ΚΟΣΜΟΣ

Ταϊλάνδη: Ο πρωθυπουργός δεσμεύεται για μέτρα αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των τουριστών

Ταϊλάνδη: Ο πρωθυπουργός δεσμεύεται για μέτρα αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των τουριστών

 Ο πρωθυπουργός δεσμεύεται να λάβει μέτρα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των τουριστών μετά την επίθεση εφήβου ενόπλου σε εμπορικό κέντρο με δύο νεκρούς

Η Ταϊλάνδη θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στον κρίσιμο τουριστικό τομέα της, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι, μια ημέρα μετά την ένοπλη επίθεση που εξαπέλυσε ένας έφηβος μέσα σε πολυτελές εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο ξένοι--ένα περιστατικό που επισκίασε τις ελπίδες για ανάκαμψη του τουρισμού από το εξωτερικό και ήγειρε ερωτήματα σχετικά με τον έλεγχο της οπλοκατοχής στη χώρα.

Η αστυνομία συνέλαβε χθες έναν 14χρονο, ο οποίος φέρεται να εισήλθε στο εμπορικό κέντρο Siam Paragon στην καρδιά της Μπανγκόκ και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως σκοτώνοντας δύο γυναίκες--μια από την Κίνα και μια από την Μιανμάρ--και τραυματίζοντας πέντε ανθρώπους.

Εναντίον του θα απαγγελθούν--μεταξύ άλλων-- κατηγορίες για φόνο εκ προμελέτης, απόπειρα ανθρωποκτονίας και παράνομη οπλοκατοχή, όπως ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

Ο ύποπτος θα παρουσιαστεί αργότερα σήμερα ενώπιον δικαστηρίου ανηλίκων, είπε στο Reuters ο υποστράτηγος της αστυνομίας της Μπανγκόκ Νακάριν Σουκοντάουιτ, προσθέτοντας ότι οι αστυνομικοί αντιμετώπιζαν δυσκολίες να επικοινωνήσουν με τον ύποπτο.

Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Σρέθα Θαβίσιν δεσμεύτηκε ότι θα λάβει "προληπτικά μέτρα". Ο πρωθυπουργός προσπαθεί να ενισχύσει τον τουρισμό, κινητήριο δύναμη για την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νοτιοανατολικής Ασίας, η οποία ανακάμπτει με αργούς ρυθμούς από την πανδημία της COVID-19.

Σήμερα στο εμπορικό κέντρο Siam Paragon, δημοσιογράφοι του AFP παρατήρησαν αυξημένα μέτρα ασφαλείας με ελέγχους σε τσάντες αλλά και πάλι όχι σε όλες τις εισόδους του μεγάλου εμπορικού κέντρου.

Η Κίνα υπήρξε η μεγαλύτερη πηγή επισκεπτών στην Ταϊλάνδη στην προ κόβιντ εποχή με περίπου 10 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως. Ενδεικτικό είναι ότι το 2019, πριν δηλαδή από την πανδημία, οι Κινέζοι επισκέπτες ανήλθαν σε 11 εκατομμύρια από τον αριθμό ρεκόρ επισκεπτών --39,9 εκατομμύρια--που επισκέφθηκαν την Ταϊλάνδη.

Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση του Σρέθα εισήγαγε το μέτρο της εισόδου στη χώρα χωρίς βίζα για τους κινέζους υπήκοους ώστε να διευκολυνθεί ο τουρισμός και να αντιμετωπιστεί αυτό που σύμφωνα με την Ταϊλάνδη ήταν ανυπόστατες ανησυχίες για το θέμα της ασφάλειας.

Η Θανάπι Κιατπαϊμπούλ, επικεφαλής του Οργανισμού Τουρισμού της Ταϊλάνδης, δήλωσε ότι οι κυβερνητικές υπηρεσίες θα κάνουν ακόμη περισσότερα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.

"Πρέπει να βελτιώσουμε την ασφάλεια σε όλες τις περιοχές για τους Ταϊλανδούς και τους ξένους τουρίστες", είπε στους δημοσιογράφους χωρίς να διευκρινίσει συγκεκριμένα μέτρα.

Ο Σρέθα, ένας κτηματομεσίτης ο οποίος τον Αύγουστο εξελέγη πρωθυπουργός, έγραψε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αργά χθες το βράδυ ότι η κυβέρνησή του θα "εφαρμόσει τα υψηλότερης ασφαλείας μέτρα" για τους τουρίστες.

Παρότι η ένοπλη βία και η οπλοκατοχή είναι συνηθισμένες στην Ταϊλάνδη, οι έλεγχοι ασφαλείας σε δημόσιους χώρους, περιλαμβανομένων των εμπορικών κέντρων και του δικτύου μεταφοράς, είναι συνήθως χαλαροί.

"Αυτό θα επηρεάσει την εμπιστοσύνη στον τουρισμό και θα πλήξει την εικόνα μας. Στο παρελθόν, υπήρχαν παράπονα για την ασφάλεια από την Κίνα, αλλά αυτό (που συνέβη) ήταν αδιανόητο", λέει ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Τουρισμού της χώρας Σομσόνγκ Σατσαφίμουκ.

Πάντως, οι επανειλημμένες δεσμεύσεις για αυστηρότερους νόμους περί οπλοκατοχής στο παρελθόν δεν απέτρεψαν τραγωδίες.

Η επίθεση στο Siam Paragon σημειώθηκε λίγες μέρες πριν από την επέτειο της σφαγής σε ένα νηπιαγωγείο στη βόρεια Ταϊλάνδη που άφησε πίσω του 36 νεκρούς.

Και το 2020, ένας πρώην αξιωματικός του στρατού σκότωσε 29 ανθρώπους σε μια επίθεση σε εμπορικό κέντρο στη βορειοανατολική πόλη Νακόν Ρατσασίμα.

Σύμφωνα με μια εκτίμηση, στην Ταϊλάνδη κυκλοφορούν 10 εκατομμύρια όπλα-- ένα για κάθε επτά πολίτες--ενώ η χώρα κατέχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ιδιοκτησίας στην περιοχή.

Πολλά πυροβόλα όπλα εισάγονται λαθραία στη χώρα, αλλά ο Κριτσαναπόνγκ Πουτρακούλ, πρώην αστυνομικός και νυν ακαδημαϊκός, είπε ότι οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου γίνονται πρόβλημα. «Μόνο ένας μικρός αριθμός αστυνομικών έχει τις γνώσεις, τις ικανότητες και την εμπειρία να παρακολουθεί την αγορά όπλων στο διαδίκτυο», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο.