ΚΟΣΜΟΣ

NASA: Γερμανός επιστήμονας ισχυρίζεται ότι βρήκε ζωή στον Άρη και την σκότωσε...κατά λάθος

NASA: Γερμανός επιστήμονας ισχυρίζεται ότι βρήκε ζωή στον Άρη και την σκότωσε...κατά λάθος
Pexels

Ένας καθηγητής αστροβιολογίας ισχυρίζεται ότι η NASA βρήκε ζωή στον Άρη πριν από 50 χρόνια

Ο Dirk Schulze-Makuch, μέλος ΔΕΠ στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, έκανε τον εντυπωσιακό ισχυρισμό, λέγοντας ότι, πριν από 50 χρόνια οι άνθρωποι σταθήκαμε τυχεροί και ανακαλύψαμε εξωγήινη ζωή, την οποία όμως καταστρέψαμε ακούσια.

Πριν από το ρόβερ Curiosity, η NASA είχε ξεκινήσει το πρόγραμμα Viking, περίπου στα μέσα της δεκαετίας του 1970, κάνοντας προσεδαφίσεις στην επιφάνεια του Άρη. Η αποστολή κατάφερε να δώσει τις πρώτες εικόνες από την επιφάνεια του Άρη στην ανθρωπότητα. Πέρα από αυτό, η αποστολή πραγματοποίησε και βιολογική ανάλυση του εδάφους του Άρη, με πρωταρχικό στόχο να ανακαλύψει ενδείξεις ζωής.

Τα ευρήματα της αποστολής περιείχαν πολυάριθμους γεωλογικούς σχηματισμούς που ήταν συνεπείς με τις επιπτώσεις σημαντικών ροών νερού στο έδαφος. Συγκεκριμένα, τα ηφαίστεια του Άρη είχαν πολλές ομοιότητες με εκείνα της Χαβάης – υπονοώντας την προηγούμενη έκθεσή τους στη βροχή.

Τα αεροσκάφη εντόπισαν επίσης μικρές ποσότητες χλωριωμένων οργανικών ουσιών, που αρχικά πιστεύονταν ότι ήταν μόλυνση από τη Γη. Ωστόσο, οι επόμενες αποστολές στον Άρη επιβεβαίωσαν την παρουσία φυσικών οργανικών ενώσεων στον Άρη, αν και σε χλωριωμένη μορφή.

Πώς η NASA σκότωσε τους εξωγήινους

Ένα από τα πειράματα της αποστολής Viking αφορούσε την προσθήκη νερού σε δείγματα εδάφους. Νερό εμποτισμένο με θρεπτικά συστατικά και ραδιενεργό άνθρακα (άνθρακας-14) εισήχθη, λοιπόν, στο κόκκινο έδαφος του Άρη. Η υπόθεση έλεγε ότι αν υπήρχαν πιθανοί μικροοργανισμοί στον Άρη, θα κατανάλωναν τα θρεπτικά συστατικά και θα απελευθέρωναν ραδιενεργό άνθρακα ως αέριο. Τα αρχικά αποτελέσματα έδειξαν αυτή την εκπομπή ραδιενεργού αερίου, αλλά τα υπόλοιπα αποτελέσματα παρέμειναν ασαφή.

Ο Schulze-Makuch υποστηρίζει ότι μπορεί η NASA να «έπνιξε» αυτά τα πιθανά μικρόβια, οδηγώντας στον θάνατό τους.

«Πολλά από τα πειράματα, που έγιναν στα πλαίσια της Viking, περιελάμβαναν την εφαρμογή νερού στα δείγματα του εδάφους, κάτι που μπορεί να εξηγήσει τα αινιγματικά αποτελέσματα. Ίσως τα υποτιθέμενα αρειανά μικρόβια που συλλέχθηκαν για τα πειράματα αυτά δεν μπόρεσαν να διαχειριστούν αυτή την ποσότητα νερού και πέθαναν μετά από λίγο», έγραψε σε μια στήλη στο Big Think.

«Θα ήταν σαν να σας έβρισκε ένα εξωγήινο διαστημόπλοιο να περιπλανιέστε μισοπεθαμένοι στην έρημο και οι επίδοξοι σωτήρες σας να σκέφτονταν: “Οι άνθρωποι χρειάζονται νερό. Ας βάλουμε τον άνθρωπο αυτόν στην μέση του ωκεανού για να τον σώσουμε!” Ούτε αυτό θα λειτουργούσε», εξήγησε.