ΚΟΣΜΟΣ

Μετά από 175 χρόνια απαγόρευσαν στη βασιλική οικογένεια το κυνήγι στα κτήματα πέριξ του Μπαλμόραλ

Μετά από 175 χρόνια απαγόρευσαν στη βασιλική οικογένεια το κυνήγι στα κτήματα πέριξ του Μπαλμόραλ

Ο βασιλιάς Κάρολος και η οικογένειά του δεν είναι πλέον ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν το κτήμα Abergeldie.

Μπορεί να ακούγεται απίστευτο όμως συνέβη. Στην βασιλική οικογένεια της Βρετανίας απαγορεύτηκε το κυνήγι σε ένα κτήμα της Σκωτίας κοντά στο Κάστρο Μπαλμόραλ - φέρνοντας τέλος στην 175χρονη παράδοση τους.

Από το 1852, τα μέλη της βασιλικής οικογένειας περνούσαν χρόνο κυνηγώντας θηράματα όπως ελάφια ή ψαρεύοντας στο κτήμα Abergeldie στο Aberdeenshire της Σκωτίας.

Πρόκειται για μια παραδοσιακή ενασχόληση της οικογένειας από τότε που το κτήμα Μπαλμόραλ αγοράστηκε από τη βασίλισσα Βικτώρια και τον πρίγκιπα Αλβέρτος, που στη συνέχεια τους έδωσε πρόσβαση στο οικόπεδο των 11.500 στρεμμάτων.

Αλλά αφού το κτήμα βγήκε προς πώληση το 2020, ο νέος ιδιοκτήτης τερμάτισε τη βασιλική μίσθωση, πράγμα που σημαίνει ότι ο βασιλιάς Κάρολος και η οικογένειά του δεν είναι πλέον ελεύθεροι να χρησιμοποιήσουν το κτήμα Abergeldie.

Σύμφωνα με έγγραφα που κατέθεσε ο νέος ιδιοκτήτης του Abergeldie, ο Alastair Storey σχεδιάζει να ανακαινίσει τους χώρους.

«Τα τελευταία 175 χρόνια, η βασιλική οικογένεια έχει μισθώσει τα δικαιώματα στο Abergeldie, αλλά αυτό έχει πλέον παύσει και θα διοικείται ενεργά από το νέο ιδιοκτήτη», σύμφωνα με την Telegraph.

«Για να διευκολυνθεί ο μετασχηματισμός και να λειτουργήσει αποτελεσματικά το κτήμα, θα απαιτηθούν νέες εγκαταστάσεις».

Ο 70χρονος Storey, αγόρασε το κτήμα για 28 εκατομμύρια δολάρια και θέλει να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά ο ίδιος.

Θέλει επίσης να χτιστούν νέα καταλύματα «για τους επισκέπτες που πληρώνουν για να υποστηρίξουν τις αθλητικές δραστηριότητες στο κτήμα».

Πριν αλλάξει ιδιοκτησία, το κτήμα ανήκε στην οικογένεια Gordon για περισσότερα από 500 χρόνια.

Οι Γκόρντον από τα Χάιλαντ, ήταν ιστορικά μια από τις πιο ισχυρές σκωτσέζικες οικογένειες, αλλά τελικά πούλησε το κτήμα μετά τον θάνατο του 21ου βαρώνου του Άμπεργκελντι, Τζον Γκόρντον.

Αφού η βασίλισσα Βικτώρια και ο πρίγκιπας Αλβέρτος αγόρασαν το Κάστρο Μπαλμόραλ το 1852, η σύμβαση μίσθωσης τους έδωσε το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τους χώρους για διασκέδαση.

Στα τέλη της δεκαετίας του '90, η οικογένεια Γκόρντον αύξησε το τέλος μίσθωσης στο κτήμα, αλλά η αείμνηστη Βασίλισσα Ελισάβετ Β' πλήρωσε το αναθεωρημένο ποσό.

Το πολυτελές κτήμα διαθέτει 34 σπίτια, εξοχικές κατοικίες, ξενώνες και αγροικίες, αλλά δεν περιλαμβάνει το κάστρο Abergeldie, που βρίσκεται δύο μίλια από το Κάστρο Μπαλμόραλ.