ΚΟΣΜΟΣ

Θρήνος στην Ιταλία: 21 νεκροί απο πτώση λεωφορείου - Ασθένεια οδηγού ή λάθος ελιγμοί;

Πολύνεκρο δυστύχημα στην Ιταλία
Πολύνεκρο δυστύχημα στην Ιταλία
ΑΡ

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 15 τραυματίστηκαν όταν ένα τουριστικό λεωφορείο συνετρίβη σε υπερυψωμένη διάβαση κοντά στη Βενετία στη βόρεια Ιταλία 

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένα λεωφορείο βγήκε από το δρόμο και έπεσε κοντά σε σιδηροδρομικές γραμμές στο Μέστρε της βόρειας Ιταλίας. Το πούλμαν μετέφερε μια ομάδα τουριστών που επέστρεφαν σε ένα κάμπινγκ στη Μαργκέρα αφού είχαν περάσει τη μέρα τους στη Βενετία, σύμφωνα με δημοσιεύματα των ιταλικών Μέσων Ενημέρωσης.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το όχημα έπεσε από τα 30 μέτρα σε γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος και πήρε φωτιά γύρω στις 19:45 τοπική ώρα. Στους επιβαίνοντες περιλαμβάνονταν Ουκρανοί, Γερμανοί και Γάλλοι πολίτες, σύμφωνα με τον νομάρχη της Βενετίας Μικέλε Ντι Μπάρι. Δύο από τους νεκρούς είναι παιδιά. Ο 40χρονος Ιταλός οδηγός Αλμπέρτο Ριτσότο, σκοτώθηκε επίσης.

«Το λεωφορείο είναι τελείως κατεστραμμένο. Οι πυροσβέστες δυσκολεύτηκαν να βγάλουν πτώματα έξω», είπε ο Ντι Μπάρι στην τηλεόραση του Sky Italia. Τέσσερις από τους τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση, δήλωσε ο Ρενάτο Μποράσο, αξιωματούχος της πόλης της Βενετίας. Το πούλμαν ξέφυγε από το δρόμο στο Μέστρε και προσγειώθηκε κοντά σε σιδηροδρομικές γραμμές όπου έπιασε φωτιά, ανέφερε το TGCom24. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Πιαντεντόζι, είπε ότι το λεωφορείο «πέταξε 30 μέτρα».

«Φαίνεται ότι ο επιβαρυντικός παράγοντας ήταν το γεγονός ότι [το λεωφορείο] κινούνταν με μεθάνιο, επομένως η φωτιά αναπτύχθηκε γρήγορα», είπε στο TG1. Το Mestre συνδέεται με τη Βενετία με μια γέφυρα. Η αιτία του δυστυχήματος δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη.

«Είναι μια αποκαλυπτική σκηνή. Έχω μείνει άφωνος», δημοσίευσε ο δήμαρχος της Βενετίας, Luigi Brugnaro, στο X, πρώην Twitter. Το Sky Italia ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 18 πτώματα από τα συντρίμμια μετά την πυρκαγιά του ενώ πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν. «Υπάρχουν πολλοί νεκροί, πάρα πολλοί», είπε η πυροσβεστική υπηρεσία στο TGCom24.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, εξέφρασε τα «θερμά της συλλυπητήρια για το σοβαρό δυστύχημα που συνέβη στο Μέστρε». «Οι σκέψεις μας είναι στα θύματα, την οικογένεια και τους φίλους τους», είπε. Το πούλμαν φέρεται να είχε νοικιαστεί ιδιωτικά από το κάμπινγκ για τους καλεσμένους του.

«Άκουσα ισχυρό φρενάρισμα, νόμιζα ότι ήταν τρένο», είπε ένας μάρτυρας, ο Λεονάρντο, στο πρακτορείο ειδήσεων LaPresse. «Τότε άκουσα έναν γδούπο. Ανησύχησα και έξω είδα καπνό και άκουσα ανθρώπους να ουρλιάζουν για βοήθεια».

Στη συνέχεια έσπευσε στο σημείο. «Καθώς έφτασα στο λεωφορείο, οι κραυγές μετατράπηκαν σε μια σιωπή που παγώνει το αίμα», είπε. «Ήθελα να βοηθήσω αλλά με σταμάτησε ένας φίλος και μια αστυνομικός, γιατί το λεωφορείο εξακολουθούσε να φλέγεται και κινδύνευε να εκραγεί».

Τα πιθανά αίτια του ατυχήματος

Η δυναμική του ατυχήματος είναι ακόμα ασαφής: θα μπορούσε να οφείλεται σε ασθένεια του οδηγού που πέθανε στη σύγκρουση ή σε λάθος ελιγμό σε ένα σημείο όπου γινόταν έργα για την υπερυψωμένη διάβαση. Οι ερευνητές εργάζονται για να κατανοήσουν τα αίτια.

Η τροχαία διενεργεί έρευνες: πρέπει να εξακριβωθεί η τροχιά της πτώσης και οι συνθήκες του οδοστρώματος. Δεν φαίνεται να υπάρχουν σημάδια φρεναρίσματος στην άσφαλτο. Και προς το παρόν, η ασθένεια φαίνεται να είναι η μόνη εξήγηση για αυτήν την τραγωδία.

Ο διοικητής της Δημοτικής Αστυνομίας της Βενετίας, Μάρκο Αγκοστίνι, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, δήλωσε ότι τα προκαταρκτικά ευρήματα έδειξαν ότι «δεν υπήρχαν σημάδια φρεναρίσματος». «Το ότι ο οδηγός αρρώστησε είναι μια υπόθεση, άλλες θα πρέπει να επαληθευτεί» τόνισε

Οι συνάδελφοι του οδηγού βρίσκονται σε κατάσταση σοκ. Ήταν ειδικός λένε και εργαζόταν στην επιχείρηση για 7 χρόνια. Πολλά μηνύματα εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο για τον 40χρονο με καταγωγή από το Conegliano αλλά κάτοικο Tezze sul Brenta που οδηγούσε το μοιραίο λεωφορείο

«Τόσο περήφανη για τη δουλειά σου, περιμέναμε να μας πάρεις όλους με το λεωφορείο σου στο πάρτι της τάξης», έγραψε η Λόρα. Ο Rizzotto ήταν υπάλληλος της Martini Bus, η οποία είχε νοικιάσει το όχημα στην εταιρεία La Linea με την οποία είχε σύμβαση για τη μεταφορά τουριστών στη Βενετία.

Συλλυπητήρια

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έστειλαν τα συλλυπητήριά τους. «Οι σκέψεις μας είναι σήμερα το απόγευμα με τον ιταλικό λαό, τις οικογένειες και τους αγαπημένους των θυμάτων αυτής της τρομερής τραγωδίας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξέφρασε τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών και τις σκέψεις της στους ηγέτες της Ιταλίας σε αυτό που περιέγραψε ως «στιγμή μεγάλου πόνου».

Ο Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε: «Είμαι βαθιά λυπημένος για το τρομερό ατύχημα με λεωφορείο στο Μέστρε σήμερα το απόγευμα».