ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Πλάκωσαν στις κλωτσιές Τούρκους διπλωμάτες οι Αρμένιοι

ΗΠΑ: Πλάκωσαν στις κλωτσιές Τούρκους διπλωμάτες οι Αρμένιοι
youtube.com screenshot

Σοβαρό επεισόδιο στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, όπου ο πρέσβης της Τουρκίας στις ΗΠΑ κλήθηκε να συμμετάσχει σε διάσκεψη με για τη δημόσια διπλωματία και την τουρκική εξωτερική πολιτική, σε μία περιοχή όπου υπάρχει μεγάλη κοινότητα Αρμενίων.

Τα τελευταία γεγονότα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ έχουν ανάψει ξανά το φιτίλι του μίσους ανάμεσα στην Αρμενία και την Τουρκία. Η αιτία, προφανώς, είναι η συμπαράσταση της Άγκυρας στο Αζερμπαϊτζάν αλλά και η βαθιά ιστορική διαμάχη των δύο εθνών. Υπό αυτό το πρίσμα, μόνο καλή ιδέα δεν ήταν να παρουσιαστεί ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον, Χασάν Μουράτ Μερκάν, στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. Μία περιοχή που έχει ισχυρή παροικία Αρμενίων, οι οποίοι δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια.

Ομάδα ατόμων εισέβαλε στην αίθουσα, όπου ήταν «παρών» και ο Γενικός Πρόξενος του Αζερμπαϊτζάν στο Λος Άντζελες, Ραμίλ Γκουρμπάνοφ. Άπλωσαν πλακάτ και φώναξαν συνθήματα διαμαρτυρίας, πριν τους απομακρύνει η Αστυνομία. Εν τέλει η ομιλία έγινε, όμως, σε όλη τη διάρκειά της έξω από το κτήριο ήταν συγκεντρωμένοι Αρμένιοι και φώναζαν διαρκώς συνθήματα, κάνοντας έτσι δύσκολο το να ακουστεί ο οποιοσδήποτε ομιλητής.

Μάλιστα, σε βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, Τούρκοι διπλωμάτες φαίνονται να δέχονται επίθεση με κλωτσιές από τους Αρμένιους, έξω από τον χώρο του Πανεπιστημίου.

Όπως ήταν φυσικό, η Άγκυρα έκανε λόγο για προβοκάτορες, εκδίδοντας μάλιστα επίσημη ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. «Είναι ανησυχητικό ότι η γλώσσα μίσους των ριζοσπαστικών ομάδων της διασποράς, που στοχεύουν τη χώρα μας και το Αζερμπαϊτζάν, και πιο πρόσφατα την κυβέρνηση της Αρμενίας και την ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή, έχει μετατράπηκαν σε βίαιες πράξεις. Θα κινήσουμε την απαραίτητη νομική διαδικασία εναντίον όσων επιτέθηκαν σωματικά στην αντιπροσωπεία μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο εκπρόσωπος του AKP, του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μήνυμα στο οποίο ανέφερε ότι: «Καταδικάζουμε έντονα την επιθετική απόπειρα προβοκάτορα Αρμενικών ομάδων κατά του προγράμματος που οργανώθηκε από το Ινστιτούτο Yunus Emre στο Λος Άντζελες και στο οποίο συμμετείχε ο Πρέσβης μας στην Ουάσιγκτον κ. Murat Mercan».