ΚΟΣΜΟΣ

Η ύφεση χτυπά τους λάτρεις της δημοσιονομικής πειθαρχίας - Δεν τα κατάφερε ούτε η Ολλανδία

Χρηματιστήριο
Associated Press/Φωτογραφία αρχείου

Η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο

Δεν απέφυγε την ύφεση ούτε η ολλανδική οικονομία, με το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 0,3% σε τριμηνιαία βάση το β' τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία της Ολλανδίας.

Η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, μετά από συρρίκνωση 0,4% τους τρεις πρώτους μήνες του έτους. Μετά την οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 5% περίπου που κατέγραψε η Ολλανδία το 2021 και το 2022, φέτος βρίσκεται αντιμέτωπη με την ύφεση.

Η πρώτη ύφεση μετά την πανδημία οφείλεται στην πτώση των καταναλωτικών δαπανών και των εξαγωγών, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός οδήγησε σε αύξηση των τιμών των τροφίμων και των λογαριασμών ενέργειας στην Ολλανδία και τους εμπορικούς εταίρους τους. Οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 1,6%, ενώ οι εξαγωγές ήταν κατά 0,7% χαμηλότερες σε σχέση με τους τρεις πρώτους μήνες του έτους.

Ο πληθωρισμός στην Ολλανδία έχει μειωθεί από τότε που έφτασε στο ανώτατο επίπεδο του 14,5% τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά παραμένει σε υψηλά επίπεδα, κοντά στο 6% το β' τρίμηνο του 2023.