ΚΟΣΜΟΣ

Σε Ιορδανία και Ισραήλ ο Άντονι Μπλίνκεν

Σε Ιορδανία και Ισραήλ ο Άντονι Μπλίνκεν

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί την Ιορδανία και στη συνέχεια το Ισραήλ. Το ταξίδι θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή, ανακοίνωσαν την Τρίτη οι υπηρεσίες του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Να σημειωθεί πως Ιορδανία και Ισραήλ, γειτονικές χώρες, έχουν συνάψει συνθήκη ειρήνης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, που υπογράφεται από τον εκπρόσωπό του Μάθιου Μίλερ, η επίσκεψη του κ. Μπλίνκεν στο Ισραήλ, που θα αρχίσει την Πέμπτη, έχει σκοπό να σταλεί το μήνυμα της «αλληλεγγύης» και της «υποστήριξης» της Ουάσιγκτον στο Ισραήλ μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το σαββατοκύριακο, ο απολογισμός των θυμάτων της οποίας έχει πλέον ξεπεράσει τους 1.000 νεκρούς, σύμφωνα με την ισραηλινή πρεσβεία στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Η επίσκεψη καταγράφεται με φόντο τη χορήγηση έκτακτης αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στον στενό σύμμαχο των ΗΠΑ στην περιοχή. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε αργά το βράδυ την Τρίτη πως το πρώτο αμερικανικό μεταγωγικό αεροσκάφος με πυρομαχικά, ιδίως για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, και άλλο υλικό προσγειώθηκε στο Ισραήλ.

Ο Τσαχάλ σφυροκοπεί τη Λωρίδα της Γάζας με αεροπορικές επιδρομές. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στον θύλακα, τουλάχιστον 830 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και κάπου 4.250 έχουν τραυματιστεί στα πλήγματα από το Σάββατο στον μικροσκοπικό παραθαλάσσιο θύλακα, ο οποίος τελεί πλέον υπό «πολιορκία». Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι 180.000 Παλαιστίνιοι είναι πλέον άστεγοι.