ΚΟΣΜΟΣ

Σουδάν: Γιατροί προειδοποιούν για εξάπλωση χολέρας και δάγκειου πυρετού

Σουδάν: Γιατροί προειδοποιούν για εξάπλωση χολέρας και δάγκειου πυρετού
AP

Γιατροί στο Σουδάν προειδοποιούν ότι τα κρούσματα χολέρας και δάγκειου πυρετού εξαπλώνονται λόγω των εποχικών βροχών και των επιπτώσεων που έχουν οι πέντε και πλέον μήνες πολέμου στο σύστημα υγείας, το οποίο αντιμετώπιζε δυσκολίες πριν ακόμα ξεκινήσει η σύγκρουση.

Οι υγειονομικές αρχές επιβεβαίωσαν κρούσματα χολέρας για πρώτη φορά από πότε που ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ του τακτικού στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ/RSF) στα μέσα Απριλίου, λέγοντας ότι η πρώτη περίπτωση εντοπίστηκε στην πολιτεία αλ-Κανταρίφ στα τέλη Αυγούστου.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας ανέφερε σε ανακοίνωση αργά χθες ότι 18 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 265 έχουν διαγνωστεί με χολέρα στην πολιτεία αλ-Κανταρίφ.

Οργάνωση γιατρών στο Σουδάν ανέφερε ότι 3.398 κρούσματα δάγκειου πυρετού καταγράφηκαν στις πολιτείες αλ-Κανταρίφ, Ερυθράς Θάλασσας, Βόρειου Κορντοφάν και Χαρτούμ από τα μέσα Απριλίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

«Οι αριθμοί αυτοί αντιπροσωπεύουν την κορυφή του παγόβουνου και είναι πολύ χαμηλότεροι από τα ύποπτα κρούσματα σε σπίτια και από αυτούς που έχουν ταφεί χωρίς να καταγραφούν», ανέφερε η ανακοίνωση. Η ίδια οργάνωση ανέφερε ως παράγοντες για αυτό τη μόλυνση του νερού από πτώματα που δεν έχουν ταφεί καθώς και από απορρίμματα, όπως επίσης και την έλλειψη προετοιμασίας των υγειονομικών υπηρεσιών πριν από την εποχή των βροχών.