ΚΟΣΜΟΣ

Κρίση στις σχέσεις Ινδίας - Καναδά: Κατηγορίες Τριντό για δολοφονία εξόριστου ηγέτη των Σιχ

trindo
Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό
Photo: AP

Ο Τζάστιν Τριντό δήλωσε στην Βουλή ότι υπάρχουν «αξιόπιστες ενδείξεις» ότι πράκτορες της Ινδίας συνδέονται με τον φόνο

Η Ινδία ανακοίνωσε σήμερα την αναστολή χορήγησης βίζας σε Καναδούς υπηκόους, σε μια περαιτέρω επιδείνωση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Νέου Δελχί και Οτάβας, μετά τις κατηγορίες της τελευταίας ότι η ινδική κυβέρνηση είναι αναμιγμένη στο φόνο ενός αυτονομιστή ηγέτη των Σιχ στον Καναδά.

Ένας εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών γνωστοποίησε σήμερα την αναστολή ταξιδιωτικών θεωρήσεων για Καναδούς υπηκόους, επικαλούμενος απειλές στην ασφάλεια του προσωπικού ινδικών προξενείων στον Καναδά.

Η ανακοίνωση ήρθε λίγες ώρες αφότου η καναδική πρεσβεία στην Ινδία ανέφερε ότι θα «προσαρμόσει» προσωρινά την παρουσία του διπλωματικού προσωπικού στη χώρα, μετά τις απειλές που δέχθηκαν ορισμένοι διπλωμάτες σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Τα τελευταία μέτρα αποτελούν μια περαιτέρω κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών γύρω από την υπόθεση της δολοφονίας του αυτονομιστή ηγέτη των Σιχ στον Καναδά, του 45χρονου Χαρντίπ Σινγκ Νιτζάρ, τον περασμένο Ιούνιο στη Βρετανική Κολομβία.

Την περασμένη Δευτέρα ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό δήλωσε στην Βουλή ότι οι καναδικές υπηρεσίες πληροφοριών έχουν «αξιόπιστες ενδείξεις» ότι πράκτορες του Νέου Δελχί συνδέονται με τον φόνο του Νιτζάρ, με την Οτάβα να προχωρά στην απέλαση υψηλόβαθμου Ινδού διπλωμάτη.

Η ινδική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι απέρριψε κατηγορηματικά τις κατηγορίες χαρακτηρίζοντάς τες παράλογες και απάντησε με την απέλαση ενός Καναδού διπλωμάτη.

Μετά τις απελάσεις διπλωματών, οι δύο χώρες εξέδωσαν ταξιδιωτικές οδηγίες την Τρίτη και την Τετάρτη, με την Ινδία να προτρέπει τους υπηκόους της στον Καναδά, ιδιαίτερα τους φοιτητές, να επιδεικνύουν «μέγιστη δυνατή προσοχή».

«Η κατάσταση ασφαλείας λόγω της αδράνειας της καναδικής κυβέρνησης έχει επιφέρει αναστάτωση και αναστείλαμε τις αιτήσεις για χορήγηση βίζας», τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος του ινδικού ΥΠΕΞ, Αριντάμ Μπαγκτσί σε δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί.

Η BLS International, μια ινδική εταιρεία που προσφέρει διευκολύνσεις έκδοσης βίζας, τόνισε ότι η ειδοποίηση από την ινδική διπλωματική αποστολή στον Καναδά επικαλέστηκε «επιχειρησιακούς λόγους» για την αναστολή «μέχρι νεωτέρας» των υπηρεσιών ταξιδιωτικών θεωρήσεων.

Από την πλευρά της η καναδική πρεσβεία ανέφερε σε ανακοίνωσή της: «Με δεδομένο το τρέχον κλίμα, όπου οι εντάσεις έχουν αυξηθεί, λαμβάνουμε μέτρα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των διπλωματών μας», συμπληρώνοντας ότι: «Με ορισμένους διπλωμάτες να έχουν δεχθεί απειλές σε διάφορες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η καναδική υπηρεσία διεθνών σχέσεων αξιολογεί τον αριθμό του προσωπικό της στην Ινδία», αναφερόμενη στην υπηρεσία που διαχειρίζεται τις διπλωματικές και προξενικές σχέσεις της Οτάβα.

«Ως αποτέλεσμα, και λόγω πολλής προσοχής, αποφασίσαμε να προσαρμόσουμε προσωρινά την παρουσία του προσωπικού στην Ινδία», ανέφερε, χωρίς να διευκρινίσει σε τι συνίσταται αυτή η προσαρμογή.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, αναλυτές αναφέρουν ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν αγγίξει ιστορικό χαμηλό.