ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Στήριξη Σολτς στον Νετανιάχου - «Παγώνει» η βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους

Όλαφ Σολτς
Ο Όλαφ Σολτς
AP

Η Γερμανία επανεξετάζει το σύνολο της ανθρωπιστικής βοήθειας, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, προς τα Παλαιστινιακά Εδάφη, με ορατό τον κίνδυνο να τερματιστεί, μετά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ

Το ομοσπονδιακό υπουργείο της Γερμανίας για την Αναπτυξιακή Συνεργασία θα αναθεωρήσει το σύνολο της δέσμευσής του στα Παλαιστινιακά Εδάφη, μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, ανακοίνωσε η αρμόδια υπουργός, Σβένια Σούλτσε.

«Η πλήρης αλληλεγγύη μας πηγαίνει στο Ισραήλ», δήλωσε η κυρία Σούλτσε στην Sueddeutsche Zeitung και εξήγησε ότι μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ με εκατοντάδες νεκρούς, όλη η βοήθεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προς τους Παλαιστίνιους κινδυνεύει να τερματιστεί.

Η Γερμανίδα υπουργός διαβεβαίωσε ωστόσο ότι ήδη οι γερμανικές αρχές έχουν φροντίσει, ώστε η βοήθεια να χρησιμοποιείται «για την ειρήνη και όχι για τους τρομοκράτες». Αλλά αυτές οι επιθέσεις αποτελούν «τρομερό σημείο καμπής», τόνισε η κυρία Σούλτσε και πρόσθεσε ότι η Γερμανία, σε συντονισμό με τους εταίρους της, θα εξετάσει τώρα την στήριξη της περιοχής με έργα υποδομής.

Στο μεταξύ, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μίλησε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου και τον διαβεβαίωσε για τη στήριξη της Γερμανίας. Έκανε λόγο για «βάρβαρες, εξωφρενικές» πράξεις, οι οποίες «δεν δικαιολογούνται με κανέναν τρόπο», αναφερόμενος στην επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάςκαι δήλωσε ότι η Γερμανία «στέκεται σταθερά και αταλάντευτα στο πλευρό του Ισραήλ ενόψει αυτής της τρομερής επίθεσης». Το Ισραήλ «έχει το δικαίωμα να αμύνεται έναντι των βάρβαρων αυτών επιθέσεων, να προστατεύει τους πολίτες του και να διώκει τους επιτιθέμενους» τόνισε ο καγκελάριος.

Ο Γερμανός καγκελάριος πρόκειται να μιλήσει και με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες της Αιγύπτου για διαμεσολάβηση και αποκλιμάκωση της εμπόλεμης σύρραξης. «Θα χαρούμε να στηρίξουμε την Αίγυπτο σε αυτή την προσπάθεια», ανέφερε ο καγκελάριος, ο οποίος θα μιλήσει επίσης τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Ρίσι Σουνάκ.

Σχετικές ειδήσεις