνει μια ένοπλη μονάδα επιθεώρησης του ναυτικού να επιβιβάζεται σε φορτηγό πλοίο στη νοτιοδυτική Μαύρη Θάλασσα την Κυριακή και να ρωτά τον καπετάνιο γιατί το πλοίο δεν σταμάτησε όταν το ζήτησε ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο, αναφέρει το Reuters.

Η Ρωσία είπε ότι έριξε προειδοποιητικές βολές με αυτόματα όπλα στο υπό σημαία Παλάου σκάφος Sukru Okan, αφού δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα να σταματήσει.

Σε ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, τα μέλη του πληρώματος φαίνονται γονατισμένα στο κατάστρωμα με τα χέρια στο κεφάλι καθώς πλησιάζει ένα ρωσικό ελικόπτερο Ka-29.

Αυτό που φαίνεται να είναι πλάνα από κάμερα σώματος από τη μονάδα του ναυτικού, δείχνει Ρώσους στρατιώτες με αυτόματα όπλα να ελέγχουν το πλοίο και να μπαίνουν στη γέφυρα.

«Σταμάτα μηχανή, σταμάτα μηχανή», λέει ένας από τους ένοπλους Ρώσους καθώς τα μέλη του πληρώματος βάζουν τα χέρια τους στο κεφάλι και γονατίζουν μπροστά στα ρωσικά όπλα.

«Μείνετε ήρεμοι και ακούστε με», λέει ένας άλλος Ρώσος.

«Καλημέρα κύριε. Είμαι αξιωματικός του ρωσικού ναυτικού - παρακαλώ μην τραβάτε την ομάδα μου σε βίντεο.»

Τα πυρά σε ένα εμπορικό σκάφος προκάλεσαν ήδη έντονες ανησυχίες μεταξύ των πλοιοκτητών, των ασφαλιστών και των εμπόρων σχετικά με τους κινδύνους εγκλωβισμού στη Μαύρη Θάλασσα, τον κύριο δρόμο που χρησιμοποιούν τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία για να φέρουν τα γεωργικά προϊόντα τους στην αγορά.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με το σκάφος ή τους ιδιοκτήτες του για σχόλια.

«Κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων επιθεώρησης που πραγματοποιήθηκαν, το έργο της ομάδας επιθεώρησης πραγματοποιήθηκε επαγγελματικά σύμφωνα με τις απαιτήσεις των διεθνών εγγράφων», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

«Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ομάδας επιθεώρησης στο Sukru Okan, συντάχθηκε πρωτόκολλο επαλήθευσης, το πλοίο συνέχισε να κινείται προς το λιμάνι του Izmail».

Το βίντεο δείχνει τα γλωσσικά εμπόδια.

Σε ένα κομμάτι, ένας Ρώσος απαιτεί: «Μίλα αγγλικά».

«Ναι, μιλάω αγγλικά», απαντά ένας από το πλήρωμα.

Στη συνέχεια, ο Ρώσος αξιωματικός ρωτά τον καπετάνιο μέσω ενός μεταφραστή πληρώματος γιατί το πλοίο δεν σταμάτησε όταν του ζητήθηκε.

Το μέλος του πληρώματος που μετέφραζε για τον καπετάνιο υποδεικνύει ότι ο καπετάνιος δεν είχε καταλάβει τη ρωσική απαίτηση να σταματήσει.

«Κακώς κατάλαβες», λέει το μέλος του πληρώματος στα αγγλικά.

«Ευχαριστώ, καλημέρα κύριε», λέει ο Ρώσος αξιωματικός καθώς φεύγει.