ΚΟΣΜΟΣ

Oυκρανία: Ο Ζελένσκι «καρατόμησε» τον υπουργό Άμυνας Ολεξίι Ρέζνικοφ

O Oλέξιι Ρέζνικοφ
O Oλέξιι Ρέζνικοφ
ΑΡ

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέξιι Ρέζνικοφ αποπέμφθηκε από τη θέση του, ανακοίνωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εν μέσω πιέσεων για την καταπολέμηση της διαφθοράς

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Oλεξίι Ρέζνικοφ αποπέμφθηκε από τη θέση του, ανακοίνωσε ο ηγέτης της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο κ. Ρέζνικοφ είχε ηγηθεί του υπουργείου πριν από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής της Ρωσίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Όμως στη νυχτερινή του ομιλία, ο Πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι ήρθε η ώρα για «νέες προσεγγίσεις» στο υπουργείο Άμυνας. Ο Ρουστέμ Ουμέροφ, ο οποίος διευθύνει το Ταμείο Κρατικής Περιουσίας της Ουκρανίας, ορίστηκε από τον Ζελένσκι ως διάδοχος του κ. Ρεζνίκοφ.

«Πιστεύω ότι το υπουργείο χρειάζεται νέες προσεγγίσεις και άλλες μορφές αλληλεπίδρασης τόσο με τον στρατό όσο και με την κοινωνία συνολικά», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος στην ομιλία του από την πρωτεύουσα Κίεβο.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης εικάζουν ότι ο κ. Ρέζνικοφ θα γίνει ο νέος πρεσβευτής του Κιέβου στο Λονδίνο, όπου έχει αναπτύξει καλές σχέσεις με ανώτερους πολιτικούς. Ο 57χρονος έχει γίνει γνωστός από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία. Διεθνώς αναγνωρισμένος, έχει παρακολουθήσει τακτικά συναντήσεις με τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας και διαδραμάτισε βασικό ρόλο στις διεθνείς πιέσεις για πρόσθετο στρατιωτικό εξοπλισμό.

Όμως η απόλυσή του αναμενόταν εδώ και καιρό. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρέζνικοφ είπε στους δημοσιογράφους ότι διερευνούσε το ενδεχόμενο να αναλάωβει νέο ρόλο με τον Ουκρανό πρόεδρο. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο πρώην υπουργός Άμυνας είπε ότι εάν ο Ζελένσκι του πρόσφερε την ευκαιρία να εργαστεί σε άλλο έργο, πιθανότατα θα συμφωνούσε.

Ο Ουκρανός σύμβουλος άμυνας Γιούρι Σακ είπε στο BBC ότι ο κ. Ρέζνικοφ πρωτοστάτησε στον μετασχηματισμό του υπουργείου, θέτοντας τις βάσεις για τη μελλοντική ένταξη στο ΝΑΤΟ. «Η κληρονομιά του είναι ότι έχει πείσει τους υπουργούς Άμυνας σε όλο τον κόσμο ότι το αδύνατο είναι δυνατό», είπε αναφερόμενος στην επιτυχή άσκηση πίεσης από τον κ. Ρέζνικοφ σε ξένες κυβερνήσεις για όπλα.

Ωστόσο, οι ειδικοί παρατήρησαν ότι ο ανασχηματισμός του υπουργικού συμβουλίου είναι απίθανο να οδηγήσει σε οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή στη στρατηγική της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης, με τον στρατηγό Bαλερι Ζαλούζνι - τον διοικητή των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας - να επιβλέπει την εκστρατεία.

Η απόλυση του Ρέζνικοφ έρχεται εν μέσω μιας ευρύτερης προσπάθειας για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην κυβέρνηση Ζελένσκι, με την εξάλειψη της δωροδοκίας στο κράτος που θεωρείται απαραίτητη για την επιθυμία της Ουκρανίας να ενταχθεί σε δυτικούς θεσμούς όπως η ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας, η Ουκρανία κατατάσσεται στην 116η θέση σε σύνολο 180, αλλά οι προσπάθειες τα τελευταία χρόνια έχουν δει τη θέση της να βελτιώνεται σημαντικά.

Αν και ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας δεν κατηγορείται προσωπικά για διαφθορά, υπήρξαν πολλά σκάνδαλα στο υπουργείο του που αφορούσαν την προμήθεια αγαθών και εξοπλισμού για τον στρατό σε διογκωμένες τιμές. Το υπουργείο Άμυνας έχει επίσης συγκλονιστεί από αρκετές πρόσφατες συλλήψεις σε περιφερειακά γραφεία στρατολόγησης, όπου αξιωματικοί έχουν κατηγορηθεί για δωροδοκία με αντάλλαγμα να επιτρέψουν σε άνδρες να αποφύγουν το στρατό της Ουκρανίας.