ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Τσουνάμι «οργής» στην ισοπεδωμένη από τις πλημμύρες Ντέρνα - Έκαψαν το σπίτι του δημάρχου

Ξεχειλίζει η οργή στην κατεστραμμένη Ντέρνα της Λιβύης
Ξεχειλίζει η οργή στην κατεστραμμένη Ντέρνα της Λιβύης

Διαδηλωτές στη Ντέρνα της Λιβύης πυρπόλησαν το σπίτι του δημάρχου, καθώς ξεχειλίζει η οργή για τους χιλιάδες θανάτους από τις καταστροφικές πλημμύρες

Εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Ντέρνα της Λιβύης, απαιτώντας «επείγουσα» διεθνή έρευνα για την καταστροφή που άφησε πίσω χιλιάδες νεκρούς. Οι συγκεντρωμένοι ξέσπασαν την οργή τους εναντίον των αρχών, απαιτώντας λογοδοσία μία εβδομάδα μετά την πλημμύρα που σκότωσε χιλιάδες κατοίκους και κατέστρεψε ολόκληρες γειτονιές.

Αργότερα το βράδυ, οργισμένοι διαδηλωτές πυρπόλησαν το σπίτι του ανθρώπου που ήταν δήμαρχος της Ντέρνα την ώρα της πλημμύρας, του Αμπντουλμενάμ αλ-Γκαίτι, δήλωσε στο Reuters ο διευθυντής του γραφείου του. Έκτοτε έχει απομακρυνθεί από τη θέση του.

Η διαμαρτυρία της Δευτέρας (18/9) σηματοδοτεί την πρώτη μεγάλη διαδήλωση μετά την πλημμύρα, η οποία σάρωσε τη Ντέρνα όταν δύο φράγματα στους λόφους έξω από την πόλη κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια μιας ισχυρής καταιγίδας, εξαπολύοντας έναν καταστροφικό χείμαρρο.

Οι διαδηλωτές στόχευσαν επίσης αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής του κοινοβουλίου της ανατολικής Λιβύης, Aγκίλα Σαλέχ, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης έξω από το τζαμί Σαχάμπα. Κάποιοι κάθισαν στην οροφή μπροστά από τον χρυσό τρούλο του, ένα ορόσημο της Ντέρνα.

Η κυβέρνηση στην ανατολική Λιβύη είπε ότι ο πρωθυπουργός Ουσάμα Χαμάντ απέλυσε όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου της Ντέρνα και τα παρέπεμψε για έρευνα. «Δε σας θέλουμε. Όλοι οι Λίβυοι είναι αδέρφια», φώναζαν οι διαδηλωτές, καλώντας για εθνική ενότητα σε μια χώρα που έμεινε πολιτικά διαλυμένη μετά από μία και πλέον δεκαετία συγκρούσεων και χάους.

Ο Μανσούρ, ένας φοιτητής που συμμετείχε στη διαμαρτυρία, είπε ότι ήθελε μια επείγουσα έρευνα για την κατάρρευση των φραγμάτων, η οποία «μας έκανε να χάσουμε χιλιάδες αγαπημένους μας ανθρώπους». Ένας άλλος διαδηλωτής, είπε ότι η διαμαρτυρία ήταν ένα μήνυμα ότι «οι κυβερνήσεις απέτυχαν να διαχειριστούν την κρίση», προσθέτοντας ότι το κοινοβούλιο ευθύνεται ιδιαίτερα.

Κάλεσε για διεθνή έρευνα για την καταστροφή και «για ανοικοδόμηση υπό διεθνή επίβλεψη». Η πλήρης κλίμακα του αριθμού των νεκρών δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει και οι αξιωματούχοι έχουν δώσει πολύ διαφορετικούς αριθμούς νεκρών. Η Λιβυκή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε ότι τουλάχιστον 11.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 10.000 αγνοούνται. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επιβεβαιώσει 3.922 θανάτους.

Ο Σάλεχ την περασμένη εβδομάδα προσπάθησε να απομακρύνει τις ευθύνες από τις αρχές, περιγράφοντας την πλημμύρα ως «φυσική καταστροφή χωρίς προηγούμενο» και λέγοντας ότι οι άνθρωποι δεν θα έπρεπε να εστιάζουν στο τι θα μπορούσε ή θα έπρεπε να είχε γίνει.

Ωστόσο, οι σχολιαστές έχουν επιστήσει την προσοχή σε προειδοποιήσεις που δόθηκαν εκ των προτέρων, συμπεριλαμβανομένης μιας ακαδημαϊκής εργασίας που δημοσιεύτηκε πέρυσι από έναν υδρολόγο που περιέγραφε την ευπάθεια της πόλης στις πλημμύρες και την επείγουσα ανάγκη διατήρησης των φραγμάτων που την προστάτευαν.

Η Ντέρνα βρίσκεται στην ανατολική Λιβύη, ένα τμήμα της χώρας που ελέγχεται από τον στρατιωτικό διοικητή Χαλίφα Χαφτάρ και εποπτεύεται από μια κυβέρνηση που ιδρύθηκε παράλληλα με τη διεθνώς αναγνωρισμένη διοίκηση στην Τρίπολη, στα δυτικά.