ΚΟΣΜΟΣ

Εντυπωσιακές εικόνες από την τελετή για τον ένα χρόνο από τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ

Εντυπωσιακές εικόνες από την τελετή για τον ένα χρόνο από τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ
AP

Φόρος τιμής ιδιωτικά για την βασιλική οικογένεια και κανονιοβολισμοί στο Λονδίνο: το Ηνωμένο Βασίλειο τιμά σήμερα με διακριτικότητα την πρώτη επέτειο του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ Β' έπειτα από 70 χρόνια στον θρόνο και την ανάρρηση του γιου της Καρόλου Γ'.

Πέρασε ένας χρόνος από τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ και η Βρετανία τιμά σήμερα Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου με διακριτικότητα την πρώτη αυτή επέτειο, την ώρα που η βασιλική οικογένεια αρκέστηκε σε ιδιωτικές τελετές στη μνήμη της μακροβιότερης μονάρχη του έθνους.

Η Βασίλισσα Ελισάβετ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών στο εξοχικό της στον Πύργο του Μπαλμόραλ στη Σκωτία και βύθισε στο πένθος το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο θάνατός της σηματοδότησε το τέλος μιας ανεπανάληπτης εποχής για τη Βρετανία και τις 14 χώρες της Κοινοπολιτείας, στις οποίες ήταν αρχηγός του κράτους.

Ο Κάρολος αναρριχήθηκε στη θέση της και έτσι πλέον αναγνωρίζεται ως ο Βασιλιάς Κάρολος Γ’ μαζί με τη βασιλική σύζυγο Καμίλα. Είναι αξιοσημείωτο ότι δεν έχει προγραμματιστεί καμία μεγάλη δημόσια εκδήλωση σήμερα, παρά μόνο οι κανονιοβολισμοί στο Χάιντ Παρκ και στον Πύργο του Λονδίνου.

Ο Κάρολος και η Καμίλα, που βρίσκονται στο Μπαλμόραλ συνεχίζοντας την παράδοση που εισήγαγε η Ελισάβετ θα προσευχηθούν στην κοντινή εκκλησία του Κράθι Κερκ, ενώ ο πρίγκιπας διάδοχος Ουίλιαμ και η σύζυγός του Κέιτ θα παρευρεθούν σε ιδιωτική λειτουργία στον καθεδρικό ναό Σεντ Ντέιβις στην Ουαλία, στην πόλη που η Βασίλισσα Ελισάβετ επισκέφθηκε το 1955.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το 2026, 100 χρόνια μετά την γέννησή της, θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια μνημείου για τη Βασίλισσα Ελισάβετ Β’.