ΚΟΣΜΟΣ

Iνδία: Γιατί ο Μόντι χάρισε ένα βαμβακερό μαντήλι στους ηγέτες της G20 - Ο συμβολισμός του δώρου

Οι ηγέτες που έδωσαν το παρών στη G20 της Ινδίας
Οι ηγέτες που έδωσαν το παρών στη G20 της Ινδίας
ΑΡ

Το γεμάτο συμβολισμούς δώρο που έκανε ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι στους ηγέτες της G20 που συμμετείχαν στη Σύνοδο της G20 στην Ινδία

Η απόφαση του Ναρέντρα Μόντι να δώσει στους παγκόσμιους ηγέτες ένα μαντήλι στο Νέο Δελχί την Κυριακή ήταν μια πράξη ριζωμένη στην ιστορία της Ινδίας και είχε να αναδείξει το κίνημα ελευθερίας της χώρας στην παγκόσμια σκηνή.

Καθώς οι ηγέτες των εθνών της G20 μπήκαν στο μνημείο Ραζ Γκατ του Γκάντι, του πατέρα της ανεξαρτησίας της Ινδίας που δολοφονήθηκε το 1948, τους υποδέχτηκαν με φουλάρια khadi, ένα βασικό σύμβολο της εκστρατείας του για μη βίαιη αντίσταση που τον βοήθησε να κερδίσει την ανεξαρτησία της Ινδίας από τη βρετανική αποικιακή κυριαρχία.

Ο Μόντι εθεάθη να βάζει το χειροποίητο, βαμβακερό ύφασμα γύρω από το λαιμό του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ, μεταξύ άλλων και να ποζάρει μαζί τους για φωτογραφίες μπροστά από το Ασράμ Σαμπαρμάτι, στην πολιτεία Γκουτζαράτ, μία από τις πολλές κατοικίες που είχε ο Γκάντι σε όλη την Ινδία.

Για τον Γκάντι, έναν άνθρωπο που έχει γίνει παγκόσμιο σύμβολο της ειρήνης και της μη βίας, τα φουλάρια khadi ήταν ένα έμβλημα αυτοδυναμίας, ένα ρούχο που κατασκευαζόταν τοπικά από τους ντόπιους και είχε σχεδιαστεί για να μποϊκοτάρει εισαγόμενα ή βρετανικά προϊόντα κατά τη διάρκεια της βρετανικής κυριαρχίας.

Έδειξε στους Ινδούς ότι ήταν ικανοί να αυξήσουν το βιομηχανικό δυναμικό τους, απελευθερώνοντας τη χώρα από την εξάρτηση από τους πρώην αποικιακούς κυβερνήτες της. Ο ίδιος ο Γκάντι έπλεκε συχνά τα δικά του ρούχα khadi σε έναν ειδικό περιστρεφόμενο τροχό, μια συσκευή που έχει φτάσει να συμβολίζει την πολιτική και οικονομική χειραφέτηση της χώρας.

Στο Ραζ Γκατ, οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν σιωπηλοί με τα κασκόλ στο λαιμό τους, μπροστά σε μια υπερυψωμένη μαρμάρινη πλατφόρμα, που χτίστηκε για να σηματοδοτήσει το σημείο της καύσης του Γκάντι. «Καθώς συγκλίνουν διάφορα έθνη, τα διαχρονικά ιδανικά του Γκάντι Τζι καθοδηγούν το συλλογικό μας όραμα για ένα αρμονικό, χωρίς αποκλεισμούς και ευημερία παγκόσμιο μέλλον» έγραψε ο Μόντι στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter, την Κυριακή.

Εντός της χώρας, η κληρονομιά του Γκάντι έχει αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στον ινδικό πολιτισμό. Το πρόσωπό του είναι τυπωμένο στα χαρτονομίσματα της Ινδίας, ενώ κτήρια, μουσεία, δρόμοι και ορόσημα φέρουν συνήθως το όνομά του. Αλλά ενώ ο Μόντι μετέτρψε τον Γκάντι σε αναπόσπαστο μέρος της συνόδου κορυφής της G20 αυτό το Σαββατοκύριακο, η κληρονομιά του μαχητή της ελευθερίας στο Κόμμα Bharatiya Janata (BJP) του ίδιου του Μόντι παραμένει περίπλοκη.