ΚΟΣΜΟΣ

Νίγηρας: Το στρατιωτικό καθεστώς κατηγορεί τη Γαλλία ότι προετοιμάζει «επίθεση»

niger
Πραξικοπηματίες στο Νίγηρα έξω από κυβερνητικό κτήριο
Photo: AP

Μετά το Μαλί και την Μπουρκίνα Φάσο, ο Νίγηρας έγινε στα τέλη Ιουλίου η τρίτη χώρα του Σαχέλ  που βιώνει στρατιωτικό πραξικόπημα 

Οι πραξικοπηματίες που έχουν καταλάβει την εξουσία στον Νίγηρα κατηγόρησαν τη Γαλλία ότι «αναπτύσσει δυνάμεις της» σε αρκετές χώρες της Δυτικής Αφρικής με σκοπό να εξαπολύσει επίθεση στη χώρα.

«Η Γαλλία εξακολουθεί να αναπτύσσει τις δυνάμεις της σε πολλές χώρες της ECOWAS/CEDEAO (σ.σ. Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής) στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια επίθεση στον Νίγηρα, την οποία σχεδιάζει σε συνεργασία με αυτόν τον οργανισμό», ιδίως «σε Ακτή Ελεφαντοστού, Σενεγάλη και Μπενίν», υποστήριξε ο σμήναρχος Αμαντού Αμπνταραμάν, κορυφαίο στέλεχος του στρατιωτικού καθεστώτος, σε ανακοίνωση που αναγνώστηκε χθες Σάββατο στην κρατική τηλεόραση.

Μετά το Μαλί και την Μπουρκίνα Φάσο, ο Νίγηρας έγινε στα τέλη Ιουλίου η τρίτη χώρα του Σαχέλ – περιφέρειας αντιμέτωπης με αλλεπάλληλες επιθέσεις τζιχαντιστικών οργανώσεων, οι οποίες ορκίζονται πίστη στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος – που βιώνει στρατιωτικό πραξικόπημα από το 2020.