ΚΟΣΜΟΣ

Επιβάτης στο αεροπλάνο που συνετρίβη ο Γεβγκένι Πριγκόζιν – Καμιά επίσημη αντίδραση από τη Ρωσία

Επιβάτης στο αεροπλάνο που συνετρίβη ο Γεβγκένι Πριγκόζιν – Καμιά επίσημη αντίδραση από τη Ρωσία

Ο επικεφαλής της εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ της Ρωσίας, Γεβγκένι Πριγκόζιν, κι ο σημαντικότερος διοικητής της φέρονται να επέβαιναν στο ιδιωτικό αεροσκάφος που συνετρίβη χωρίς να επιζήσει κανείς.

Ο επικεφαλής της εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ της Ρωσίας, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, και απόστρατος αξιωματικός της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών που συγκαταλεγόταν στους κυριότερους διοικητές της, ο Ντμίτρι Ούτκιν, πιστεύεται πως επέβαιναν σε ιδιωτικό τζετ που συνετρίβη την Τετάρτη χωρίς επιζώντες, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές.

Η ρωσική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, η Ροσαβιάτια, ανέφερε το βράδυ πως το όνομα του Γεβγκένι Πριγκόζιν συγκαταλεγόταν στον κατάλογο των επιβατών. Κατόπιν, έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με τα ονόματα των επτά επιβατών και των τριών μελών του πληρώματος του ιδιωτικού αεροσκάφους Embraer που συνετρίβη όχι μακριά από τη Μόσχα.

Ούτε η Ροσαβιάτια, ούτε οποιοσδήποτε Ρώσος αξιωματούχος έχουν επιβεβαιώσει ρητώς πως ο Γεβγκένι Πριγκόζιν και ο Ντμίτρι Ούτκιν σκοτώθηκαν. Ωστόσο χρήστες της πλατφόρμας Telegram που έχουν σχέσεις με την εταιρεία μισθοφόρων ανέφεραν πως είναι νεκροί.

Το αεροσκάφος πέταγε από τη Μόσχα στην Αγία Πετρούπολη. Σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, διενεργείται έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος. Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι δεν υπήρξαν θύματα στο έδαφος.

Ο αντισυνταγματάρχης ε.α. Ντμίτρι Ούτκιν, 53 ετών, που φέρεται να είχε υπηρετήσει στις ειδικές δυνάμεις της GRU, κατά δημοσιεύματα ήταν θαυμαστής της ναζιστικής Γερμανίας και αποκαλούσε τον εαυτό του «Βάγκνερ» από το όνομα του συνθέτη Ρίχαρντ Βάγκνερ.