ΚΟΣΜΟΣ

Υποβρύχιο Titan: Συντρίμμια του μοιραίου σκάφους βρέθηκαν στον βυθό του Ατλαντικού

Συντρίμμια του υποβρυχίου Titan
Συντρίμμια του υποβρυχίου Titan
ΑΡ

Υπολείμματα από το κατεστραμμένο υποβρύχιο «Titan» βρέθηκαν στον βυθό του Ατλαντικού

Μηχανικοί κατάφεραν να ανακτήσουν τα υπόλοιπα συντρίμμια και ανθρώπινα υπολείμματα από το υποβρύχιο «Titan» που εξερράγη σε ένα μοιραίο ταξίδι στον Τιτανικό, λέει η Αμερικανική Ακτοφυλακή.

Το σκάφος καταστράφηκε κατά τη διάρκεια μιας κατάδυσης στο ναυάγιο τον Ιούνιο. Και οι πέντε επιβάτες του σκοτώθηκαν. Η έρευνα για το υποβρύχιο πυροδότησε ένα διεθνές κυνήγι και τράβηξε την προσοχή του κοινού μέχρι που βρέθηκαν τα πρώτα συντρίμμια αρκετές ημέρες αργότερα.

Αξιωματούχοι της ακτοφυλακής δήλωσαν την Τρίτη (10/10) ότι πρόσθετα μέρη του σκάφους ανασύρθηκαν από τον πυθμένα της θάλασσας την περασμένη εβδομάδα και μεταφέρθηκαν σε λιμάνι των ΗΠΑ. Οι εμπειρογνώμονες θα αναλύσουν τα ανθρώπινα λείψανα.

Αν και το υποβρύχιο Titan περιγράφηκε ως «πειραματικό» από την OceanGate - την εταιρεία που το κατασκεύασε - έκανε αρκετές βουτιές στο ναυάγιο του Τιτανικού, το οποίο βρίσκεται 3.800 μέτρα, κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Στόκτον Ρας επέβαινε στο μοιραίο σκάφος, το οποίο εξερράγη κάτω από την έντονη πίεση του νερού.

Οι άλλοι τέσσερις επιβάτες που έχασαν τη ζωή τους στο πλοίο ήταν: ο Βρετανο-Πακιστανός επιχειρηματίας Σαχζάντα Νταβούντ, 48 ετών, ο γιος του Σουλεμάν, 19; Βρετανός επιχειρηματίας Άμις Χάρντινγκ, 58 ετών, και ο Πολ-Ανρί Ναρζολέ 77 ετών, πρώην δύτης του γαλλικού πολεμικού ναυτικού.

Τα δικαστικά έγγραφα που αποκαλύφθηκαν μετά την έκρηξη έδειξαν ότι ο Ρας αγνόησε τις προειδοποιήσεις ασφαλείας σχετικά με το υποβρύχιο. Η OceanGate, η οποία οργάνωνε καταδύσεις σε τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο, ανέστειλε όλες τις λειτουργίες μετά την καταστροφή.

Το σκάφος Titan ήταν κατασκευασμένο από ανθρακονήματα, με πλάκες τιτανίου και ένα μικρό παράθυρο στο ένα άκρο. Οι ίνες άνθρακα είναι φθηνότερες από το τιτάνιο ή τον χάλυβα και είναι εξαιρετικά ισχυρές, αλλά είναι ένα σε μεγάλο βαθμό μη δοκιμασμένο και ασυνήθιστο υλικό για καταδύσεις βαθιάς θάλασσας με ανθρώπους επιβάτες. Μια διεθνής έρευνα για την καταστροφή συνεχίζεται και το Λιμενικό Σώμα είπε ότι στο μέλλον θα πραγματοποιηθεί δημόσια ακρόαση.