ΚΟΣΜΟΣ

Μέμφις: Εννέα δεσμοφύλακες κατηγορούνται για τον φόνο ενός Αφροαμερικανού κρατούμενου

police
Στιγμιότυπο από την συνέντευξη Τύπου όπου ανακοινώθηκε η απαγγελία των κατηγοριών στους δεσμοφύλακες
Photo: AP

Σε βίντεο, διάρκειας 14 λεπτών, οι δεσμοφύλακες διακρίνονται να γρονθοκοπούν, να κλοτσούν και να ψεκάζουν με σπρέι πιπεριού τον κρατούμενο

Εννέα σωφρονιστικοί υπάλληλοι κατηγορούνται για τον φόνο ενός Αφροαμερικανού ο οποίος υπέκυψε στα τραύματά του αφού ξυλοκοπήθηκε από τους φρουρούς και κρατήθηκε μπρούμυτα στο πάτωμα, μέσα σε μια κομητειακή φυλακή του Μέμφις, πριν από έναν χρόνο, ανακοίνωσε ο σερίφης της περιοχής.

Ο σερίφης της κομητείας Σέλμπι, Φλόιντ Μπόνερ, είπε σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ότι οι εισαγγελικές αρχές άσκησαν δίωξη σε εννέα σωφρονιστικούς υπαλλήλους για τον θάνατο του Γκέρσουν Φρίμαν, 33 ετών, στις 2 Οκτωβρίου 2022. Ο Μπόνερ δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις για τις κατηγορίες. Τοπικά μέσα ενημέρωσης ωστόσο ανέφεραν ότι οι δύο κατηγορούνται για φόνο δευτέρου βαθμού και διακεκριμένη επίθεση και οι υπόλοιποι επτά για διακεκριμένη επίθεση.

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, δεν προκάλεσαν τον θάνατο του Φρίμαν οι ενέργειες κανενός εργαζόμενου στο γραφείο του σερίφη του Σέλμπι (…) Είμαι στο πλευρό αυτών των υπαλλήλων», είπε ο Μπόνερ, υποστηρίζοντας ότι ο ιατροδικαστής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κρατούμενος πέθανε λόγω μιας προϋπάρχουσας καρδιακής πάθησης. Η υπόθεση έχει βρεθεί στο επίκεντρο με αφορμή και τον φόνο ενός άλλου Αφροαμερικανού, του Τάιρ Νίκολς, στις 7 Ιανουαρίου φέτος, από αστυνομικούς του Μέμφις. Οι δικηγόροι της οικογένειας του Φρίμαν, με επικεφαλής τον γνωστό συνήγορο για τα πολιτικά δικαιώματα Μπεν Κραμπ, υποστηρίζουν ότι ο θάνατος του κρατούμενου είναι άλλο ένα παράδειγμα άνευ λόγου δολοφονίας άοπλου Αφροαμερικανού στα χέρια εκπροσώπων των υπηρεσιών ασφαλείας.

Την υπόθεση έχει αναλάβει ο εισαγγελέας της κομητείας Νάσβιλ-Ντέιβιντσον, Γκλεν Φανκ, καθώς ο εισαγγελέας του Σέλμπι, ο Στιβ Μαλρόι, αυτοεξαιρέθηκε. Ο σερίφης Μπόνερ κατεβαίνει υποψήφιος για δήμαρχος του Μέμφις και ο Μαλρόι έχει ήδη εκφράσει την υποστήριξή του στον πολιτικό αντίπαλό του. Ο Μπόνερ ισχυρίζεται ότι οι διώξεις έχουν ως στόχο να τον πλήξουν σε πολιτικό επίπεδο. Εναντιώθηκε επίσης, τον περασμένο Μάρτιο, στη δημοσιοποίηση μονταρισμένων πλάνων από ένα βίντεο υποστηρίζοντας ότι στις εικόνες αυτές δεν παρουσιάζεται η «αλλοπρόσαλλη και βίαιη συμπεριφορά» που οδήγησε τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους να περιορίσουν τον Φρίμαν.

Στο βίντεο, διάρκειας 14 λεπτών, οι αξιωματικοί διακρίνονται να γρονθοκοπούν, να κλοτσούν και να ψεκάζουν με σπρέι πιπεριού τον Φρίμαν. Φαίνεται επίσης ο Φρίμαν, ακινητοποιημένος μπρούμυτα στο πάτωμα, με ένα γόνατο να τον πιέζει στην πλάτη, επί τουλάχιστον 5 λεπτά.