ΚΟΣΜΟΣ

Ζαν-Κλοντ Γιούνγκερ: Η Ουκρανία είναι «διεφθαρμένη σε όλα τα επίπεδα», δεν είναι έτοιμη για την ΕΕ

Juncker
O πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
Photo: AP

Δεν πρέπει να δίνονται ψευδείς υποσχέσεις στον ουκρανικό λαό, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν

Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε σήμερα ενάντια σε μια βιαστική ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφερόμενος στη διάχυτη διαφθορά που κατά τον ίδιο επικρατεί στην εμπόλεμη χώρα.

«Όποιος είχε οποιαδήποτε σχέση με την Ουκρανία γνωρίζει ότι αυτή είναι μια χώρα διεφθαρμένη σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας», δήλωσε ο Γιούνκερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Augsburger Allgemeine.

«Παρά τις προσπάθειες, η χώρα δεν είναι έτοιμη για ένταξη (σ.σ. στην ΕΕ), χρειάζεται μαζικές διαδικασίες μεταρρύθμισης στο εσωτερικό της χώρας», τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν. Συμπλήρωσε ότι η ΕΕ είχε κακές εμπειρίες με ορισμένα από «τα αποκαλούμενα νέα μέλη» όσον αφορά ζητήματα κράτους δικαίου. Αυτό, κατά τον Γιούνκερ, δεν πρέπει να επαναληφθεί.

«Δεν πρέπει να δίνονται ψευδείς υποσχέσεις στον ουκρανικό λαό, ο οποίος υποφέρει μέχρι τον λαιμό», υποστήριξε.

Ωστόσο ανέφερε ότι πρέπει να διατηρηθεί μια «ευρωπαϊκή προοπτική» για τη Μολδαβία και την Ουκρανία.

Πρέπει να είναι εφικτό για αυτές τις χώρες «να συμμετέχουν σε τμήματα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε χθες στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έκρινε πως η Ουκρανία θα μπορούσε να ενταχθεί στην ΕΕ έως το 2030. «Η Ουκρανία μπορεί να είναι μέλος της ΕΕ το 2030, εάν οι δύο πλευρές κάνουν ό,τι τους αναλογεί», δήλωσε ο Μισέλ