ΚΟΣΜΟΣ

WSJ: Πώς το γρασίδι είναι «ένοχο» για μερικές από τις μεγαλύτερες φωτιές στον κόσμο

WSJ: Πώς το γρασίδι είναι «ένοχο» για μερικές από τις μεγαλύτερες φωτιές στον κόσμο
Newsbomb.gr / Χάρης Γκίκας

Έρευνα της «Wall Street Journal» για το πώς το γρασίδι διευκολύνει την ταχεία εξάπλωση φωτιάς

Είδη γρασιδιού τα οποία διευκολύνουν την ταχεία εξάπλωση μίας φωτιάς και σε βάθος χρόνου ευνοούν τη συχνότερη εκδήλωση πυρκαγιών αποτελούν σημαντικό μέρος του «κοκτέιλ» παραγόντων που γεννούν τα καταστροφικά πύρινα μέτωπα που βλέπουμε όλο και συχνότερα την εποχή της κλιματικής κρίσης, σύμφωνα με έρευνα της «Wall Street Journal».

Σε αντίθεση με τα πλατιά φύλλα των δέντρων, το λεπτό γρασίδι ξεραίνεται εύκολα και γρήγορα, ειδικά σε συνθήκες καύσωνα, με αποτέλεσμα να λειτουργεί ως ιδανικό προσάναμμα το καλοκαίρι.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη WSJ, το γρασίδι εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς, είναι πιο ανθεκτικό και ανακάμπτει σαφώς πιο γρήγορα σε σύγκριση με άλλα φυτά μετά από μία φωτιά. Αυτό σημαίνει ότι μετά την καύση ενός δάσους το πρώτο πράγμα που φυτρώνει σε μεγάλη κλίμακα συνήθως είναι το γρασίδι.

Ωστόσο, χωρίς ψηλά δέντρα και πυκνούς θάμνους να λειτουργούν ως «ανεμοθώρακες», η ταχύτητα των ανέμων στις πυρόπληκτες εκτάσεις αυξάνεται. Επομένως, εάν ξεσπάσει εκ νέου φωτιά στην ίδια περιοχή, το εύφλεκτο στρώμα γρασιδιού και οι ανεμπόδιστες ριπές θα επιτρέψουν την αστραπιαία εξάπλωση της φωτιάς και θα καταστήσουν την κατάσβεσή της σαφώς δυσκολότερη. Άλλωστε, ένα από τα γνωρίσματα των πιο επικίνδυνων πυρκαγιών την εποχή της κλιματικής κρίσης είναι ότι προσλαμβάνουν άμεσα διαστάσεις και αποκτούν τεράστια θερμική ένταση.

Με άλλα λόγια, κάποια είδη γρασιδιού δεν αποτελούν μόνο καύσιμη ύλη για την εκδήλωση και την εξάπλωση μίας φωτιάς, αλλά ταυτόχρονα καθιστούν τις περιοχές όπου φυτρώνουν πιο ευάλωτες σε μελλοντικές φωτιές. Αυτό το φαινόμενο, σημειώνει η WSJ, είναι γνωστό ως ο «κύκλος γρασιδιού φωτιάς» (grass-fire cycle).

Η κατάσταση περιπλέκεται περαιτέρω από το γεγονός ότι ανά τον κόσμο ανθρώπινες κοινότητες και οικισμοί κατασκευάζονται όλο και πιο κοντά στο φυσικό περιβάλλον, με συνέπεια, σε περίπτωση φωτιάς, οι φλόγες να χρειάζεται να διανύσουν μικρή απόσταση ώστε να φτάσουν στα σπίτια.

Το αφιέρωμα της WSJ καλύπτει πρωτίστως είδη γρασιδιού που εισήχθησαν στην Αμερική από άλλες ηπείρους, όμως σημειώνει ότι μεγάλες φωτιές που επεκτείνονται καίγοντας γρασίδι έχουν παρατηρηθεί τελευταία σε πολλές περιοχές του κόσμου, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα.