ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: «Aντιμετωπίζουμε κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης», λέει ο Λούλα από το βήμα της G20

Δραματική έκκληση για το κλίμα έκανε ο Λούλα ντα Σίλβα
Δραματική έκκληση για το κλίμα έκανε ο Λούλα ντα Σίλβα
ΑΡ

Σύνοδος G20: Ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με «πρωτοφανή κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης», τόνισε ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα στην ομιλία του

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα δήλωσε σήμερα στη σύνοδο κορυφής της G20 ότι ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με μια «πρωτοφανή κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης», επικαλούμενος το παράδειγμα των πλημμυρών στη χώρα του.

«Η έλλειψη δέσμευσης υπέρ του περιβάλλοντος μάς οδηγεί σε μια πρωτοφανή κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης», τόνισε ο Λούλα. «Οι ξηρασίες, οι πλημμύρες, οι καταιγίδες και οι πυρκαγιές γίνονται ολοένα και πιο συχνές και θέτουν σε κίνδυνο την επισιτιστική και ενεργειακή ασφάλεια», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι ηγέτες των χωρών της G20 συνεδριάζουν στο Νέο Δελχί στη διάρκεια μίας χρονιάς που προμηνύεται ότι θα είναι η θερμότερη στην ιστορία, όμως οι ελπίδες είναι λιγοστές το μπλοκ να συμφωνήσει σε φιλόδοξες ενέργειες που θα επιτρέψουν να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση.

Τρία ζητήματα- κλειδί βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων στο Νέο Δελχί: ο τριπλασιασμός των παγκόσμιων δυνατοτήτων σε ό,τι αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η σταδιακή μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων και η χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Τον Ιούλιο οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών μελών της G20 δεν κατάφεραν να παρουσιάσουν καν έναν οδικό χάρτη για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, ούτε καν αναφέρθηκαν στον άνθρακα στην τελική τους ανακοίνωση, παρά το γεγονός ότι αυτή είναι μία από τις βασικότερες αιτίες της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Οι ανακοινώσεις που εκδόθηκαν ήταν θλιβερά μη προσαρμοσμένες» στην πραγματικότητα, σχολίασε αυτή την εβδομάδα ο Σάιμον Στιλ της Σύμβασης- Πλαισίου του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (CNUCC).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ