ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία στο Ιράκ: «Δεν φταίνε τα πυροτεχνήματα για τη φωτιά» λέει ο γαμπρός - Συγκλονιστικό βίντεο

Tραγωδία σε γάμο στο Ιράκ
Tραγωδία σε γάμο στο Ιράκ
ΑΡ

Νέα στοιχεία βλέπουν το φως από τη φονική πυρκαγιά που βύθισε στο πένθος το Ιράκ.Τουλάχιστον 100 άνθρωποι πέθαναν στη Νινευή στη διάρκεια ενός γάμου που μετατράπηκε σε εφιάλτη

Ο γαμπρός από την τελετή που κατέληξε σε τραγωδία με περισσότερους από εκατό νεκρούς είπε στο δίκτυι Rudaw ότι τα πυροτεχνήματα δεν ήταν η αιτία της πυρκαγιάς που έκαψε την αίθουσα, αντικρούοντας τα ευρήματα της έρευνας του υπουργείου Εσωτερικών του Ιράκ. Κατηγόρησε τον ιδιοκτήτη της αίθουσας για την πυρκαγιά.

Ο 27χρονος Ριβάν, αισθάνεται ότι δεν έχει «τίποτα να πει» μετά από μια φονική πυρκαγιά κατά τη διάρκεια του γαμήλιου πάρτι του στη χριστιανική πόλη Χαμντανίγια στη βόρεια επαρχία Νινευή του Ιράκ. Είπε ότι τα πυροτεχνήματα δεν ήταν η αιτία της τραγωδίας και ζήτησε διεθνή έρευνα για να διαπιστωθεί η αιτία.

«Δεν είναι αλήθεια. Απαιτούμε μια διεθνή επιτροπή να το διερευνήσει αυτό, από τους διεθνείς οργανισμούς να μας βοηθήσουν», είπε στο Rudaw English αντικρούοντας το συμπέρασμα του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών ότι η κακή λειτουργία πυροτεχνημάτων οδήγησε στην πύρινη κόλαση. Ο πατέρας του Ριβάν, Έσο είπε ότι έχασε τουλάχιστον 20 μέλη της οικογένειάς του στη φωτιά και ότι η οικογένεια της νύφης Χανίν έχει χάσει τουλάχιστον 35 άτομα.

Συγκλονιστικά πλάνα από την τραγωδία με τους δεκάδες νεκρούς έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράκ. Στα πλάνα αποτυπώνεται η στιγμή της έναρξης της φωτιάς και ο πανικός που ακολούθησε όταν άρχισε να «βρέχει» φλόγες προς κάθε κατεύθυνση με τους καλεσμένους να αναζητούν έξοδο διαφυγής.

Η τραγωδία έπληξε την ασσυριακή χριστιανική πόλη στην επαρχία Νινευή, γνωστή και ως Qaraqosh ή Bakhdida, το βράδυ της Τρίτης κατά τη διάρκεια ενός γάμου, όταν οι σκηνές εορτασμού και γέλιου σύντομα εκτροχιάστηκαν σε εφιάλτη όταν η αίθουσα δεξιώσεων πήρε φωτιά. Τουλάχιστον εκατό καλεσμένοι πέθαναν και περισσότεροι από 150 τραυματίστηκαν επίσης.

«Δεν έμεινε τίποτα. Βλέπουμε όλο και μεγαλύτερη φρίκη κάθε μέρα, όλο και περισσότερα θύματα», είπε ο Ρίβαν. Δήλωσε επίσης ότι η τραγωδία έχει καταστήσει αδύνατο για τους νεόνυμφους και τις οικογένειές τους να παραμείνουν στη Χαμντανίγια «Πώς μπορούμε να μείνουμε μετά από αυτό που είδαμε;» αυτός είπε.

«Η γυναίκα μου είναι σοκαρισμένη. Έφυγαν από τη ζωή εννέα άτομα από το σπίτι της. Δεν μπορεί να μιλήσει. Μετά βίας μπορεί να σηκωθεί και να περπατήσει και χρειάζεται να την υποστηρίζουν ένα ή δύο άτομα για να περπατήσει. Πώς μπορεί να το χειριστεί αυτό; Είναι απλώς ένα κορίτσι 18 ετών», είπε, φανερά αναστατωμένος και ανίσχυρος.

Ο 27χρονος Ρεβάν και η 18χρονη Χανίν λένε ότι αισθάνονται «νεκροί μέσα τους» παρά το γεγονός ότι επέζησαν από τη φωτιά, η οποία ξεκίνησε μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα γάμου. Ο Ρέβαν είπε ότι έχασε 15 μέλη της οικογένειάς του στη φωτιά, προσθέτοντας ότι η νύφη του «δεν μπορεί να μιλήσει» μετά τον χαμό των συγγενών της, συμπεριλαμβανομένης της μητέρας και του αδελφού της. Σε κρίσιμη κατάσταση είναι και ο πατέρας της.

Η καταστροφή σημαίνει ότι δεν μπορούν πλέον να μείνουν στη γενέτειρά τους. «Δεν μπορούμε να ζήσουμε πια εδώ, δεν μπορούμε να ζήσουμε. Κάθε φορά που προσπαθούμε να έχουμε λίγη ευτυχία, κάτι τραγικό συμβαίνει και καταστρέφει την ευτυχία. Επομένως, είναι καλύτερο να φύγουμε», είπε. Και πρόσθεσε: «Είναι αλήθεια ότι καθόμαστε εδώ μπροστά σας ζωντανοί. Αλλά μέσα είμαστε νεκροί. Είμαστε μουδιασμένοι. Είμαστε νεκροί μέσα» είπε.

Ο γάμος το βράδυ της Τρίτης φέρεται να είχε περίπου 900 καλεσμένους, με τη φωτιά να ξεκινά γύρω στις 22.45. Ενώ οι αρχικές αναφορές υποδεικνύουν ότι τα πυροτεχνήματα που άναψαν για τον αργό χορό του ζευγαριού ευθύνονταν για την πυρκαγιά, ο Ρεβάν πιστεύει ότι η φωτιά με κάποιο τρόπο ξεκίνησε στο ταβάνι.

«Μπορεί να είναι βραχυκύκλωμα, δεν ξέρω. Αλλά η φωτιά ξεκίνησε στο ταβάνι. Νιώσαμε τη ζέστη... Όταν άκουσα το τρίξιμο, κοίταξα το ταβάνι. Τότε το ταβάνι, που ήταν όλο νάιλον, άρχισε να λιώνει. Χρειάστηκαν μόνο δευτερόλεπτα». Βίντεο που κοινοποιήθηκε λίγο μετά την τραγωδία δείχνει το ζευγάρι να χορεύει καθώς φλεγόμενα κομμάτια υλικού έπεφταν από την οροφή.

Ήταν κατά τη διάρκεια του χορού, είπε, έγινε διακοπή ρεύματος - και όταν επανήλθε το ρεύμα «είδε φωτιά» στο ταβάνι. Τότε ήταν που οι άνθρωποι άρχισαν να «ουρλιάζουν» και να «φεύγουν μακριά». Συνέχισε περιγράφοντας ότι βοήθησε τη γυναίκα του που δεν μπορούσε να περπατήσει λόγω του νυφικού της.

Ο Ρέβαν είπε επίσης ότι υπήρχε μόνο ένας πυροσβεστήρας, ο οποίος «δεν λειτούργησε». Περιγράφοντας πώς εξελίχθηκαν τα γεγονότα, είπε ότι δύο μικρά πυροτεχνήματα άναψαν καθώς άρχισαν να χορεύουν και ακολούθησαν άλλα τέσσερα λίγα λεπτά αργότερα.

Το νεαρό ζευγάρι θρηνεί. «Οι συγγενείς μας, οι φίλοι μας, τα αγαπημένα μας πρόσωπα έφυγαν όλοι.. Πριν από δύο μέρες θάψαμε τον θείο της Χανίν και τις δύο κόρες του. Χθες θάψαμε τον άλλο θείο της. Σήμερα θάψαμε την κόρη του και τη μητέρα της. Ο πατέρας της είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Δεν γνωρίζουμε ποια είναι η κατάστασή του», είπε ο Ρεβάν.

Τα εξαιρετικά εύφλεκτα οικοδομικά υλικά έχουν επισημανθεί τόσο από αξιωματούχους της πολιτικής άμυνας όσο και από κρατικά μέσα ενημέρωσης ως πιθανός παράγοντα που συνέβαλε στην ταχεία κατάρρευση του κτιρίου.

Μετά την πυρκαγιά, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Μοχάμεντ Σιά αλ Σουντάνι είπε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι επικοινώνησε με τον επαρχιακό κυβερνήτη της Νινευή και τους υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας της χώρας του, δίνοντάς τους εντολή «να κινητοποιήσουν όλες τις προσπάθειες για να παράσχουν ανακούφιση σε όσους επλήγησαν από το ατυχές περιστατικό»

Το Καρακός γνωστό και ως Χαμντανίγια είναι χριστιανική πόλη και επέζησε από την κατοχή του Ισλαμικού Κράτους.