ΚΟΣΜΟΣ

Νίγηρας: Μεγάλη συγκέντρωση έξω από στρατιωτική βάση - Ζητούν να αποχωρήσουν οι Γάλλοι στρατιώτες

Νίγηρας: Μεγάλη συγκέντρωση έξω από στρατιωτική βάση - Ζητούν να αποχωρήσουν οι Γάλλοι στρατιώτες
Associated Press - Φωτογραφία αρχείου

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα κοντά σε μια στρατιωτική βάση όπου φιλοξενούνται οι γαλλικές δυνάμεις, στην πρωτεύουσα Νιαμέι, με αίτημα να αποχωρήσουν αμέσως οι Γάλλοι από τον Νίγηρα.

Η «καθιστική διαμαρτυρία» οργανώθηκε από το Κίνημα Μ62, έναν συνασπισμό οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών που τάσσεται κατά της παρουσίας Γάλλων στρατιωτικών στον Νίγηρα. Είχαν προηγηθεί και άλλες συγκεντρώσεις με παρόμοια αιτήματα μετά το πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου.

«Η Γαλλία πρέπει να φύγει και θα φύγει γιατί δεν είναι το σπίτι της ο Νίγηρας», δήλωσε η Φάλμα Τάγια, στέλεχος του Κινήματος Μ62, μιλώντας στο πλήθος.

Οι διαδηλωτές κάθισαν σε χαλάκια και ψάθες, στη σκιά των σπιτιών που γειτονεύουν με τη βάση, καθώς στην περιοχή επικρατούσαν πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

«Θα είμαστε εδώ για όσο χρειαστεί, μέχρι να φύγει και ο τελευταίος Γάλλος στρατιώτης», είπε ο Ιμπραχίμ Αμπντού, μέλος της Επιτροπής Στήριξης στους Στρατιωτικούς, που φορούσε ένα μπλουζάκι με την εικόνα του στρατηγού Αμπντουραχμένα Τιανί, του νέου ισχυρού άνδρα της χώρας.

Στις 3 Αυγούστου, οι στρατιωτικοί που κατέλαβαν πραξικοπηματικά την εξουσία, κατήγγειλαν πολλές στρατιωτικές συμφωνίες με τη Γαλλία, η οποία έχει αναπτύξει στον Νίγηρα 1.500 στρατιώτες, στο πλαίσιο των προσπαθειών αντιμετώπισης των τζιχαντιστικών οργανώσεων στη χώρα αυτή.

Το στρατιωτικό καθεστώς ενημέρωσε την Τρίτη τη Γαλλία ότι θα απελαθεί ο Γάλλος πρεσβευτής, από τον οποίο η χούντα αφαίρεσε τη διπλωματική ασυλία. Νωρίτερα σήμερα κατήγγειλε «άλλη μια παρέμβαση» της Γαλλίας «στις εσωτερικές υποθέσεις του Νίγηρα», με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε την Δευτέρα ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επανέλαβε τη στήριξή του στον ανατραπέντα πρόεδρος Μοαμέντ Μπαζούμ.

«Οι δηλώσεις του Μακρόν και οι αδιάκοπες προσπάθειές του υπέρ μιας εισβολής στον Νίγηρα έχουν ως στόχο να διαιωνιστεί η νεοαποικιοκρατία, την ώρα που ο λαός δεν ζητά παρά μόνο να αποφασίζει ο ίδιος για το μέλλον του», είπε ένας εκπρόσωπος της στρατιωτικής χούντας, ο συνταγματάρχης Αμαντού Αμπντραμάν, σε μια ανακοίνωση που διαβάστηκε στη δημόσια τηλεόραση.