ΚΟΣΜΟΣ

Ινδία: Ο Τριντό εγκλωβίστηκε στο Nέο Δελχί μετά απο τεχνικό πρόβλημα στο αεροσκάφος του

O Tριντό «κόλλησε» στο Νέο Δελχί
O Tριντό «κόλλησε» στο Νέο Δελχί
ΑΡ

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό έμεινε «κολλημένος» στην Ινδία μετά από βλάβη του αεροσκάφους του

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό επρόκειτο να επιστρέψει στην πατρίδα του χθες Κυριακή (10/11) μετά τη σύνοδο κορυφής της G20 στο Δελχί, αλλά ένα μηχανικό σφάλμα τον κράτησε στην Ινδία κατά τη διάρκεια της νύχτας

Ο Τριντό και ολόκληρη η αντιπροσωπεία του αναγκάστηκαν να παρατείνουν τη διαμονή τους στο Νέο Δελχί για τη σύνοδο κορυφής της G20 κατά μία επιπλέον ημέρα μετά την κατάρρευση του αεροσκάφους του, επιβεβαίωσαν καναδοί αξιωματούχοι.

Ο Τριντό έφτασε στην Ινδία για τη συνάντηση των ηγετών 20 κορυφαίων οικονομιών την Παρασκευή (8/9) . Επρόκειτο να επιστρέψει στο σπίτι την Κυριακή αφού κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του ηγέτη της ινδικής ανεξαρτησίας, Μαχάτμα Γκάντι, αλλά ένα μηχανικό σφάλμα τον κράτησε στην Ινδία όλη τη νύχτα.

Η καναδική πρεσβεία στο Νέο Δελχί παρέπεμψε το Γαλλικό Πρακτορείο σε δήλωση του γραφείου του Τριντό λέγοντας ότι η καναδική αεροπορία, η οποία χειρίζεται το αεροπλάνο, είχε ενημερώσει την αντιπροσωπεία ότι «αντιμετωπίζει τεχνικές δυσκολίες».

«Αυτά τα ζητήματα δεν επιλύονται εν μία νυκτί, η αντιπροσωπεία μας θα μείνει στην Ινδία έως ότου γίνουν εναλλακτικές ρυθμίσεις», πρόσθεσε. Το δίκτυο CTV του Καναδά αναγνώρισε το αεροπλάνο ως Airbus, λέγοντας ότι δεν ήταν σαφές πότε θα μπορούσε να επιστρέψει, προσθέτοντας ότι «δεν είναι η πρώτη φορά» που είχε προβλήματα.

Η παρουσία του Τριντό στη σύνοδο κορυφής της G20 ήταν πιο «αθόρυβη» σε σχέση με εκείνη ορισμένων ομολόγων του της G7 και σημειώθηκε σε ένα πλαίσιο εντάσεων μεταξύ της κυβέρνησής του και της οικοδέσποινας Ινδίας σχετικά με τον χειρισμό της Οττάβα απέναντι στους αυτονομιστές Σιχ. Το Νέο Δελχί κατηγορεί την Οτάβα ότι έκλεισε τα μάτια στις δραστηριότητες των ριζοσπαστών εθνικιστών των Σιχ που αναζητούν μια ξεχωριστή πατρίδα στη βόρεια Ινδία.

Ο Τριντό δεν είναι η μόνη παγκόσμια φιγούρα που αντιμετώπισε προβλήματα με το αεροσκάφος του τους τελευταίους μήνες. Τον Αύγουστο, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Aναλένα Μπέρμποκ, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει ένα ταξίδι στην Ωκεανία μετά από πρόβλημα με το κυβερνητικό της αεροπλάνο που την ανάγκασε να επιστρέψει στο Άμπου Ντάμπι.

Τον Ιούνιο, το αεροπλάνο των αμυντικών δυνάμεων της Νέας Ζηλανδίας που μετέφερε τον πρωθυπουργό της χώρας, Κρις Χίπκινς, στην Κίνα κρίθηκε τόσο αναξιόπιστο που ένα εφεδρικό αεροπλάνο πέταξε συνοδευτικά. Οι πρώην πρωθυπουργοί Τζασίντα Άρνερντ και σερ Τζον Κέι είχαν κολλήσει στο παρελθόν κατά τη διάρκεια ταξιδιών σε όλο τον κόσμο μετά την κατάρρευση των αεροσκαφών Boeing 757 και Hercules της RNZAF.