ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία στο Μαρόκο: Τουλάχιστον 632 οι νεκροί από τον φονικό σεισμό - Σκηνές χάους και καταστροφής

Τραγωδία στο Μαρόκο: Τουλάχιστον 632 οι νεκροί από τον φονικό σεισμό - Σκηνές χάους και καταστροφής

Ισχυρός σεισμός σκότωσε τουλάχιστον 632 ανθρώπους στο Μαρόκο και προκάλεσε ανυπολόγιστες καταστροφές. Είναι η ισχυρότερη δόνηση στην ιστορία της χώρας

Τουλάχιστον 632 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,8 Ρίχτερ στο Μαρόκο, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Πολλοί από τους νεκρούς βρίσκονται σε δυσπρόσιτες περιοχές νότια του Μαρακές, γεγονός που εντείνει τους φόβους οτι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

Ο σεισμός σημειώθηκε αργά την Παρασκευή - προκάλεσε ζημιές σε σπίτια σε μεγάλες πόλεις και έβγαλε πανικόβλητους ανθρώπους στους δρόμους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλά κτήρια στο τουριστικό Μαρακές έχουν καταρρεύσει.

Τουλάχιστον 329 άνθρωποι τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, οι 51 εξ'αυτών σε κρίσιμη κατάσταση. Μάρτυρες στο Μαρακές, το οποίο αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι ορισμένα κτίρια έχουν καταρρεύσει. Μεγάλες ρωγμές φάνηκαν σε ένα τμήμα των τειχών της μεσαιωνικής πόλης.

Οι τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδωσαν εικόνες από έναν πεσμένο μιναρέ τζαμιού, με ερείπια να βρίσκονται πάνω σε σπασμένα αυτοκίνητα. Άλλοι εθεάθησαν να ουρλιάζουν καθώς προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν εμπορικά κέντρα και εστιατόρια.

Διασώστες εργάζονται εντατικά για να καθαρίσουν τους δρόμους, ώστε ασθενοφόρα και βοήθεια να φτάσουν στους πληγέντες, αλλά οι μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των ορεινών χωριών σημαίνουν ότι θα περάσει χρόνος για να μάθουμε την πλήρη έκταση της ζημιάς.

Κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι, κίνδυνος κατολισθήσεων

«Οι γείτονές μας είναι κάτω από τα ερείπια και οι άνθρωποι εργάζονται σκληρά για να τους σώσουν χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα μέσα στο χωριό» είπε ο Mοντασίρ Ατρί κάτοικος στο ορεινό χωριό Aσνί, που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο.

Το επίκεντρο ήταν στην οροσειρά του Άτλαντα, κοντά στο Oukaimeden, περίπου 50 μίλια νότια του Μαρακές. Είναι μια αραιοκατοικημένη περιοχή με χωριά Imazighen (ελεύθεροι άνθρωποι) και Βέρβερων. Τα σπίτια είναι παραδοσιακά χτισμένα με λασπότουβλα και μπορεί να μην έχουν αντέξει τη δόνηση. Υπάρχει επίσης κίνδυνος κατολισθήσεων σε απότομες πλαγιές.

Η τοποθεσία βρίσκεται εντός της αφρικανικής τεκτονικής πλάκας, περίπου 350 μίλια νότια του ορίου με την πλάκα της Ευρασίας στην οποία βρίσκεται η Ευρώπη και μεγάλο μέρος της Ασίας. Οι μεγάλοι σεισμοί είναι σπάνιοι στο Μαρόκο. Το 2004 ένας σεισμός μεγέθους 6,3 Ρίχτερ στην Αλ Χοσέιμα, στις ακτές της Μεσογείου, προκάλεσε 631 θανάτους, με σοβαρές ζημιές στη γύρω περιοχή.

Έχουν αναφερθεί αρκετοί μετασεισμοί - με αποτέλεσμα χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά να μένουν έξω στους δρόμους, φοβούμενοι για περαιτέρω σεισμούς. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS), το επίκεντρο ήταν ψηλά στα βουνά του Άτλαντα 70 χιλιόμετρα μακριά από το Μαρακές, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό.