ΚΟΣΜΟΣ

Συλλυπητήρια Πούτιν στις οικογένειες των θυμάτων και το πρώτο σχόλιο για τον θάνατο του Πριγκόζιν

Βλαντίμιρ Πούτιν
Photo: AP

Πούτιν υποσχέθηκε ότι η έρευνα για τη συντριβή του αεροπλάνου θα «διεξαχθεί στο σύνολό της και θα καταλήξει σε ένα πόρισμα».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε σήμερα τη «συνεισφορά» του αρχηγού της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» - όπως χαρακτηρίζει το Κρεμλίνο την εισβολή στην Ουκρανία - παρά τα «λάθη» που υπογράμμισε ότι διέπραξε. Παράλληλα υποσχέθηκε ότι θα «φθάσει μέχρι το τέλος» η έρευνα για να εξακριβωθούν τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους του.

«Ήταν ένας άνδρας με δύσκολο πεπρωμένο, ο οποίος διέπραξε σοβαρά λάθη στη ζωή του αλλά αποσπούσε τα αποτελέσματα που χρειάζονταν», δήλωσε ο Πούτιν εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς του Πριγκόζιν και των άλλων εννέα θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον διορισμένο από τη Μόσχα επικεφαλής της διοίκησης του Ντονέτσκ, Ντενίς Πουσίλιν, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

«Πρόκειται για ανθρώπους που συνέβαλαν σημαντικά στην κοινή μας προσπάθεια» στην Ουκρανία, όπου η Ρωσία διεξάγει στρατιωτική επιχείρηση από τον Φεβρουάριο του 2022, συνέχισε ο Πούτιν.

Αναφερόμενος στην έρευνα για τα αίτια της συντριβής, την οποία άρχισαν οι ρωσικές αρχές, ο Πούτιν υποσχέθηκε ότι αυτή θα «διεξαχθεί στο σύνολό της και θα καταλήξει σε ένα πόρισμα».

«Θα δούμε αυτά που θα πουν οι ερευνητές προσεχώς. Η πραγματογνωμοσύνη είναι σε εξέλιξη, σε ό,τι αφορά το τεχνικό επίπεδο και την ταυτοποίηση γενετικού υλικού. Αυτή θα πάρει κάποιο χρόνο», τόνισε.

Οι ρωσικές αρχές δεν έχουν παρουσιάσει επί του παρόντος κανένα στοιχείο για να εξηγήσουν τη συντριβή, χθες το βράδυ, του ιδιωτικού αεροσκάφους που σύμφωνα με την ρωσική πολιτική αεροπορία μετέφερε τον Πριγκόζιν, το δεξί του χέρι Ντμίτρι Ούτκιν και άλλους αξιωματούχους της Βάγκνερ.

Στο αεροπορικό δυστύχημα, το οποίο ενίσχυσε τις φήμες για τη δολοφονία του Πριγκόζιν, ο οποίος έγινε εχθρός του Κρεμλίνου μετά την αποτυχημένη εξέγερσή του, σκοτώθηκαν και οι 10 επιβαίνοντες στο αεροπλάνο, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο Πριγκόζιν, τον οποίο ο Πούτιν είπε ότι «γνώριζε από τις αρχές της δεκαετίας του 1990», είχε χαρακτηριστεί «προδότης» από τον Ρώσο πρόεδρο κατά τη διάρκεια της ανταρσίας της 23ης-24ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, ο Πριγκόζιν είχε «επιστρέψει από την Αφρική» την ημέρα της συντριβής του αεροσκάφους.

Πριν από δύο μήνες ο Πριγκόζιν είχε υποκινήσει μια ανταρσία κατά της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας. Το παρασκήνιο της εξέγερσης που κράτησε μόλις μια ημέρα και η συμφωνία για τον τερματισμό της παραμένουν ασαφή.