ΚΟΣΜΟΣ

Το Μεξικό πιέζει το Ισραήλ να ανοίξει ανθρωπιστικό διάδρομο στη Γάζα

Bárcena Ibarra
Η υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Αλίσια Μπάρσενα

Πόλεμος στο Ισραήλ: Το μεξικανικό ΥΠΕΞ καταδίκασε τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ

Η υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Αλίσια Μπάρσενα κάλεσε χθες Σάββατο το Ισραήλ να ανοίξει ανθρωπιστικό διάδρομο στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να μπορέσουν να φύγουν όσοι το επιθυμούν, την ώρα που η κυβέρνηση της χώρας της Λατινικής Αμερικής συνεχίζει τις προσπάθειές της για να επαναπατρίσει πολίτες της.

Αντιδρώντας σε εκκλήσεις της οικογένειας της Μπάρμπαρας Λάγκο, μεξικανής εργαζόμενης στη ΜΚΟ Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η κυρία Μπάρσενα ανέφερε πως ήλθε σε επαφή με το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) για βοήθεια.

«Προσπαθούμε να τη βγάλουμε από εκεί μέσω Αιγύπτου, όμως το Ισραήλ δεν επιτρέπει να δημιουργηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος, δεν επιτρέπει σε κανέναν να φύγει», ανέφερε η επικεφαλής της μεξικανικής διπλωματίας μέσω X (του πρώην Twitter).

«Απευθύνουμε επείγουσα έκκληση στο Ισραήλ, επειδή ακόμα και ο πόλεμος έχει κανόνες», πρόσθεσε η κυρία Μπάρσενα.

Το μεξικανικό ΥΠΕΞ καταδίκασε τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ. Ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ έχει πει πως θέλει η χώρα του να παραμείνει ουδέτερη στη σύρραξη.

Την Πέμπτη, η μεξικανική κυβέρνηση έκανε γνωστό πως εκατοντάδες πολίτες της χώρας αναμένουν ακόμη να τους επιτραπεί να φύγουν από το Ισραήλ.