ΚΟΣΜΟΣ

Έκτακτη ομιλία Σουνάκ από τη Ντάουνινγκ Στριτ για το μέλλον του Net Zero

Έκτακτη ομιλία Σουνάκ από τη Ντάουνινγκ Στριτ για το μέλλον του Net Zero
Αρχείου AP

Σε χθεσινή ομιλία του είχε επιβεβαιώσει ότι θα αφορά στο μέλλον της στρατηγικής Net Zero του Ηνωμένου Βασιλείου,μετά τη διαρροή εγγράφων που αποκάλυπταν ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει σημαντική ανατροπή μιας σειράς βασικών πολιτικών απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα

Την υπαναχώρησή του από τη δέσμευσή του για το λεγόμενο Net Zero (Καθαρό Μηδέν) ή αλλιώς τον στόχο για μηδενικές εκπομπές ρύπων, αναμένεται να αναγγείλει σε ομιλία του στη Ντάουνινγκ Στριτ στις 4:30 μ.μ. (6:30 Ελλάδος), ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σουνάκ.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε χθες το βράδυ ότι η ομιλία θα αφορά το μέλλον της στρατηγικής Net Zero του Ηνωμένου Βασιλείου, αφού έγγραφα που διέρρευσαν αποκάλυψαν ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει σημαντική ανατροπή μιας σειράς βασικών πολιτικών απαλλαγής από τις εκπομπές άνθρακα.

Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, ο Σουνάκ εξέδωσε μια δήλωση αργά χθες το βράδυ ως απάντηση στην αποκάλυψη του BBC, ότι η κυβέρνηση σχεδίαζε να καθυστερήσει, να μειώσει ή να καταργήσει τουλάχιστον έξι σημαντικές περιβαλλοντικές πολιτικές.

Σήμερα κάλεσε το υπουργικό του συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση. Ο Σούνακ αναμένεται να ανακοινώσει ότι η απαγόρευση των βενζινοκίνητων αυτοκινήτων το 2030 θα καθυστερήσει.

Τα νέα προκάλεσαν την οργισμένη απάντηση από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές, ηγέτες επιχειρήσεων και ορισμένους συντηρητικούς βουλευτές που θεωρείται ότι τώρα ασκούν πίεση στον αριθμό 10 για μια επείγουσα επανεξέταση.