ΚΟΣΜΟΣ

Αρμενία: Καταγγέλλει «εθνοκάθαρση» στον ΟΗΕ - Αναφορές για πυρά παρά την εκεχειρία

Μέλος της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης στο Στεπανακέρτ
Μέλος της ρωσικής ειρηνευτικής δύναμης στο Στεπανακέρτ
Α.Ρ

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν κάλεσε τη χώρα του να πάρει «το δρόμο» της ειρήνης, έστω κι αν είναι δύσκολος, ενώ οι Αρμένιοι καταγγέλλουν στον ΟΗΕ «εθνοκάθαρση»

Οι Αρμένιοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ δήλωσαν σήμερα πως οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν παραβίασαν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, κάτι το οποίο αρνήθηκε γρήγορα το αζερικό υπουργείο Άμυνας.

Οι αρμενικές αρχές δήλωσαν πως πυρά όπλων ακούγονταν στο κέντρο της πρωτεύουσας της περιφέρειας. Δύο πηγές εκεί δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι είχαν ακούσει πυρά όπλων.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) που βρίσκεται εκεί μετέδωσε επίσης πως πυρά, η πρόελευση των οποίων δεν ήταν προσώρας γνωστή, ακούγονταν στο Στεπανακέρτ γύρω στις 12:15 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας).

Το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε συνομιλίες με τους Αρμένιους από το Ναγκόρνο Καραμπάχ σήμερα (21.9), αφού η αποσχισθείσα περιφέρεια αναγκάστηκε να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός που οδήγησαν σε εκκλήσεις για παραίτηση του Αρμένιου πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν.

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγεφ κήρυξε τη νίκη στην ορεινή περιφέρεια χθες, Τετάρτη, λέγοντας πως η «σιδερένια γροθιά» του έστειλε την ιδέα ενός αρμενικού Καραμπάχ στην Ιστορία έπειτα από μια 24ωρη στρατιωτική επιχείρηση-αστραπή.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η Αρμενία χαρακτήρισε σήμερα «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» τη στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, δηλώνοντας ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ πως "μια εθνοκάθαρση" βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Η Αρμενία δεν σταμάτησε να ενημερώνει το Συμβούλιο για μια επικείμενη εθνοκάθαρση. Σήμερα, είναι σε εξέλιξη (...). Όμως οι άμαχοι του Ναγκόρνο Καραμπάχ έχουν εγκλωβιστεί και δεν έχουν κανέναν τρόπο να απομακρυνθούν καθώς το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει να εμποδίζει τη μοναδική σανίδα σωτηρίας που τους συνδέει με το Αρμενία», δήλωσε ο Αρμένιος πρεσβευτής Αντρανίκ Χοφχανισιάν.

«Δεν πρόκειται για μια απλή κατάσταση σύγκρουσης, αλλά για ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που πρέπει να αντιμετωπισθεί ως τέτοιο», πρόσθεσε. Λίγο μετά, εκπρόσωπος του Αζερμπαϊτζάν, η Ντιλάρα Αμπντουλάγεβα, εξέθεσε τους λόγους που ώθησαν τη χώρα της να ανακτήσει τον έλεγχο της περιφέρειας αυτής, λέγοντας πως επρόκειτο για «αντιτρομοκρατικά μέτρα»

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν νωρίτερα κάλεσε τη χώρα του να πάρει «το δρόμο» της ειρήνης, έστω κι αν είναι δύσκολος, ενώ κατηγορείται από την αντιπολίτευση ότι άφησε το Αζερμπαϊτζάν να ανακαταλάβει στρατιωτικά την αποσχισθείσα περιφέρεια του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου ζουν κυρίως Αρμένιοι.

«Πρέπει να εκτιμάμε την ειρήνη και δεν πρέπει να συγχέουμε ειρήνη, εκεχειρία και κατάπαυση του πυρός. Η ειρήνη είναι ένα περιβάλλον χωρίς διακρατικές και διεθνικές συγκρούσεις. Αυτός ο δρόμος δεν είναι εύκολος, αλλά πρέπει να τον πάρουμε», δήλωσε σε ομιλία του προς το έθνος με την ευκαιρία του εορτασμού της αρμενικής ανεξαρτησίας.

Ο Πασινιάν δεν έκανε στην ομιλία του καμιά άμεση αναφορά στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η ανακατάληψη του οποίου από τους Αζέρους έχει προκαλέσει αιτήματα για την παραίτηση του.