ΚΟΣΜΟΣ

Κακοκαιρία Daniel: Πρώτο θέμα στον διεθνή Τύπο η «βιβλική καταστροφή» στην Ελλάδα

Κατεστραμμένο σπίτι στο Χόρτο Πηλίου
Κατεστραμμένο σπίτι στο Χόρτο Πηλίου
ΑΡ

Για «βιβλική καταστροφή» κάνει λόγο ο διεθνής Τύπος που φιλοξενεί εκτενή άρθρα και αναλύσεις για την φονική κακοκαιρία Daniel που σαρώνει την Ελλάδα

Reuters: Καταρρακτώδεις βροχές μετά τις καλοκαιρινές πυρκαγιές στην Ελλάδα.
Η φονική καταρρακτώδης βροχή πλημμύρισε σπίτια και επιχειρήσεις και κατέστρεψε υποδομές στην κεντρική Ελλάδα γράφει το ειδησεογραφικό πρακτορείο που φιλοξενεί εκτενές φωτορεπορτάζ από τις πλημμύρες

«Φονική καταιγίδα σαρώνει την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός αναβάλλει την κεντρική ομιλία» αναφέρει σε διαφορετική ανταπόκριση από τη χώρα μας.

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από έξι αγνοούνται την Πέμπτη μετά την καταιγίδα Ντάνιελ που σάρωσε την κεντρική Ελλάδα, προκαλώντας κατολισθήσεις, καταστρέφοντας δρόμους και γέφυρες και παρασύροντας δεκάδες αυτοκίνητα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβαλε την ετήσια οικονομική ομιλία που είχε προγραμματιστεί για αυτό το Σαββατοκύριακο και αντ' αυτού θα επισκεφθεί περιοχές που επλήγησαν από την καταρρακτώδη βροχή που έχει πλημμυρίσει σπίτια και έχει καταστρέψει βασικές υποδομές, συμπεριλαμβανομένων κολώνων ηλεκτροδότησης.

CNN: «Περισσότεροι από 800 διασώθηκαν μετά από ακραίες πλημμύρες στην Ελλάδα που μετατρέπουν χωριά σε λίμνες»

Περισσότεροι από 800 άνθρωποι διασώθηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες από τις σοβαρές πλημμύρες στην Ελλάδα, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι, αφού οι ακραίες βροχοπτώσεις μετέτρεψαν τους δρόμους σε θανατηφόρα ποτάμια, γκρέμισαν κτήρια και γέφυρες και άφησαν ολόκληρα χωριά βυθισμένα.

Οι βροχοπτώσεις έπληξαν επίσης τη γειτονική Βουλγαρία και την Τουρκία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 16 ανθρώπους στις τρεις χώρες, εκ των οποίων έξι στην Ελλάδα. Η περιφέρεια της Θεσσαλίας, ο αγροτικός κόμβος της χώρας, έχει πληγεί περισσότερο από αυτό που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης χαρακτήρισε «το μεγαλύτερο πλημμυρικό φαινόμενο που έχει βιώσει ποτέ η χώρα μας».

Οι σφοδρές πλημμύρες έρχονται λίγες μέρες μετά τη φονική πυρκαγιά δύο εβδομάδων που έπληξε το βόρειο τμήμα της χώρας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 18 ανθρώπους.

Αν και είναι δύσκολο να αποδοθούν μεμονωμένα γεγονότα στην κλιματική αλλαγή χωρίς επιστημονική ανάλυση, οι επιστήμονες είναι ξεκάθαροι ότι η κλιματική κρίση υπερτροφοδοτεί τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Sky News: Πλημμύρες στην Ελλάδα: «Φοβισμένη» βρετανική οικογένεια λέει ότι δεν μπορεί να φύγει από το ξενοδοχείο της μετά τη «βιβλική» βροχόπτωση.
Η οικογένεια λέει ότι τις τελευταίες 24 ώρες υπήρχαν συνεχείς βροχές καθώς και καταιγίδες και κεραυνοί, με διακοπές ρεύματος.

Η Becky Taylor, η μητέρα της Emma Taylor και ο παππούς της, ο οποίος είναι 70 ετών, βρίσκονται στη χώρα για διακοπές. Ωστόσο, είπαν ότι τις τελευταίες 24 ώρες υπάρχουν συνεχείς βροχοπτώσεις από την καταιγίδα Daniel καθώς και καταιγίδες και κεραυνοί, με διακοπές ρεύματος. Εικόνες από το νησί έδειχναν χείμαρρους νερού να αναβλύζουν στους δρόμους και να παρασύρουν αυτοκίνητα.

ΒΒC: Πλημμύρες στην Ελλάδα: Πλάνα από drone δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής σε δρόμους και γέφυρες μετά την καταιγίδα Daniel που προκάλεσε ξαφνικές πλημμύρες σε όλη την Ελλάδα, γράφει το βρετανικό δίκτυο που φιλοξενεί στην πρώτη σελίδα του βίντεο απο τη θεομηνία που πλήττει τη χώρα μας

Περισσότεροι από δώδεκα άνθρωποι είναι πλέον γνωστό ότι έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα των καταρρακτωδών βροχών αυτή την εβδομάδα σε Ελλάδα, Τουρκία και Βουλγαρία. Ορισμένες περιοχές της χώρας δέχθηκαν έως και 800 χιλιοστά βροχής, περισσότερα από ό,τι συνήθως παρατηρείται σε ένα χρόνο.

Guardian: «Βιβλική καταστροφή», με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται στους έξι καθώς η καταιγίδα Ντάνιελ μαστίζει την Ελλάδα. Η καταρρακτώδης βροχή μπλοκάρει τους δρόμους, προκαλεί διακοπές ρεύματος και διακόπτει την παροχή νερού

Τέσσερις ημέρες καταιγιστικής βροχής έπληξαν την Θεσσαλία στην κεντρική Ελλάδα, προκαλώντας κατολισθήσεις, καταρρεύσεις οδών και γεφυρών και κόβοντας την παροχή νερού. Σφοδρές καταιγίδες έπληξαν και άλλες περιοχές της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας.

Οι υπηρεσίες διάσωσης ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι βρήκαν έναν βοσκό να έχει παρασυρθεί από τα νερά της πλημμύρας και αργότερα ανακάλυψαν τα πτώματα δύο ηλικιωμένων γυναικών σε χωριό κοντά στην Καρδίτσα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στην Ελλάδα από την καταιγίδα Daniel σε έξι. Οι καταιγίδες έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 18 ανθρώπους στις 3 χώρες.

Οι ελληνικές αρχές έχουν στείλει ειδοποιήσεις εκκένωσης σε ανθρώπους στη Θεσσαλία, 300 χιλιόμετρα βόρεια της Αθήνας, απαγορεύοντας τα ταξίδια μέχρι να υποχωρήσει το νερό. Τουλάχιστον 64 άνθρωποι εγκλωβίστηκαν σε πολλά χωριά κοντά στην Καρδίτσα και οι πλημμύρες έπληξαν και το λιμάνι του Βόλου, καθώς ποσότητα βροχής ενός χρόνου έπεσε σε 24 ώρες