ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Πιθανό τετ α τετ Κιμ Γιονγκ Ουν-Πούτιν μέσα στο μήνα - Ανησυχία στη Δύση

O Kιμ Γιονγκ Ουν θα επισκεφθεί τη Ρωσία
O Kιμ Γιονγκ Ουν θα επισκεφθεί τη Ρωσία
ΑΡ

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, αναμένεται να επισκεφθεί τη Ρωσία και τον Βλαντίμιρ Πούτιν αργότερα μέσα στο μήνα, σε μία εξέλιξη που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στον πόλεμο της Ουκρανίας. Κορυφώνεται η ανησυχία στη Δύση, καθώς ο Βορειοκορεάτης ηγέτης αναμένεται να προσφέρει όπλα στη Μόσχα, παραμένει άγνωστο όμως τι ανταλλάγματα θα λάβει

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν σχεδιάζει να ταξιδέψει στη Ρωσία αυτόν τον μήνα για να συναντήσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο CBS Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν συναντήθηκαν στο ρωσικό λιμάνι της πόλης Βλαδιβοστόκ το 2019. Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν το ενδεχόμενο η Βόρεια Κορέα να παράσχει στη Μόσχα όπλα για να στηρίξει τον πόλεμό της στην Ουκρανία, δήλωσε αξιωματούχος.

Η ακριβής τοποθεσία της προγραμματισμένης συνάντησης δεν είναι σαφής. Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο για την αναφορά, που μεταδόθηκε επίσης από άλλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, από τη Βόρεια Κορέα ή τη Ρωσία. Πηγές είπαν στους New York Times ότι ο Κιμ είναι πολύ πιθανό να ταξιδέψει με θωρακισμένο τρένο.

Η είδηση για την πιθανή συνάντηση έρχεται μετά την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ότι σύμφωνα με νέες πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις για τα όπλα μεταξύ των δύο χωρών «προχωρούν ενεργά». Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι είπε ότι ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, προσπάθησε να «πείσει την Πιονγκγιάνγκ να πουλήσει πυρομαχικά» στη Ρωσία κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης επίσκεψης στη Βόρεια Κορέα.

Τα όπλα που παρουσιάστηκαν στη συνάντηση περιελάμβαναν τον διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο Hwasong, που πιστεύεται ότι είναι ο πρώτος διηπειρωτικός πύραυλος της χώρας που χρησιμοποιεί στερεά προωθητικά. Ήταν η πρώτη φορά που ο Κιμ άνοιξε τις πύλες της χώρας σε ξένους επισκέπτες μετά την πανδημία του κορονοϊού.

Ο Πούτιν και ο Κιμ αντάλλαξαν έκτοτε επιστολές «υποσχόμενοι να αυξήσουν τη διμερή τους συνεργασία», είπε. «Προτρέπουμε τη ΛΔΚ να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις για τα όπλα με τη Ρωσία και να τηρήσει τις δημόσιες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Πιονγκγιάνγκ να μην παρέχει ή να πουλήσει όπλα στη Ρωσία», είπε ο κ. Κίρμπι, χρησιμοποιώντας μια συντομογραφία για τον Βορρά.

Προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν δράση, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής κυρώσεων, εάν η Βόρεια Κορέα προσφέρει όπλα στη Ρωσία. Υπάρχει ανησυχία τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στη Σεούλ για το τι θα λάμβανε η Βόρεια Κορέα σε αντάλλαγμα για μια τέτοια συμφωνία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στην Ασία.

Τη Δευτέρα, η υπηρεσία πληροφοριών της Νότιας Κορέας ενημέρωσε ότι ο κ. Σόιγκου πρότεινε στη Ρωσία, την Κίνα και τη Βόρεια Κορέα να πραγματοποιήσουν κοινές ναυτικές ασκήσεις, παρόμοιες με αυτές που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία.

Ένας άλλος φόβος είναι ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προμηθεύσει τη Βόρεια Κορέα με όπλα στο μέλλον, τη στιγμή που η Πιονγκγιάνγκ τα χρειάζεται περισσότερο. Ακόμη πιο ανησυχητικό, ο Κιμ Γιονγκ Ουν μπορεί να ζητήσει από τον Πούτιν να του παράσχει προηγμένη τεχνολογία ή γνώσεις όπλων, για να τον βοηθήσει να κάνει καινοτομίες στο πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του.

Ωστόσο, μια συμφωνία θα μπορούσε να καταλήξει να είναι περισσότερο συναλλακτική παρά στρατηγική. Προς το παρόν, η Ρωσία χρειάζεται όπλα, και η Βόρεια Κορέα που υπόκειται σε κυρώσεις χρειάζεται χρήματα και τρόφιμα. Οι New York Times ανέφεραν ότι η συνάντηση μεταξύ του Κιμ και του κ. Πούτιν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο λιμάνι του Βλαδιβοστόκ, στην ανατολική ακτή της Ρωσίας.

Ο διπλωματικός ανταποκριτής της εφημερίδας, Έντουαρντ Γουόνγκ, είπε στο BBC News ότι μια ομάδα Βορειοκορεατών αξιωματούχων ταξίδεψε στο Βλαδιβοστόκ και τη Μόσχα στο τέλος του περασμένου μήνα. «Περιλάμβαναν αξιωματικούς ασφαλείας που ασχολούνται με το πρωτόκολλο που περιβάλλει τα ταξίδια της ηγεσίας, οπότε αυτό ήταν ένα ισχυρό σημάδι για τους αξιωματούχους που το εξετάζουν», είπε

Η Πιονγκγιάνγκ και η Μόσχα έχουν αρνηθεί προηγουμένως ότι ο Βορράς προμηθεύει τη Ρωσία με όπλα για χρήση στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Τζον Έβεραρντ, ο οποίος υπηρέτησε ως πρεσβευτής του Ηνωμένου Βασιλείου στη Βόρεια Κορέα μεταξύ 2006 και 2008, είπε στο BBC ότι η δημοσιότητα γύρω από την πιθανή επίσκεψη ήταν ένας «ισχυρός λόγος για τον οποίο η επίσκεψη είναι πλέον απίθανο να πραγματοποιηθεί».

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι εντελώς παρανοϊκός με την προσωπική του ασφάλεια. Καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρατήσει μυστικές τις κινήσεις του και αν είναι γνωστό ότι σκοπεύει να πάει στο Βλαδιβοστόκ για να συναντήσει τον Πρόεδρο Πούτιν, είναι πιθανό απλώς να ακυρώσει το όλο θέμα", είπε. .

Η Πιονγκγιάνγκ γνωρίζει ότι η Μόσχα είναι «απελπισμένη» για πυρομαχικά και το τίμημα που θα ζητήσει η Βόρεια Κορέα θα είναι «απίστευτα υψηλό», πρόσθεσε. Ενώ η Βόρεια Κορέα έχει αποθέματα όπλων «είναι σε πολύ κακή κατάσταση», πρόσθεσε.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν τελευταία φορά τον Απρίλιο του 2019, όταν ο Κιμ έφτασε με τρένο στο Βλαδιβοστόκ. Τον υποδέχτηκαν αξιωματούχοι με παραδοσιακή προσφορά ψωμιού και αλατιού. Αυτή ήταν επίσης ίσως η τελευταία φορά που ο Κιμ ταξίδεψε στο εξωτερικό.

Μετά τη συνάντηση, ο Πούτιν είπε ότι ο Κιμ θα απαιτούσε «εγγυήσεις ασφαλείας» προκειμένου να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Αυτή η συνάντηση πραγματοποιήθηκε μόλις μήνες μετά τη σύνοδο κορυφής στο Βιετνάμ μεταξύ του Κιμ και του τότε προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ η οποία δεν κατάφερε να σημειώσει πρόοδο όσον αφορά την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.