ΚΟΣΜΟΣ

Ακραία πρόκληση της Άγκυρας: Οι Ελληνοκύπριοι είναι οι κατακτητές στην Κύπρο

Ακραία πρόκληση της Άγκυρας: Οι Ελληνοκύπριοι είναι οι κατακτητές στην Κύπρο
O πρόεδρος του τουρκικού Κοινοβουλίου Numan Kurtulmus
Photo: AP

Ακραία πρόκληση από το βήμα της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων και του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Δουβλίνο

«Ο κατακτητής στην Κύπρο δεν είναι η Τουρκία αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά που κατήργησε τη νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία η οποία ιδρύθηκε το 1960» ισχυρίστηκε με θράσος διαστρεβλώνοντας την Ιστορία ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Νουμάν Κουρτουλμούς.

Οι ανεκδιήγητες αυτές δηλώσεις έγιναν από το βήμα της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων και του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Δουβλίνο.

«Αποτελεί ευθύνη μου να απαντήσω, εκ μέρους της χώρας και του έθνους μου, στον εκπρόσωπο της ''Ελληνοκυπριακής Διοίκησης της Νότιας Κύπρου'' ο οποίος χαρακτήρισε την Τουρκία ''κατακτητή''». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε ο Τούρκος πρόεδρος της Βουλής τις εμπρηστικές δηλώσεις του:

«Ο κατακτητής στην Κύπρο δεν είναι η Τουρκία αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά που κατήργησε τη νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία η οποία ιδρύθηκε το 1960».

Κατά της Αρμενίας

«Δεύτερον, καταλαβαίνουμε, εκτιμούμε και υποστηρίζουμε πλήρως την ευαισθησία του Αζερμπαϊτζάν να απελευθερώσει το έδαφός του από την 33χρονη κατοχή του Καραμπάχ από την Αρμενία. Το Καραμπάχ θα παραμείνει έδαφος του Αζερμπαϊτζάν μέχρι την ημέρα της κρίσης» συμπλήρωσε συσχετίζοντας την περίπτωση με εκείνη της Κύπρου.