ΚΟΣΜΟΣ

HΠΑ: «Είμαι ο πιλότος του F-35 που έπεσε, στείλτε ασθενοφόρο» - Το τηλεφώνημα στην άμεση δράση

HΠΑ: «Είμαι ο πιλότος του F-35 που έπεσε, στείλτε ασθενοφόρο» - Το τηλεφώνημα στην άμεση δράση

Ο πιλότος ενός μαχητικού αεροσκάφους F35 αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων που συνετρίβη πάνω από τη Νότια Καρολίνα ακούγεται να εκλιπαρεί για ασθενοφόρο και να παραδέχεται ότι «δεν είναι σίγουρος» πού βρίσκεται το αεροπλάνο του στο μήνυμά του στη γραμμή βοήθειας

Ο πιλότος ενός μαχητικού αεροσκάφους F35 αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων που συνετρίβη πάνω από τη Νότια Καρολίνα το Σαββατοκύριακο μπορεί να ακουστεί να εκλιπαρεί για ασθενοφόρο και να παραδέχεται ότι «δεν είναι σίγουρος» πού βρίσκεται το αεροπλάνο του στο ηχητικό ντοκουμέντο που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Ο πιλότος που δεν κατονομάζεται, ένας 47χρονος με δεκαετίες πτητικής εμπειρίας, πέταξε με αλεξίπτωτο στην πίσω αυλή ενός κατοίκου από 2.000 πόδια, αφού το υπερπροηγμένο αεροσκάφος stealth υπέστη δυσλειτουργία πάνω από το Τσάρλεστον.

Το τζετ του συνέχισε να πετά για 60 μίλια μέχρι που συνετρίβη σε μια αγροτική περιοχή κοντά στην Ιντιαντάουν. Το αεροσκάφος εντοπίστηκε τελικά μετά από ξέφρενη 28ωρη αναζήτηση για τα συντρίμμια. Τώρα, έχει εμφανιστεί μια παράξενη ηχογράφηση τεσσάρων λεπτών που καταγράφει τη στιγμή που ο πιλότος ζητάει επανειλημμένα από έναν μπερδεμένο αποστολέα ιατρική βοήθεια, ενώ παραδέχτηκε ότι δεν έχει ιδέα πού βρίσκεται το αεροσκάφος του.

Λίγες στιγμές νωρίτερα, ο κάτοικος του North Charleston είχε προσπαθήσει να εξηγήσει στον χειριστή ότι ο πιλότος είχε μόλις πέσει με αλεξίπτωτο στην αυλή του σπιτιού του και χρειαζόταν βοήθεια. Στην ηχογράφηση, ακούγεται ο κάτοικος να λέει στον αποστολέα: «Έχουμε έναν πιλότο στο σπίτι και υποθέτω ότι προσγειώθηκε στην αυλή μου και προσπαθούμε να δούμε αν μπορούμε να φέρουμε ένα ασθενοφόρο στο σπίτι, παρακαλώ»

Ο πιλότος, απογοητευμένος που ο αποστολέας δεν μπορούσε να πιστέψει αυτό που της έλεγε ο κάτοικος, πήρε το τηλέφωνο και είπε: «Κυρία, ένα στρατιωτικό αεροσκάφος συνετρίβη. Είμαι ο πιλότος. Χρειάζομαι άμεση βοήθεια. Δεν είμαι σίγουρος πού είναι το αεροπλάνο. Θα είχε προσγειωθεί κάπου. εκτινάχτηκα».

Ο πιλότος ανέφερε ότι ένιωθε «εντάξει» αφού έπεσε σε ύψος 2.000 ποδιών. Μόνο η πλάτη του πονούσε, είπε. Ο κάτοικος είπε ότι ο πιλότος φαινόταν καλά.

Αργότερα κατά την κλήση, έκανε άλλη μια έκκληση για ιατρική βοήθεια. «Κυρία, είμαι πιλότος σε στρατιωτικό αεροσκάφος και εκτινάχτηκα. Έτσι απλά οδήγησα ένα αλεξίπτωτο στο έδαφος. Μπορείτε να στείλετε ένα ασθενοφόρο;». είπε ο πιλότος.

Οι πεζοναύτες έχουν περιγράψει τον πιλότο ως έμπειρο αεροπόρο με δεκαετίες εμπειρίας Ο πιλότος που δεν κατονομάζεται είχε απογειωθεί την Κυριακή από την Κοινή Βάση Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας - αλλά ένα ανεξήγητο ζήτημα τον ανάγκασε να εκτιναχθεί.

Το αεροπλάνο πετούσε παράλληλα με ένα άλλο τζετ, το οποίο επέστρεψε στη βάση μετά το ατύχημα αντί να ακολουθήσει το αεροσκάφος χωρίς πιλότο. Ο δεύτερος πιλότος F-35, ο οποίος είχε επίσης εκπαιδευτική αποστολή, προσγειώθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα, δήλωσε ο εκπρόσωπος της βάσης.

Σε μια ξεχωριστή κλήση αποστολή οκτώ λεπτών που κυκλοφόρησε την Πέμπτη στο AP, ένας άγνωστος αξιωματούχος προσπάθησε να εξηγήσει σε έναν ανταποκριτή ότι είχαν «έναν πιλότο με το αλεξίπτωτό του», αλλά δεν υπήρχαν πληροφορίες για το τι συνέβη στο αεροπλάνο του ή για συντριβή. Είπε ότι «ο πιλότος το έχασε από τα μάτια του καθώς κατέβαινε λόγω του καιρού». Ο αξιωματούχος θυμήθηκε επίσης ότι άκουσε έναν «σχετικά δυνατό θόρυβο» περίπου 25 λεπτά πριν που «ακουγόταν σαν ανεμοστρόβιλος, πιθανώς αεροπλάνο».