ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ενέδρα της Μπόκο Χαράμ

Νιγηρία: Πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ενέδρα της Μπόκο Χαράμ

Πέντε στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ενέδρα τζιχαντιστών της Μπόκο Χαράμ στη βορειοανατολική Νιγηρία, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων της αφρικανικής χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), στρατιωτική αυτοκινητοπομπή έπεσε το απόγευμα της Πέμπτης σε ενέδρα της τζιχαντιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ κοντά στα σύνορα με το Καμερούν. Ένα από τα στρατιωτικά οχήματα ανατινάχθηκε από νάρκη και ακολούθως οι τζιχαντιστές άνοιξαν πυρ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας.

«Πέντε στρατιώτες πλήρωσαν το υπέρτατο τίμημα και αρκετοί άλλοι τραυματίστηκαν στην ενέδρα», δήλωσε στο AFP αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Τρομοκράτες της Μπόκο Χαράμ είχαν τοποθετήσει νάρκη σε δρόμο μεταξύ της πόλης Γκουόζα και του χωριού Μπίτα», στην πολιτεία Μπόρνο, «όπου στρατιώτες εκτελούν τακτικά περιπολίες», ανέφερε ένας άλλος αξιωματούχος των νιγηριανών ενόπλων δυνάμεων.

Η Μπόκο Χαράμ είχε καταλάβει το 2014 την Γκουόζα, από όπου είχε κηρύξει την ίδρυση χαλιφάτου στις περιοχές που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της τζιχαντιστικής οργάνωσης. Ο νιγηριανός στρατός ανέκτησε τον έλεγχο της περιοχής τον Μάρτιο του 2015. Ωστόσο, τζιχαντιστές εξακολουθούν να εξαπολύουν επιθέσεις στην ευρύτερη περιοχή, χρησιμοποιώντας ως ορμητήριο τα βουνά κατά μήκος των συνόρων με το Καμερούν.

Πολλοί κάτοικοι μικρών κοινοτήτων υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να αναζητήσουν καταφύγιο στις πόλεις Γκουόζα και Πούλκα, όπου διαμένουν σε καταυλισμούς υπό στρατιωτική προστασία.

Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περίπου δύο εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί από το 2009 όταν ξεκίνησε η εξέγερση τζιχαντιστών στη βορειοανατολική Νιγηρία.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Διαβάστε επίσης:

Ινδονησία: Τρεις νεκροί και τρεις τραυματίες από την πυρκαγιά που ξέσπασε σε ξενοδοχείο της Τζακάρτα

ΗΠΑ: Αγρότης ανακάλυψε… μετεωρίτη με τον πιο απίθανο τρόπο – Ήταν επί 30 χρόνια στην κατοχή του

«Ψυχρή, μεθοδική, στυγνή και επίμονη»: Καταδικάστηκε η κατά συρροήν βρεφοκτόνος Λούσι Λέτμπι