ΚΟΣΜΟΣ

Η Αίγυπτος οργανώνει καταυλισμούς στα σύνορα για τους πλημμυροπαθείς της Λιβύης

flood
Photo: AP

O πρόεδρος της Αιγύπτου ζήτησε να οργανωθούν καταυλισμοί στα παράλια, στα σύνορα με τη Λιβύη

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι διέταξε σήμερα να στηθούν καταυλισμοί στα δυτικά σύνορα της χώρας, ώστε να φιλοξενηθούν εκεί επιζώντες από τις καταστροφικές πλημμύρες στη γειτονική Λιβύη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αλ Αχράμ», ο Σίσι ζήτησε να οργανωθούν καταυλισμοί στα παράλια, στα σύνορα με τη Λιβύη, «για τους Λίβυους αδελφούς μας που έχασαν τα σπίτια τους».

Οι λιβυκές αρχές εκτιμούν ότι οι αγνοούμενοι στην πόλη Ντέρνα είναι «χιλιάδες» ενώ οι επιβεβαιωμένοι νεκροί ξεπερνούν τους 3.800. Τουλάχιστον 30.000 κάτοικοι της πόλης εκτοπίστηκαν, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Μεταξύ των θυμάτων είναι και τουλάχιστον 145 Αιγύπτιοι, οι σοροί των οποίων επαναπατρίστηκαν χθες Τρίτη. Ο Σίσι εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειές τους και ζήτησε να παρασχεθεί «έκτακτη βοήθεια» στους συγγενείς των θυμάτων.

Η οργάνωση καταυλισμών στην Αίγυπτο είναι κάτι άνευ προηγουμένου. Το Κάιρο είχε αρνηθεί πολλές φορές να στήσει τέτοιες δομές φιλοξενίας στο πλαίσιο της προσφυγικής κρίσης.