ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: «Δεν θα ζήσω...» Συγκλονίζει Αμερικανός σπηλαιολόγος - Η περιπέτεια στα έγκατα της Γης

O Mαρκ Ντίκι σώθηκε σαν απο θαύμα
O Mαρκ Ντίκι σώθηκε σαν απο θαύμα
ΑΡ

Τον γύρο του κόσμου κάνει η περιπέτεια Αμερικανού εξερευνητή που σώθηκε σαν απο θαύμα στην Τουρκία. Ο Mαρκ Ντίκι επέστρεψε στην επιφάνεια αφού πέρασε πάνω από μια εβδομάδα μέσα στο σπήλαιο Morca όπου ανέπτυξε στομαχικά προβλήματα

Ο βαριά άρρωστος Αμερικανός εξερευνητής Mαρκ Ντίκι, περιγράφει την «τρελή περιπέτειά» του μετά τη διάσωση στο σπήλαιο της Τουρκίας. Διασώθηκε από μια τουρκική σπηλιά περισσότερο από μία εβδομάδα αφότου αρρώστησε βαριά, σε μια άνευ προηγουμένου επιχείρηση που περιέγραψε ως «τρελή, τρελή περιπέτεια».

Ο 40χρονος Ντίκι ανέπτυξε σοβαρά στομαχικά προβλήματα στις 2 Σεπτεμβρίου, όταν βρισκόταν 1.040 μέτρα κάτω από τη γη. Εξερευνούσε το σπήλαιο Morca, ένα απομακρυσμένο σύμπλεγμα στενών τούνελ στα βουνά του Ταύρου της νότιας Τουρκίας.

Μια μεγάλη διεθνής προσπάθεια για να τον φέρει στην επιφάνεια ξεκίνησε πριν από τέσσερις ημέρες, το απόγευμα του Σαββάτου (9/9) .Ήταν μια από τις μεγαλύτερες και πιο περίπλοκες επιχειρήσεις υπόγειας διάσωσης που έγιναν ποτέ. Μεταφέρθηκε με φορείο μέσα από στενά περάσματα που έσταζαν νερό. Υπήρχαν στάσεις κατά μήκος της διαδρομής, με τον Ντίκι να λαμβάνει ανάπαυση και ιατρική περίθαλψη.

Ήταν μια επικίνδυνη επιχείρηση καθώς η ομάδα διάσωσης πέρασε μέσα από σκοτεινούς υπόγειους θαλάμους, εν μέσω ψυχρών θερμοκρασιών που έφτανα τους -6 βαθμούς Κελσίου Η Ομοσπονδία Σπηλαίων της Τουρκίας είπε ότι τελικά εμφανίστηκε την Τρίτη (12/9), στις 00:37 τοπική ώρα.

Τα πλάνα έδειξαν τον Ντίκι να σηκώνεται στην επιφάνεια, δεμένος σε ένα φορείο διάσωσης. «Είναι καταπληκτικό να βρίσκεσαι ξανά πάνω από το έδαφος», είπε στους δημοσιογράφους και τους φίλους που τον υποδέχτηκαν έξω από τη σπηλιά. Παραδέχτηκε: «Ήμουν κάτω απο την επιφάνεια της Γης για πολύ περισσότερο από ό,τι περίμενα ποτέ».

Ευχαρίστησε την τουρκική κυβέρνηση που του έσωσε τη ζωή με την ταχεία ανταπόκρισή της καθώς και τη διεθνή σπηλαιολογική κοινότητα, τους Τούρκους σπηλαιολόγους και την Hungarian Cave Rescue, μεταξύ άλλων.

Ο διασωθείς εμφανίστηκε με καλή διάθεση. «Αυτή είναι πρωτιά», είπε καθώς το μικρό πλήθος που είχε συγκεντρωθεί γύρω του γελούσε. Απάντησε σε κάποιον από το πληθος που του είπε οτι πρέπει να το κάνει για τελευταία φορά, ανέφερε η Washington Post. Στη συνέχεια, ελικόπτερο τον μετέφερε σε περιφερειακό νοσοκομείο. «Το τμήμα της επιχείρησης διάσωσης στο σπήλαιο ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Συγχαίρουμε όλους όσους συνέβαλαν!». δήλωσε η Ομοσπονδία Σπηλαίων της Τουρκίας.

Το σπήλαιο Morca είναι το τρίτο βαθύτερο της Τουρκίας, με το χαμηλότερο σημείο να φτάνει σχεδόν τα 1,3 χιλιόμετρα κάτω από το έδαφος. Ο Ντίκι και πολλά άλλα άτομα στην αποστολή χαρτογραφούσαν το σύστημα των σπηλαίων για την Ένωση Σπηλαιολογίας της Ανατολίας.

Ο Αμερικανός νοσηλεύτηκε για πρώτη φορά μέσα στη σπηλιά από έναν Ούγγρο γιατρό που κατέβηκε υπογείως στις 3 Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια, γιατροί και διασώστες τον φρόντισαν εκ περιτροπής. Η αιτία της ασθένειας του Ντίκι δεν ήταν ξεκάθαρη.

Όταν ήταν στη σπηλιά είχε αρχίσει να χάνει μεγάλες ποσότητες αίματος. «Άρχισαν να χάνω τη συνείδησή μου, ήταν δύσκολο να κρατηθώ και έφτασα στο σημείο που σκέφτηκα πως «δεν πρόκειται να ζήσω»», είπε στους δημοσιογράφους.

Οι μεγαλύτερες προκλήσεις για τους διασώστες να τον βγάλουν από το σπήλαιο ήταν τα κάθετα τμήματα και η πλοήγηση μέσα σε λάσπη και νερό σε χαμηλές θερμοκρασίες στα οριζόντια τμήματα. Υπήρχε επίσης το ψυχολογικό κόστος της παραμονής μέσα σε μια σκοτεινή, υγρή σπηλιά για παρατεταμένες χρονικές περιόδους.

Περίπου 190 ειδικοί από τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Ουγγαρία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Τουρκία συμμετείχαν στη διάσωση, μεταξύ των οποίων γιατροί, παραϊατρικοί και έμπειροι σπηλαιολόγοι. Ομάδες που αποτελούνταν από έναν γιατρό και άλλους τρεις έως τέσσερις διασώστες έμεναν εναλλάξ στο πλευρό του ανά πάσα στιγμή.

Η διάσωση ξεκίνησε το Σάββατο αφού οι γιατροί, που χορήγησαν ενδοφλέβια υγρά και αίμα, διαπίστωσαν ότι ο Ντίκι μπορούσε να κάνει την επίπονη ανάβαση. Πριν ξεκινήσουν την εκκένωση, οι διασώστες έπρεπε πρώτα να διευρύνουν μερικά από τα στενά περάσματα του σπηλαίου, να εγκαταστήσουν σχοινιά για να τον τραβήξουν επάνω σε κάθετους άξονες σε ένα φορείο και να δημιουργήσουν προσωρινούς καταυλισμούς στην πορεία.

Πριν από την επιτυχή διάσωση, οι αξιωματούχοι είπαν ότι η υγεία του βελτιωνόταν σταθερά για μερικές ημέρες. «Είναι καλά στην υγεία του γενικά. Συνεχίζει να τρέφεται με υγρά», δήλωσε στους δημοσιογράφους αργά την Κυριακή ο Τζενκ Γιλντίζ, επικεφαλής του τοπικού παραρτήματος της υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης της Τουρκίας.
«Επιλύσαμε τα προβλήματα αιμορραγίας του στομάχου με υποστήριξη πλάσματος και ορού».

Ο Ντίκι αρρώστησε στις 2 Σεπτεμβρίου, αλλά χρειάστηκε μέχρι το επόμενο πρωί για να ειδοποιήσει τους ανθρώπους πάνω από το έδαφος. Μετά τη διάσωσή του, ο επικεφαλής της τουρκικής προεδρίας διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων αναγκών, Okay Memis, είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι η υγεία του ήταν «πολύ καλή». Η European Cave Rescue Association (Ecra) εξέφρασε την «τεράστια ευγνωμοσύνη της στους πολλούς διασώστες σπηλαίων από επτά διαφορετικές χώρες που συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της επιχείρησης διάσωσης στο σπήλαιο».

Σε παλαιότερη δήλωση, είχε πει ότι ο Ντίκι ήταν «πολύ γνωστή προσωπικότητα στη διεθνή σπηλαιολογική κοινότητα, άριστα εκπαιδευμένος σπηλαιολόγος και ο ίδιος διασώστης σπηλαίων». «Εκτός από τις δραστηριότητές του ως σπηλαιολόγος, είναι επίσης γραμματέας της ιατρικής επιτροπής Ecra και εκπαιδευτής για οργανώσεις διάσωσης σπηλαίων στις ΗΠΑ». Σε μια δήλωση, οι γονείς του Ντίκι είπαν ότι ήταν γεμάτοι με «απίστευτη χαρά» με την είδηση της ασφαλούς απομάκρυνσής του από τη σπηλιά.