ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: 11.196 χρόνια κάθειρξης για τον πρώην CEO της πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων Thodex

Καταδικάστηκε σε 11 χιλιάδες χρόνια Τούρκος μεγαλοαπατεώνας των Bitcoin
Καταδικάστηκε σε 11 χιλιάδες χρόνια Τούρκος μεγαλοαπατεώνας των Bitcoin

Ο ιδρυτής της πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων Thodex, ο οποίος είχε διαφύγει από την Τουρκία με τα χρήματα των πελατών του, καταδικάστηκε  σε κάθειρξη 11.196 ετών, μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Η τουρκική δικαιοσύνη καταδίκασε τον Φαρούκ Φατίζ Οζέρ, ιδρυτή της πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων Thodex, σε πάνω από 11.000 χρόνια φυλάκιση για την κλοπή Bitcoin αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Δύο αδελφοί του κατηγορουμένου, καταδικάστηκαν στην ίδια ποινή από το ίδιο δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο ιδρυτής της πλατφόρμας Thodex, ο οποίος καταζητούνταν από την Ιντερπόλ, είχε συλληφθεί τον Αύγουστο του 2022 στην Αλβανία, 16 μήνες μετά τη διαφυγή του από την Τουρκία. Τον περασμένο Απρίλιο εκδόθηκε στην Τουρκία.

Οι τουρκικές αρχές κατηγορούσαν τον Φαρούκ Φατίχ Οζέρ ότι είχε διαφύγει με δισεκατομμύρια δολάρια που ανήκαν σε σχεδόν 400.000 χρήστες της πλατφόρμας του.

Η πλατφόρμα είχε αναστείλει από τη μια μέρα στην άλλη τις δραστηριότητές της, μετά από ένα μυστηριώδες μήνυμα σύμφωνα με το οποίο χρειαζόταν πέντε ημέρες για να διαχειριστεί αδιευκρίνιστη εξωτερική επένδυση.

Η Thodex είχε διεξαγάγει εκτεταμένη διαφημιστική εκστρατεία για να προσελκύσει επενδυτές, υποσχόμενη κυρίως να προσφέρει σε κάποιους από αυτούς πολυτελή αυτοκίνητα.