ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Το αμφιλεγόμενο βίντεο της Χαμάς που κάνει το γύρο του κόσμου

Το αμφιλεγόμενο βίντεο της απελευθέρωσης
Το αμφιλεγόμενο βίντεο της απελευθέρωσης

Ένα βίντεο της Χαμάς που φαίνεται να δείχνει την απελευθέρωση μιας Ισραηλινής γυναίκας και δύο παιδιών κάνει το γύρο του κόσμου. Το Ισραήλ απέρριψε το βίντεο ως «θεατρικό», μέρος της προπαγάνδας της παλαιστινιακής οργάνωσης

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ της Χαμάς δημοσίευσαν ένα βίντεο που δείχνει την απελευθέρωση μιας γυναίκας αιχμάλωτης και δύο παιδιών. Το βίντεο που προβλήθηκε στο Al Jazeera το βράδυ της Τετάρτης (11.10) γυρίστηκε από απόσταση και δείχνει την άγνωστη γυναίκα και τα παιδιά από πίσω

Οι άνδρες, πιθανώς μέλη της Χαμάς, φαίνονται να απομακρύνονται αφού τους άφησαν σε μια ανοιχτή περιοχή κοντά σε έναν φράχτη, που θα μπορούσε να είναι τα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Γάζας. Δεν είναι σαφές πότε γυρίστηκε το βίντεο, το Ισραήλ έσπευσε ωστόσο να το απορρίψει ως «θεατρικό».

«Αφού όλος ο κόσμος είδε το άσχημο και αληθινό πρόσωπό της ως μια βάρβαρη οργάνωση που εκτέλεσε εκατοντάδες αθώα παιδιά και γυναίκες σε μια τρομοκρατική επίθεση και μια αποτρόπαια σφαγή, η Χαμάς προσπαθεί να αλλάξει την αλήθεια μέσω της θεατρικότητας της δημοσίευσης ενός προπαγανδιστικού βίντεο μέσω των μέσων ενημέρωσής της που αποτελούν φερέφωνα», είπε ο Avichay Adraee, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στην πλατφόρμα X.

«Η αλήθεια είναι ξεκάθαρη και προφανής και τα χαρακτηριστικά της θα γίνουν πιο ξεκάθαρα τις επόμενες μέρες. Η Χαμάς είναι χειρότερη από τον ISIS και θα συνεχίσουμε να την χτυπάμε δυνατά χωρίς να σταματήσουμε», πρόσθεσε.

Σε ανακοίνωσή τους, οι Ταξιαρχίες Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανέφεραν ότι η γυναίκα ήταν ισραηλινή υπήκοος. «Μια Ισραηλινή άποικος και τα δύο παιδιά της αφέθηκαν ελεύθεροι αφού συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων», ανέφερε η δήλωση, σύμφωνα με αναφορά του πρακτορείου ειδήσεων AFP.

Ο Hoda Abdel-Hamid του Al Jazeera, με έδρα τη Δυτική Ιερουσαλήμ, είπε ότι τα ισραηλινά μέσα μεταχειρίζονται το βίντεο με «λίγο αλατοπίπερο» «Ένας δημοσιογράφος είπε ότι η Χαμάς προσπαθεί να κάνει έλεγχο των ζημιών και ότι ήταν ένα κόλπο στα μέσα ενημέρωσης. Άλλα ισραηλινά κανάλια λένε ότι αυτή η απελευθέρωση έγινε νωρίτερα. Κάποιοι λένε ότι συνέβη το Σάββατο και ότι η Χαμάς προσπαθεί να βελτιώσει τη διεθνή της εικόνα αυτή τη στιγμή», είπε.

«Οι φωτογραφίες εξακολουθούν να εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα, μόλις μεταδόθηκαν στο Al Jazeera, οι άνθρωποι απλώς προσπαθούν να χωνέψουν αυτό που έχουν δει», είπε, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν υπάρξει «συγκρουσιακές» αντιδράσεις.

Υπολογίζεται ότι 150 αιχμάλωτοι συνελήφθησαν από τη Χαμάς το περασμένο Σάββατο (7.10) κατά τη διάρκεια της άνευ προηγουμένου επίθεσης στο Ισραήλ, το οποίο κήρυξε αμέσως τον πόλεμο στη Γάζα. Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σε διάστημα πέντε ημερών σκότωσαν περισσότερους από 1.200 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων αμάχων, και τραυμάτισαν περισσότερους από 5.000 στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες αναφέρει ότι 330.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στον παλαιστινιακό θύλακα που έχει τεθεί υπό πλήρη πολιορκία από το Ισραήλ, δημιουργώντας «ανθρωπιστική καταστροφή». Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 155 στρατιωτών, έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ από το Σάββατο.