ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία: «Συναγερμός» στα νότια παράλια για την εμφάνιση φονικής μέδουσας

Ισπανία: «Συναγερμός» στα νότια παράλια για την εμφάνιση φονικής μέδουσας
GLOMEX.

Ανησυχία στη χώρα της ιβηρικής για τη δηλητηριώδη μέδουσα με το όνομα «Άνθρωπος του πολέμου».

Κατά μήκος της νότιας ακτής της Ισπανίας, οι αρχές δίνουν «μάχη» εναντίον ενός εχθρού.

Η εισβολή της Πορτογαλικής μέδουσας με το χαρακτηριστικό όνομα “Man–of–war”, δηλαδή «Άνθρωπος του πολέμου», έχει σαν αποτέλεσμα να κλείσουν πολλές παραλίες στα νότια της χώρας. Το υδρόζωο χρησιμοποιεί δηλητηριώδη πλοκάμια για να παραλύσει το θύμα του κι αυτό το δηλητήριο έχει αποδειχθεί θανατηφόρο για τον άνθρωπο.

Δείτε το βίντεο του KameraOne:

Θαλάσσια ανεμώνη: Πώς την αποφεύγουμε – Ο κίνδυνος από το τσίμπημά της

Η θαλάσσια ανεμώνη αποτελεί τον νούμερο «ένα» εχθρό των καλοκαιρινών διακοπών, καθώς ένα τσίμπημα είναι ικανό να στείλει το… θύμα στο νοσοκομείο. Η χορήγηση ενέσιμης κορτιζόνης κρίνεται απαραίτητη. Πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα το συγκεκριμένο θαλάσσιο ζώο, όταν πηγαίνουμε για μπάνιο στη θάλασσα.

Αυτό το ζώο, το οποίο μοιάζει κυρίως με ένα όμορφο λουλούδι, λόγω των διαφόρων χρωμάτων και αποχρώσεων (κόκκινο, καφέ, πράσινο και πορτοκαλί, ενώ, σπανιότερα έχει μπλε ή κίτρινες βούλες), ζει είτε κολλημένο στα βράχια, την άμμο ή τη λάσπη, σε κοχύλια ή ακόμη και μέδουσες.

Το σώμα μίας θαλάσσιας ανεμώνης είναι κυρίως κυλινδρικό και κολλημένο στην επιφάνεια που ζει. Η ελεύθερη άκρη του σώματός της έχει έναν δίσκο, στον οποίο βρίσκεται η στοματική σχισμή, όπου φέρει λεπτά πλοκάμια γύρω της. Κάθε είδος έχει διαφορετικό αριθμό πλοκαμιών, ωστόσο, πάντοτε είναι πολλαπλάσιος του 6.

Τα διάφορα τοιχώματα, όπως και τα πλοκάμια έχουν μύες που τούς χαρίζουν μία μοναδική ικανότητα συστολής και διαστολής. Διαθέτουν κυλινδρική διάταξη και κατατάσσονται σε ζευγάρια, που όπως και τα πλοκάμια είναι πολλαπλάσια του 6. Τα γεννητικά όργανα της ανεμώνης βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με τα κύτταρα κοντά στη γαστρική κοιλότητα, μαζί με τα πεπτικά κύτταρα.

Η ανεμώνη ζει κυρίως κοντά στις ακτές, με λίγα είδη αυτής να ζουν προς τον βυθό της θάλασσας. Αποτελεί ένα πολύ μοναχικό ζώο και για αυτό, σπάνια βρίσκονται αποικίες με ανεμώνες. Η αναπαραγωγή της γίνεται με διάφορες μεθόδους (μονογονικά, σε σχέση με αμφιγονικά, με αβγά και σπερματοζωάρια).

Στην περίπτωση που η αναπαραγωγή γίνει με τη μέθοδο του αυγού, η γονιμοποίηση θα γίνει μέσα στη γαστρική κοιλότητα. Αφού ωριμάσουν αρκετά, θα φύγουν από τη γαστρική κοιλότητα και έπειτα, ως προνύμφες θα κολλήσουν πάνω σε μία στερεά επιφάνεια. Από εκεί και πέρα, γίνεται η ανάπτυξη του σώματος της ανεμώνης (στόμα, πλοκάμια και μεσεντέρια), ενώ, αποκτούν και όγκο.

Με τι τρέφεται μία θαλάσσια ανεμώνη

Η ανεμώνη κατατάσσεται στην κατηγορία των σαρκοφάγων ζώων, όμως, τρέφεται κυρίως με οτιδήποτε πιαστεί στα πλοκάμια της, αφού δε μπορεί να κουνηθεί. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια των κνιδοφόρων κύστεων της, θα ναρκωθεί και έπειτα θα κατευθυνθεί από το στόμα προς την πεπτική κοιλότητα για χώνεψη ενώ ουσιαστικά, θα «αποβάλουν» από το στόμα το κομμάτι που δε χωνεύεται.

Πρόκειται για πολύ λαίμαργα ζώα, τα οποία καταναλώνουν απευθείας τεράστιους όγκους τροφής, για να μεγαλώσουν γρήγορα. Αν στερηθούν τροφής για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο όγκος τους θα μειωθεί δραματικά, έως το όριο της εξαφάνισης.

Ο κίνδυνος τσιμπήματος

Στην περίπτωση που κάποιος θα δεχθεί τσίμπημα από μία θαλάσσια ανεμώνη, θα υποφέρει από έντονους πόνους και ενοχλητική φαγούρα. Επίσης, στην περιοχή που έγινε το τσίμπημα, θα εμφανισθούν εξανθήματα που θα μοιάζουν με κάψιμο. Υπάρχει και περίπτωση να παρουσιασθεί αλλεργική αντίδραση, όπου θα υπάρξει αναφυλαξία.

Ο ασθενής πρέπει να μεταφερθεί αμέσως στο νοσοκομείο για τη χορήγηση ένεσης κορτιζόνης, προκειμένου να υποχωρήσει το πρήξιμο και τα εξανθήματα.

Σχετικές ειδήσεις