ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Το ταξίδι αστραπή του Μπλίνκεν και ο ρόλος της διπλωματίας

O Άντονι Μπλίνκεν
O Άντονι Μπλίνκεν
Α.Ρ

Στο Ισραήλ και την Ιορδανία μεταβαίνει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν μεταβαίνει στο Ισραήλ σε ένδειξη συμπαράστασης στη χώρα και τον λαό της μετά τις επιθέσεις της Χαμάς. Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνομιλίες με το Ισραήλ, τον ΟΗΕ και την Αίγυπτο για να επιτρέψουν την είσοδο βοήθειας και την έξοδο των κατοίκων, λέει ο Λευκός Οίκος

Αύριο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς σύμφωνα με τον Χουσεΐν Αλ-Σέιχ, γενικό γραμματέα της εκτελεστικής επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος ανέφερε επίσης σε ανάρτηση στο X, πρώην Twitter, ότι ο πρόεδρος Αμπάς θα συναντηθεί με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα στο Αμμάν την Πέμπτη.

Η παλαιστινιακή πολιτική ηγεσία είναι βαθιά διχασμένη μεταξύ του κόμματος Φατάχ του Μαχμούντ Αμπάς στη Δυτική Όχθη και των ισλαμιστών μαχητών αντιπάλων του της Χαμάς που ελέγχουν τη Λωρίδα της Γάζας.

Το ταξίδι Mπλίνκεν είναι το πρώτο του κορυφαίου διπλωμάτη των ΗΠΑ μετά την επίθεση του Σαββάτου από τη Χαμάς σε πόλεις του νότιου Ισραήλ. Έκτοτε, η κατάσταση έχει κλιμακωθεί καθώς το Ισραήλ ανταπέδωσε με μαζικές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα και έθεσε τον θύλακα υπό πλήρη αποκλεισμό.

Περισσότεροι από 2400 άνθρωποι σκοτώθηκαν έκτοτε, ενώ το Ισραήλ διέκοψε επίσης τις προμήθειες νερού και ηλεκτρισμού στη Γάζα, επιδεινώνοντας την ήδη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση του αποκλεισμένου θύλακα. Η Λωρίδα της Γάζας, όπου κατοικούν σχεδόν 2,2 εκατομμύρια κάτοικοι, βρίσκεται ήδη υπό ισραηλινή πολιορκία από το 2007.