ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο: Τα Abrams και οι πύραυλοι ATACMS δεν θα αλλάξουν την κατάσταση στο πεδίο μάχης

abrams
Photo: AP

Το Κίεβο επανειλημμένα έχει ζητήσει από την κυβέρνηση Μπάιντεν να προμηθευθεί πυραυλικά συστήματα ATACMS

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι οι μεγάλου βεληνεκούς πύραυλοι ATACMS και τα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams και δεν θα αλλάξουν την κατάσταση στο πεδίο της μάχης

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ερωτηθείς για το θέμα στην καθιερωμένη ενημέρωση είπε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις έχουν προσαρμοσθεί στην χρήση νέων όπλων στον πόλεμο στην Ουκρανία, το οποίο η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» (ΕΣΕ).

«Όλα αυτά δεν μπορούν με κανέναν τρόπο να επηρεάσουν την ουσία της ΕΣΕ και την έκβαση της. Δεν είναι καμία πανάκεια και δεν υπάρχει κανένας τύπος όπλων που μπορεί να μεταβάλλει την ισορροπία δυνάμεων στο πεδίο της μάχης», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε σήμερα ότι τα αμερικανικής κατασκευής άρματα μάχης Abrams έχουν φθάσει στην χώρα του. Η προμήθεια αυτών των τανκς ήταν ένα από τα πρωτεύοντα αιτήματα του Κιέβου προς την Ουάσιγκτον η οποία παρέδωσε τελικά τον Ιανουάριο περισσότερα από 30 άρματα μάχης.

«Τα άρματα μάχης Abrams είναι σοβαρά όπλα, αλλά θυμηθείτε τι είπε ο πρόεδρος για άλλα άρματα μάχης που κατασκευάσθηκαν σε μια άλλη χώρα» δήλωσε ο Πεσκόφ αναφερόμενος σε άλλα δυτικά άρματα μάχης τα οποία προμηθεύθηκε το Κίεβο, στα οποία περιλαμβάνονται τα γερμανικά Leopards και τα βρετανικά Challengers.

«Λοιπόν και αυτά επίσης (τα Abrams) θα καούν» είπε ο Πεσκόφ

Το Κίεβο επανειλημμένα έχει ζητήσει από την κυβέρνηση Μπάιντεν να προμηθευθεί πυραυλικά συστήματα ATACMS (Army Tactical Missile Systems) για να βοηθηθεί η επίθεση και να πληγούν οι γραμμές εφοδιασμού, αεροπορικές βάσει και τα σιδηροδρομικά δίκτυα στα κατεχόμενα από τη Ρωσία εδάφη.

Την περασμένη Παρασκευή το τηλεοπτικό δίκτυο NBC News επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους, είχε μεταδώσει ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε τον Ζελέσνκι για το ότι η Ουάσιγκτον θα προμηθεύσει επίσης το Κίεβο με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς ATACMS.

Ο Λευκός Οίκος και το Πεντάγωνο αρνήθηκαν να σχολιάσουν τα όσα μετέδωσε το NBC. Το Πεντάγωνο αρνήθηκε επίσης να πει εάν δόθηκαν στον Ζελέσνκι οι οποιεσδήποτε υποσχέσεις για τους πυραύλους ATACMS κατά την διάρκεια των συναντήσεων που είχε την περασμένη Πέμπτη στο Πεντάγωνο.

«Οι Αμερικανοί εξακολουθούν να αυξάνουν την…άμεση εμπλοκή τους στη σύγκρουση αυτή, αλλά φυσικά, κάθε φορά ο στρατός μας βελτιώνει τις δεξιότητες και τις τεχνικές του δυνατότητες για να αντιμετωπίσει αυτούς τους πυραύλους», δήλωσε ο Πεσκόφ.